515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 31 lip 2007, 17:51

Łukasz pisze:Wreszcie ze 157 będzie mniejszy lokalny potworek, ale niestety, tylko na tym odcinku.
Po co mianowicie pchać na siłę 157 do BlueCity?
No więc właśnie, bo o ile prostowanie 157 przez Raszyńską jestem w stanie zrozumieć, że zyski dla Rakowca są większe niż straty (choć osobiście tracę najdogodniejszy dojazd na Wilsona i najfajniejszy dojazd na Gdański), to dokładanie tego odcinka do BC jest nieogarnialne totalnie dla mnie.
Łukasz pisze:ale nie jest to taki tłok, który wymagałby zakręcania tam 136.
Co do zakręcania - niejednokrotnie szybciej jest via Szczęśliwicka. Szlag mnie trafia, jak stoję w 167 w korku na BW20 i widzę jak Szczęśliwicką defiluje 184, które jechało za nami na Prymasa Tysiąclecia...
Łukasz pisze:Takie nowe 505 widziałbym na Towarowej
Dopóki nie będzie buspasa na Towarowej w kierunku południowym, to pchanie jakiejkolwiek nowej linii tamże jest bardzo ryzykowne. Ja marzę o wywaleniu z tego odcinka 150...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 31 lip 2007, 18:48

inż. Glonojad pisze:
Staad pisze:[Jedynym rozwiazenim jest zwiekszenie czestotliwosci 523,
(...)
PS: Nawet jesli zostanie puszczona tam zwykla linia w zastepstwie, no to wybacznie ale marne to pocieszenie, bo liczy sie szybkosc dojazdu i nei widze wielu chetnych na powolna jazde zwykla linia.
ROTFL! A o ile jest to 523 szybsze od "powolnej linii zwykłej" na tej trasie? Numerkomania i tyle.
No pewnie o tyle,ze nie zatrzymuje sie na kazdym przystanku, chyba latwo to zrozumiec.
SPINNING WORLD

Andrzej

Post autor: Andrzej » 31 lip 2007, 18:57

:arrow: 305 na Kolonię, ale przez AON nie Cyrulików, gdzie 153 jest aż dużo nad
:arrow: 515 na Kolonię! AON ma iść i tak do likwidacji
:arrow: 305 - w kierunku Rembertowa przez Potockich, zamiast podjazdu na pętle Marysin
:arrow: 143 jest kontrowersyjne - stanie na przejeździe i nieźle wykorzystywany przystanek Kordiana traci jedną linię oraz połączenie na Grochów
:arrow: Strażacka na nowo pozostaje tylko z linią okresową - powrót do złych ewenementów
:arrow: strata linii na Gocław (143) oraz zabranie połączenia Gocławia z Promenadą
:arrow: 168 - czemu nie na Marysin za 141? to co najlepsze nie przeszło:/
Zmiany do poprawki.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

dzidek

Post autor: dzidek » 31 lip 2007, 19:07

Łukasz pisze: Wreszcie ze 157 będzie mniejszy lokalny potworek, ale niestety, tylko na tym odcinku.
Po co mianowicie pchać na siłę 157 do BlueCity? Szczęśliwice są po drugiej stronie osiedla,
a z Dw.Zachodniego (do którego i tak nie dojeżdża) do Reduty jeździ wszystko.
Czemu na siłę ? Linia będzie łączyć cały Rakowiec i Szczęśliwice z najliższymi sklepami.
Łukasz pisze:Razi też wspólny odcinek 157, 512, 175 i 505. 512 i tak omija dosłownie jeden
przystanek na tym odcinku.
akurat 505 ominie bardzo dużo przystanków na Żwirki i Wigury a 175 i 512 jeżdżą przeciążone przez studentów z AM i dlatego 157 odciąży trochę te linie.
Łukasz pisze:Takie nowe 505 widziałbym na Towarowej, Prostej, Świętokrzyskiej, Tamce
żeby wspomagało jednak to 175 między akademikami UW a Campusem Głównym.
Jeżeli już to 505 powinno jeździć Jerozolimskimi a następnie do pętli Pl.3+ .

[ Dodano: 2007-07-31, 19:10 ]
Dziś słyszałem sporą krytykę likwidacji połączenia Postępu i Bokserskiej z Marynarską i Ochotą więc może nowe 136 puścić Rzymowskiego , Bokserską, Postępu i dalej Marynarską na Wolę ?! Wtedy zachowane będzie połączenie m.in. PKP Służewiec i Ochoty z Służewcem Przemysłowym. 186 na Marynarskiej i tak zastąpi 505.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 31 lip 2007, 19:38

Fikander pisze:
Łukasz pisze:Wreszcie ze 157 będzie mniejszy lokalny potworek, ale niestety, tylko na tym odcinku.
Po co mianowicie pchać na siłę 157 do BlueCity?
No więc właśnie, bo o ile prostowanie 157 przez Raszyńską jestem w stanie zrozumieć, że zyski dla Rakowca są większe niż straty (choć osobiście tracę najdogodniejszy dojazd na Wilsona i najfajniejszy dojazd na Gdański), to dokładanie tego odcinka do BC jest nieogarnialne totalnie dla mnie.
Łukasz pisze:ale nie jest to taki tłok, który wymagałby zakręcania tam 136.
Co do zakręcania - niejednokrotnie szybciej jest via Szczęśliwicka. Szlag mnie trafia, jak stoję w 167 w korku na BW20 i widzę jak Szczęśliwicką defiluje 184, które jechało za nami na Prymasa Tysiąclecia...
Łukasz pisze:Takie nowe 505 widziałbym na Towarowej
Dopóki nie będzie buspasa na Towarowej w kierunku południowym, to pchanie jakiejkolwiek nowej linii tamże jest bardzo ryzykowne. Ja marzę o wywaleniu z tego odcinka 150...
A gdzie byś widział takie "nowe" 150.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 31 lip 2007, 20:04

TGM pisze:Projekt jak lokata... zwłaszcza 515.
Albo jeszcze gorszy. Nikt nie spojrzał, że ta linia jeździ zapełniona nawet, jak przed nią jedzie 114...
xxx

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 31 lip 2007, 20:05

Lukasz436 pisze:A gdzie byś widział takie "nowe" 150.
Na starej trasie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 31 lip 2007, 20:31

Jak rozumie linia 143 będzie skordynowana z 196 i dostaną taką samą częstotliwość.?
Linia 143 będzie skordynowana z 183 i też dostanie podobną częstotliwość? Co z 514 , 173 i 137. ? Linia 305 nie będzie z niczym skoordynowana.?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 lip 2007, 20:39

Krzysiek pisze: Linia 305 nie będzie z niczym skoordynowana.?
A po co? I tak byłyby dziury...

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 31 lip 2007, 20:39

Dopiero teraz zauważyłem, że chcą zmniejszyć częstotliwość 185 #-o . Ta linia nadal będzie na sporym odcinku uzupełniać 503. Nadal spory odcinek wspólny ze 187. Nadal jedyna linia na środkowym odcinku Wisłostrady. A oni chcą to wszystko zepsuć ](*,) .

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 lip 2007, 20:41

Mnie się cały projekt średnio podoba, ale jakbym miał powiedzieć co, to chyba bym go od zera musiał napisać - ja bym się do tego po prostu zabrał inaczej, a to jest jednak pewna całość.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 31 lip 2007, 20:43

