I ciąg Ząbkowskiej straci nagle dwie linie zamienione w jedno 238 najwyżej co 20 minut w szczycie? Chyba, że 140 od Dworca Wschodniego. Ale ja bym raczej widział linię na Wileniak, to będzie atrakcyjna alternatywa dla Rembertowa zarówno dla SKM jak i tego biednego 515. Czas przejazdu tam nie powinien przekroczyć 25 minut. Szybciej do północnego Śródmieścia, na Wolę, Targówek i wiele innych dzielnic się nie da.SławekM pisze:Za długie to będzie. Ja bym to wziął na Żabie po trasie 212 (a co), a 140 w Rembertowie.
Komunikacja w Rembertowie
Moderator: Wiliam
- Colony
- Kontakt:
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
- Colony
- Kontakt:
Ja wiem, że to trasa wzdłuż torów, ale czy naprawdę nie byłaby to jakaś alternatywa dla Rembertowa. Najszybszy dojazd na Pragę Północ i resztę prawych dzielnic, poza tym północne Śródmieście, Wola, Żoliborz. Nie jestem Busmanem, ale dobrze rozreklamowana linia skusiłaby ludzi jak sądzę.Bastian pisze:Stanęła kwestia, czy tam w ogóle cokolwiek pojedzie.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
- Bastian
- Sułtan Maroka
A stać nas na tworzenie takich alternatyw?Colony pisze:alternatywa dla Rembertowa zarówno dla SKM
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ale czy chcemy tych ludzi kusić?!
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wydaje mi się, że kluczową sprawą jest to gdzie ta linia pojedzie dalej... Linia na Wileński nie koniecznie musi być tak atrakcyjna jak linia na Targówek, Bródno. Moim zdaniem Rembertów pojechałby od Utraty przez Rzeczną we wspominane rejony. Dziś jest 199 ale nie ma się co oszukiwać - podróż przez Ząbki z Rembertowa na Targówek jest raczej mało atrakcyjna. Przesiadki do 145 przy Chełmżyńskiej tudzież Okularowej też do najmilszych nie należą 
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Jako mieszkaniec Rembertowa mogę zapewnić, że na nową Strażacką mieszkańcy czekają z utęsknieniem. I to nieważne czy dla samochodów czy ewentualnie dla KM. Teraz trzeba jeździć dookoła przez Marsa, Grochowską. I zabiera to naprawdę mnóstwo czasu. Napewno będą chętni na przejazd w kierunku Wileńskiego. Oprócz spraw oczywistych jak praca, szkoła byłby to doskonały transport do centrum handlowego.
- Colony
- Kontakt:
Ja się zgadzam, uważam że warto. Nie wiem czy brygad starczy i to zrozumiałe, że jeśli nie to trudno, ale wierzę w taką alternatywę. Myślę, że to nawet bardziej pomogłoby zabić 515 i przekształcić ją w 143 niż korki przy Rondzie Płowieckim. Ale Kleszcz ma rację należałoby się zastanowić co dalej. Chociaż sądzę, że linia nawet tylko do samego Wileniaka byłaby atrakcyjna.Ale czy chcemy tych ludzi kusić?!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Niekoniecznie. Linia na Wileniak nie byłaby moim zdaniem konkurencyjna dla częstej kolei + przesiadki w równie częsty tramwaj na Wschodnim. Policzyłem - taka podróż trwa 13 minut + dodajmy do tego 7 minut na pokonanie dystansu z peronu na Kijowską. W 20 minut jesteśmy na miejscu. Autobus ten dystans pokona w ok.25 minut. W te same 25 minut nie dojedziemy z przesiadką na Targówek pociągiem via Wschodni. Autobusem jadącym przez Rzeczną owszem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Tylko czy ta kolej jest już wystarczająco czesta? Uwazam że nie, przede wszyskim razi duża nieregularnosc no i ten DSR-11 Kleszczowa pisze:Niekoniecznie. Linia na Wileniak nie byłaby moim zdaniem konkurencyjna dla częstej kolei + przesiadki w równie częsty tramwaj na Wschodnim. Policzyłem - taka podróż trwa 13 minut + dodajmy do tego 7 minut na pokonanie dystansu z peronu na Kijowską. W 20 minut jesteśmy na miejscu. Autobus ten dystans pokona w ok.25 minut. W te same 25 minut nie dojedziemy z przesiadką na Targówek pociągiem via Wschodni. Autobusem jadącym przez Rzeczną owszem.
Trzeba tez doliczyć czas dojazdu do kolei w samym Rembertowie, do tej stacji trzeba tez przeważnie jakoś dojechać.
A obecne 199 to tak naprawde jest linią dla Ząbek ktora tylko krańcuje w Rembertowie.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Moim zdaniem wyjęłoby to ludzi z SKM-ki, a nie z 515.Colony pisze:Myślę, że to nawet bardziej pomogłoby zabić 515 i przekształcić ją w 143 niż korki przy Rondzie Płowieckim.
