A teraz o polityce... (tej krajowej)
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Warto zauważyć, że kilkanaście % głosujących na Nawrockiego to wyborcy Mentzen+Braun.
KO straciła młodzież. Brak realizacji założeń z 2023 roku - trzymanie w zamrażarce ustaw o planowaniu rodziny czy brak ruchu w kierunku związków partnerskich etc. To poszli do kogoś innego.
KO straciła młodzież. Brak realizacji założeń z 2023 roku - trzymanie w zamrażarce ustaw o planowaniu rodziny czy brak ruchu w kierunku związków partnerskich etc. To poszli do kogoś innego.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
No ale ten kto inny tym bardziej tych założeń nie zrealizuje, a wręcz przeciwnie. Ruch do wiarygodnego (chociaż...) i mniej obciążonego byciem w rządzie Zandberga byłby zrozumiały, no ale jeśli ktoś głosuje na Mentzena to lewicowe postulaty socjalne są raczej ostatnią rzeczą, która go interesuje.
I generalnie odnoszę wrażenie że tak jak stary Korwin akcentował w swoim przekazie głównie gospodarkę tak dla Mentzena istotniejszy i warty obrony jest światopogląd. Radykalnie konserwatywny, podobno niezgodny z poglądami młodzieży
I generalnie odnoszę wrażenie że tak jak stary Korwin akcentował w swoim przekazie głównie gospodarkę tak dla Mentzena istotniejszy i warty obrony jest światopogląd. Radykalnie konserwatywny, podobno niezgodny z poglądami młodzieży
Ponoć na Nawrockiego zagłosowało po ok. 10-12% wcześniejszych wyborców Hołowni a nawet Biejat, a jakaś cześć zapewne została w domach. Podobnie zresztą wyborcy Zandberga czy Senyszyn, ale oni formalnie nie są wyborcami koalicji.Autobus Czerwon pisze: ↑02 cze 2025, 11:04Wyborcy Koalicji i tak przecież zagłosowaliby na kogokolwiek.
Prawa kobiet są ważne dla młodych kobiet, dla facetów jak się okazało ważny jest dobrowolny zus na działalności, niskie podatki czy niezgoda na wysłanie polskich wojsk na Ukrainę. Czyli mniej więcej to, o czym mówił Mentzen, a potem Nawrocki.
Ale likwidacja ZUS i niskie podatki to przecież żarty, a przynajmniej program na inne wybory. A PO/KO/... ani razu nie zadeklarowało wysłania wojsk na Ukrainę i to z całkiem sensownym argumentem, że to mogłoby obudzić demony przeszłości .
Co w tym dziwnego? Skoro frekwencja jest wyższa, to i więcej głosów oddanych na danego kandydata. Elektorat mobilizuje się po obydwu stronach barykady
Ja mam z kolei wrażenie, że w przypadku PO najpierw powadzono kampanię, że głównym faworytem jest Trzaskowski i jest tak zajebisty, że nie ma godnego siebie kontrkandydata (wypisz wymaluj wrzutki ZTM/WTP i ich przyśnione 89% rzekomo zachwyconych z komunikacji), a im bliżej wyborów, gdy Nawrockiemu zaczęło rosnąć poparcie, to wtedy atakowano kandydata PiS za wypadające trupy z szafy. Tylko, że to spowodowało znany z ostatnich wyborów w USA mechanizm, iż elektorat konsolidował się jeszcze bardziej wokół Nowogrodzkiego, tak jak rok temu wobec Trumpa. Do tego panikarski ton Tuska i wywiad u Rymanowskiego, gdzie się premier powoływał na Murańskiego seniora, gdzie ten ostatni jest jeszcze mniej wiarygodny niż polityk w kampanii wyborczej.Autobus Czerwon pisze: ↑02 cze 2025, 11:04(...)Nie śledziłem jej za mocno, ale mam wrażenie że opierała się głównie na "a ten drugi to..." i "to ja jestem mniejszym złem" xd
Generalnie patrząc na kampanię w wykonaniu PO miałem deja vu z Komorowskiego 2015. Notabene, facet znowu dał popis obciachu dwa dni przed II turą w Radiu ZET
Powiedziałbym, że stawia to w złym świetle spin-doktorów z PO, że dali się znowu wrobić Kaczyńskiemu. Do tego dodałbym pamiętną debatę w Końskich, gdzie PO chciało wydymać pozostałych kontrkandydatów i zblatowali się z PiS-em, na debatę RT - KN, bo z sondaży wyszło, że w przypadku wejścia do II tury Mentzena, ten ma większe szanse na pokonanie RT, gdyż prawie 100% wyborców PiS zagłosuje wtedy przeciw Trzaskowskiemu, a wyborcy Konfederacji w 100% nie zagłosują na Nawrockiego, gdyby ten wszedł do II tury.Autobus Czerwon pisze:(...)Druga strona znowu wystawiła dosłownie jakiegoś niezbyt znaną wcześniej, żeby nie powiedzieć losową osobę i znowu jej się to całkowicie opłaciło
Bardziej niż sam ten fakt, to w ogóle to, że RT wywodzi się z wyższych sfer. Pod to PiS zaczął kreować wizerunek KN jako chłopaka z osiedla (taki sam człowiek z prostego ludu, jak my/wy), który wybił się z przeciętności na prezesa IPN, a dzięki ludowi może jeszcze wyżej, na prezydenta. Taki mit założycielski, już pierwsi Habsburgowie w Austrii to ćwiczyli
I tutaj była przewaga KN, bo PiS przy wielu grzechach jednak swoje sztandarowe obietnice zrealizowało.
To zależy, kto jakie ma poglądy
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dobra, wiem, że sam zacząłem, ale jeśli ktoś ma ochotę na dalszy ciąg, to wysyłam do religijnego tematu:
viewtopic.php?t=3874
viewtopic.php?t=3874
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
To mówi wszystko gdzie jesteśmy, jeśli temat praw reprodukcyjnych idzie do tematu religijnego. 

- Bastian
- Sułtan Maroka
No przecież gdyby nie religia, to w ogóle by nie było o nich dyskusji.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow