Tak z ciekawości: W które strone był ten autobus? Ilu pasażerów było bez siat? Gdzie zaobserwowałeś największe ruchy?Piottr pisze:Wczoraj przypadkiem przejechałem się 505 w szczycie popołudniowym. I pośród nielicznych pasażerów aż trzy osoby miały siaty z zakupami. O czymś to świadczy
PorzÄ dki na poĹudniu (117, 519)
Moderator: Wiliam
Popatrz, jaka franca!
Wsiadłem na przystanku pod Cepelią, wysiadłem przy Metrze Politechnika, godzina 16:45 mniejwięcej. Autobusem na miejscach siedzących jechało jakieś 7 osób, stało kilka, bo jechali tylko jeden przystanek do pl. Konstytucji albo do M.Politechnika.drapka pisze:505-> W które strone był ten autobus? Ilu pasażerów było bez siat? Gdzie zaobserwowałeś największe ruchy?
Każda linia w centrum miasta, która zapewnia podaż mniejszą niż co 20 minut i można odbyć podróż środkiem alternatywnym, nie ma sensu. Zauważył to już profesor Podoski w połowie lat 80-tych ubiegłego wieku.primoż pisze:Świadczy tylko o tym, że ta linia już dawno powinna pójść do piachu
Do Sielc czyli gdzie według Ciebie??MichalJ pisze:To będą w końcu te porządki w jakiejkolwiek postaci? Bo co wsiądę w 301 to mnie skręca - na Rakowieckiej wybór miejsc siedzących, na Spacerowej sardynki, za Sielcami zostają 2 osoby...
Może trzeba skrócić do Sielc.
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu
503 - moja linia
208 - linia z przymusu
Jest i odpowiedź ZTM:
http://www.ztm.waw.pl/informacje.php?i=291&c=98&l=1ZTM pisze:Dyrektor ZTM komunikacją jeździ codziennie
Kiedy dyrektor jeździł ostatni raz jako pasażer komunikacji miejskiej? Zapytała o to czytelniczka jednej z gazet. Odpowiedź jest jednoznaczna. Dzisiaj.
Dyrektor ZTM jeździ prawie każdego dnia - do pracy i z powrotem. Podobnie, jak większość pracowników ZTM. Zapewne dlatego na przysłowiowej "własnej skórze" każdy z nas wie, że przy zmianach komunikacyjnych w metropolii jedni zyskują (bo nagle przystanki się do nich zbliżają), a inni nieco tracą. Pewnie można byłoby układu komunikacyjnego nie zmieniać, gdyby Warszawa pozostała skostniała i nie rozwijała się dynamicznie. A tak bywało przed laty i przez lata. Tymczasem są realizowane gigantyczne inwestycje komunikacyjne – rozpoczęła się – długo wyczekiwana – budowa II linii metra, niedługo pojedziemy przez Most Północny, są wytyczane nowe trasy tramwajowe, powstają połączenia lokalne. Wszystko w sytuacji, gdy na naszych oczach na dotychczasowych przedmieściach dzielnic wyrastają wielkie osiedla, a każdy mieszkający w stolicy lub w stołecznej aglomeracji gdzieś zdąża. Dwa miliony odnotowywanych przejazdów dziennie komunikacją o czymś świadczą!
Jeżdżące niegdyś przez całe miasto linie autobusowe dzisiaj są niepunktualne (bo wystarczy mały korek) i gdy ktoś wsiądzie na pętli, to nie czuje nerwów tych, którzy czekają na kolejnych przystankach. Z siatkami lub nie, bo kto nie ma przy sobie choćby torby? Zostawmy na boku złośliwość, kto ile ma lat i czy jego siatki, plecaki, torby są mniej lub bardziej ciężkie. I dlaczego porusza się z nimi przez całe miasto, zahaczając o odległe dzielnice.
Przeanalizujmy przypadek owej czytelniczki: FALENICA - 138 z przesiadką do 146 to dobre połączenie, ale jeszcze lepsze jest połączenie z przesiadką do pociągu - szybko, często i wygodnie - pewnie zyskałaby Pani około 15-20 minut, zależnie od pory, w jakiej odbywa się podróż. NOWY ŚWIAT - dokładnie będzie tak, jak Pani dzisiaj jeździ - np. 138 z przesiadką na PLACU NA ROZDROŻU do dowolnej linii wzdłuż Traktu; WILANÓW - będzie jak jest i do tego częstsze kursowanie 138. RAKOWIEC - dzisiaj w porannym szczycie linia 301 jeździ maksymalnie co 10 minut, czyli 6 kursów na godzinę, średni czas oczekiwania 5 minut, czas jazdy w szczycie 10 minut; będzie 10 kursów na godzinę (117, 138, 210), czyli kurs średnio co 6 minut, średni czas oczekiwania 3 minuty, czas jazdy 5 minut + przesiadka 11 kursów (141, 172) czyli kurs średnio co 6 minut, czas oczekiwania 3 minuty czas jazdy 3 minuty - reasumując: wliczając czasy oczekiwania Pani średnio w szczycie jechała 15 minut, a z przesiadką będzie 14 minut, czyli Pani nie straci.
Nie możemy zapominać, że podstawowym zadaniem ZTM zadaniem jest wprowadzanie takich korekt układu, aby liczba pasażerów, którzy zyskają na wprowadzeniu zmian była możliwe największa. Czyli ZTM powinien zaspokajać potrzeby większości pasażerów, a nie zapewniać dojazd bezpośredni dla każdego pasażera w dowolne miejsce, które mu się zamarzy.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Odpowiedź ZTM nawet trzyma się kupy. 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- R-9 Chełmska
117, 138 i 210 średnio co 6 minut? ZTM najpierw mówi, że 117 jest niepunktualne, a teraz zakłada idealną koordynację - nie tylko z 138, ale i 210Glonojad pisze: Odpowiedź ZTM nawet trzyma się kupy.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A znasz znaczenie słówka "średnio"? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- R-9 Chełmska
Znam znaczenie, jednak znając życie przeciętnie będzie czekała dłużej, jednak średnio rzeczywiście 6 minut. Nie świadczy to jednak o podwyższeniu komfortu podróżowaniaA znasz znaczenie słówka "średnio"?
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"