Targówek? Prędzej - ale to znowu zmniejszy potok na 145. Chcemy ryzykować jej cięcie?
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie zmniejszy i nie będzie cięć. Tak po prawdzie to 145 to też głównie linia dla Ząbek. Relacje obwodowe byłby nieco inne niż dla linii z Rembertowa. Zresztą to byłoby zupełnie nowe i unikalne połączenie. Niewielki procent dzisiejszych pasażerów 145 to ludzie którzy jadą z Rembertowa na Bródno. Zobacz - przesiadki wybitnie nie wygodne, korki w Ząbkach, brak punktualności przez korki na Marsa. Nie. Ci co korzystają ze 145 nadal będą to robić, odpływ może być ale raczej będzie minimalny (beznadziejne miejsce na przesiadkę).Bastian pisze:Moim zdaniem wyjęłoby to ludzi z SKM-ki, a nie z 515.Colony pisze:Myślę, że to nawet bardziej pomogłoby zabić 515 i przekształcić ją w 143 niż korki przy Rondzie Płowieckim.
Targówek? Prędzej - ale to znowu zmniejszy potok na 145. Chcemy ryzykować jej cięcie?
Oczywiste jest to, że trzeba rozkład kolejowy uatrakcyjnićRosa pisze:Tylko czy ta kolej jest już wystarczająco czesta? Uwazam że nie, przede wszyskim razi duża nieregularnosc no i ten DSR-11 Kleszczowa pisze:Niekoniecznie. Linia na Wileniak nie byłaby moim zdaniem konkurencyjna dla częstej kolei + przesiadki w równie częsty tramwaj na Wschodnim. Policzyłem - taka podróż trwa 13 minut + dodajmy do tego 7 minut na pokonanie dystansu z peronu na Kijowską. W 20 minut jesteśmy na miejscu. Autobus ten dystans pokona w ok.25 minut. W te same 25 minut nie dojedziemy z przesiadką na Targówek pociągiem via Wschodni. Autobusem jadącym przez Rzeczną owszem.![]()
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
połączenie Rembertów (a może i coś inszego na wschodzie) - Wileniak - wiem że można pociągiem do Wschodniego ale też może być przydatne np w dojezdzie na Utratę gdzie trochę miejsc pracy sie znajduje a obecnie trzeba spore koło robićBastian pisze:mariow napisał/a:
myslę że coś na midikach by się przydało
Argumenty jakieś?
PURA VIDA!
170 wycofać z Elsnerowa i skierować do Dw. Wschodniego, powstaje 113 na trasie Rembertów AON -Chełmżyńska -Ziemowita- Naczelnikowska- pl. Halleramariow pisze:połączenie Rembertów (a może i coś inszego na wschodzie) - Wileniak - wiem że można pociągiem do Wschodniego ale też może być przydatne np w dojezdzie na Utratę gdzie trochę miejsc pracy sie znajduje a obecnie trzeba spore koło robićBastian pisze:mariow napisał/a:
myslę że coś na midikach by się przydało
Argumenty jakieś?
marekb
- Bastian
- Sułtan Maroka
Aha. A Elsnerów niech łazi piechotą. Za takie pomysły na tym forum dziękujemy 
Tam nie ma przecież żadnego przystanku kolejowegoBastian pisze:I czy jest po co jeździć wzdłuż torów![]()
Z moich obserwacji wynika, że SKMka ma tam nadpodaż. BTW - są prowadzone badania napełnienia pociągów SKM i KM na poszczególnych stacjach przesiadkowych?Bastian pisze:Moim zdaniem wyjęłoby to ludzi z SKM-ki, a nie z 515.
Potok na 145 zmniejszy marginalnie, albo i wcale. No i przesiadki są tam wysoce niewygodne, a wieczorem nieprzyjemne...Bastian pisze:Targówek? Prędzej - ale to znowu zmniejszy potok na 145. Chcemy ryzykować jej cięcie?![]()
Moim zdaniem, albo wydłużamy 138 (ze dwie brygady trzeba by było dodać), albo zrobić coś w tym stylu:
202 REMBERTÓW - AON - Chruściela "Montera" - Strażacka - Gwarków - Zabraniecka - Księcia Ziemowita - Naczelnikowska - Radzymińska - (w stronę Targówka, co drugi kurs: Tarnogórska - Tużycka) - Młodzieńcza - Kondratowicza - Chodecka - BRÓDNO-PODGRODZIE
Bezpośredni dojazd dla Targówka Przemysłowego do ratusza, dodatkowy autobus na Zabranieckiej, obsługa Strażackiej
238REMBERTÓW - AON - Chruściela "Montera" - Strażacka - Gwarków - Zabraniecka - Utrata - Zabraniecka - Księcia Ziemowita - Naczelnikowska - Radzymińska - Ząbkowska - DW. WILEŃSKI
338 do piachu.
Alternatywny dowóz do wileniaka dla Rembertowa, na Targówku Przemysłowym przejęcie funkcji linii 338
Oba warianty 30/30/30
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43