Kolej na kolej - czyli Kolejowe ABC
Moderator: JacekM
Ciekawe. Chociaż latem przydałyby się tam dużo pojemniejsze składy niż szynobusy...
Alternatywą zawsze mógłby być transport wodny, ale po dwóch podróżach (Gdynia-Jastarnia 2 lata temu i Sopot-Hel w tym roku) stwierdzam, że to dość droga i wolna zabawa. Do tego te wszystkie promy pamiętają Stalina.
Alternatywą zawsze mógłby być transport wodny, ale po dwóch podróżach (Gdynia-Jastarnia 2 lata temu i Sopot-Hel w tym roku) stwierdzam, że to dość droga i wolna zabawa. Do tego te wszystkie promy pamiętają Stalina.
A nie zależy to od natężenia ruchu?fik pisze:Różnica jest znacząca na korzyść trakcji elektrycznej przy składach wagonowych, to prawda, ale w większości przypadków nowoczesny SZT jest sporo tańszy od wciąż dominujących EN57.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
I jak wygląda w przypadku czegoś nowocześniejszego?KwZ pisze:A nie zależy to od natężenia ruchu?fik pisze:Różnica jest znacząca na korzyść trakcji elektrycznej przy składach wagonowych, to prawda, ale w większości przypadków nowoczesny SZT jest sporo tańszy od wciąż dominujących EN57.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Kiedyś płaciłem 10zł w obie strony, było dużo szybciej i taniej niż pociągiemBJ pisze:Alternatywą zawsze mógłby być transport wodny, ale po dwóch podróżach (Gdynia-Jastarnia 2 lata temu i Sopot-Hel w tym roku) stwierdzam, że to dość droga i wolna zabawa.
noidea
Dlaczego?
Nie sądziłem, że ktoś jeszcze się skusił na tę formę transportu, więc nie pisałem szczegółówAdam G. pisze:Kiedyś płaciłem 10zł w obie strony, było dużo szybciej i taniej niż pociągiemBJ pisze:Alternatywą zawsze mógłby być transport wodny, ale po dwóch podróżach (Gdynia-Jastarnia 2 lata temu i Sopot-Hel w tym roku) stwierdzam, że to dość droga i wolna zabawa.A prawda jest taka, że w drodze na półwysep to właśnie tę formę transportu powinno się wspierać i unowocześniać.
2 lata temu zapłaciłem 7 PLN i rzeczywiście, tragedii nie było, bo była to nawet spora łajba. Ale w tym roku za podróż stateczkiem o nazwie Ewa, który ma 50 lat, zapłaciłem jakieś 40-50 PLN za dwie osoby. A sam statek był mały, kijowy i generalnie jako porównanie jego stanu podam stan toalet na promach przez Bosfor
Też uważam, że tę formę transportu powinno się wspierać, ale do tego potrzeba ujednoliconych cenników, sensownych częstotliwości (te promy pływają pełne) i nowych jednostek - które by były rzeczywiście szybkie.
Do Sopotu od wielu pływa Ewa, czyli mała jednostka i o niskich standardach. Natomiast do Gdyni i Gdańska pływają większe jednostki i o wyższych standardach. Ceny są zależne od trasy i czasu trwania rejsu. Niestety z roku na rok ceny biletów są coraz wyższe, bo rejsy są coraz mniej rentowne, a marszałek województwa pomorskiego nie chce do tego dopłacać.
- fik
- Naczelne Chamidło
Niewiele mam pociągów na nowoczesnych EZT, ale z tego co widzę, różnica w kosztach między EN77 a EN57 jest nieznaczna.pawcio pisze:I jak wygląda w przypadku czegoś nowocześniejszego?KwZ pisze: A nie zależy to od natężenia ruchu?
Najpierw by się przydało zwiększyć częstotliwość i zapewnić rozsądną przepustowość. Znacznie bardziej od elektryfikacji do tego przydałoby się udwutorowienie niektórych odcinków i ew. zabudowanie SBL.BJ pisze:Chociaż latem przydałyby się tam dużo pojemniejsze składy niż szynobusy...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
A ten „nowoczesny szynobus” to ile ma członów? Przypominam, że do EN57 to całkiem sporo luda wchodzi. EN77 to acatus II, o niego chodziło?
Na początek niechby zrobili mijanki w równych (czasowo) odstępach, umożliwiające jechanie w takcie 15 czy 20 minut.
Punktualność na Helu w sezonie rzeczywiście jest dalece niezadowalająca.
Od poniedziałku każdy z nas może zostać współudziałowcem NEWAGu. Spółka wchodzi na giełdę, cena wywoławcza papieru, to 19 złotych, ale pewnie skoczy, bo redukcja przy zapisach wyniosła 1:10.
Niedawno na giełdę weszło PKP Cargo.
Niedawno na giełdę weszło PKP Cargo.
Podstawowy scenariusz poważnych wypadków/katastrof kolejowych to czołowe najechania/zderzenia z innym samochodem lub pociągiem. Poza tym wagony zachowują się wtedy całkiem sztywnie, tzn. wypadają z torów, nasuwają na/pod siebie jako całości, a stosunkowo mało zgniatają. Nawet szyby nie bardzo wylatują.aaa pisze:Siedząc w dwuskładzie EN57 w którym miejscu jest najmniejsze prawdopodobieństwo bycia poszkodowanym w wypadku kolejowym?
Dlatego myślę, że ryzyko generalnie maleje w kierunku tyłu pociągu, z wyjątkiem ostatniego(ostatnich?) wagonów, gdzie do głosu może dojść najechanie przez inny pociąg (stosunkowo rzadkie).
Na pewno na poprawę bezpieczeństwa wpływa siedzenie tyłem do kierunku jazdy (zamiast pasów) i nie w skrajnych przedziałach (zgniatanie końców wagonów, choć przecież jeszcze jest korytarzyk i toaleta).
Jednocześnie zaznaczam, że ryzyko wypadku na kolei jest tak czy owak bardzo niskie. Przykładowo nawet spośród pasażerów feralnych pociągów pod Szczekocinami tylko 25% było rannych, oidp.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
IR Matejko - w sobotę stał dość długo (przynajmniej 2 h) na torach w okolicy W-wa Praga (potem widziałem go na wiadukcie nad Wybrzeżem Szczecińskim w kierunku Centralnej). Pytanie - co robił na Pradze? Chyba PR-y nie przygotowują tam składów do odjazdu?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...