Co do projektu zmian- moje uwagi... Po pierwsze zrobią z 143 linię typu 165, bo proponowana częstotliwość spowodowana wiadomo czym jest zniechęcająca. Przed wydłużeniem trasy tej linii, rozkłąd nie wyglądała tak źle, jak ma wyglądać teraz. Dziwne to dodatkowo, bo przecież ma mieć skróconą trasę. Ale brygady brygadami, stworzenie kolejnego muchowozu- och... No, przynajmniej coś isę ruszy z 305. ;-) Szczególnie, że w grudniu, jeżeli przetarg się uda, mają ew. podobno wprowadzić na tą linię mikrobusy... :smile: Oby się udało! [-o<
Kolejna sprawa to ,,lokalniówki'' jak uwielbiam tego typu linie nazywać... :D Otóż biega o 204 ( ,,nazwa robocza'' - a jakże robocza ;-) ). Chodzi mi o to, że1 65 w obecnej formie wystarcza Wyczółkom, choć jako tako spełnia rolę ,,objazdówki'', ale raczej służy jako dojazdówka od <M>Wilanowskiej do Galerii Mokotów. Lepiej by było, gdyby ją zostawić, bo 204 jest dobrą ideą w stylu pierwotnego 306, lecz NAPRAWDĘ jest potrzebne BEZPOŚREDNIE połączenie Ursynowa z płd. częścią Al. Wilanowskiej i Wilanowem!!! Naprawdę, taka linia jest bardzo potrzebna. Terefere, nie ma ŻADNEJ koordynacji na Dolinie Służewieckiej, ani na Nowoursynowskiej dwóch ,, kierunków'', szczególnie Sikorskiego i Dol. Służ. z Wilanowską. Trudno jest natomiast, a raczej brak na to chęci ZTMowi, wprowadzić jakiekolwiek zmiany w rozkładzie podmiejszczaków odjeżdżających z <M>Wilanowska w kierunku Konstancina, tyczy to też 139.
jest coraz więcej domó przy Al. Wilanowskiej, ulica prawie nie wytrzymuje, tworzą się korki, a panuje na niej kompletny bałagan. Gdyby puścić takie 204 na trasie Wilanów- Kabaty, sytuacja nieco by się poprawiła. :smile: A więc...
Teraz czas na 515. Idea dobra, tylko problem odcinka Rembertów- Centrum pozostaje. Niby kolej jest, ale wiadomo... I najważniejsze- koordynacja na Służewiu. Na pewno pomoże w tym metro, jednak trzeba tu się skupić w sprawach rozkładowych.
Do 168 nie mam również wilu uwag, całkiem niezła częstotliwość planowana, dobry i porządny, a jednocześnie nie za bardzo zakręcony projekt. Tylko problem odcinka Wiatraczna-Targówek/Bródno pozostaje. Korek na Targowej utrudnia sprawę, gdyby była obwodnica, to by było najłatwiej, ale... ;-) Tramwaje są, ale one wszystkiego nie rozwiążą, z resztą doszło do tego, że przy Dw. Wileńskim tworzą się korki... tramwajowe... :-" O-)
Może by dało się uruchomić coś, co by omijało Grochowską, zjeżdżało znowu Lubelską, kawałek jechało Zamoyskiego i Targową do Ząbkowskiej, a potem jechałoby Ząbkowską, potem przez wiadukt i wjeżdżało na Targówek po wyjeździe na Radzymińską, potem jechało przez tą dzielnicę do Bródna najprostszą drogą... :-k
Mogłoby jeździć nie często, wiem, ale wystarczyłoby, gdyby było skoordynowane z co drugim kursem 168. :smile:
Podoba mi się projekt zmian na Ursynowie Zach., również ew. nowa trasa 185 i tu pochwała dla ZTMu! :dance: =D>
Nowe 306 jest trochę kontrowersyjne, ale chyba przejdzie. ;-)
193 jeżeli już, to lepiej koło tego Centrum Mokotów i dalej np. Postępu, Konstruktorską i Woronicza do Spartańskiej?... :-k Ale to mało możliwe ze względu na skręty...
Na Gocławiu w sensie lokalnym nie moja działka, nie moja okolica za bardzo, więc się nie znam, nie wypowiadam. ;-) Choć chyba dobre zmiany związane z Jugosławiańską...
107 chyba dobrze, choć mam pewne wątpliwości, ale rozwiązało by to pewne problemy.
136- very good. Wreszcie by tak nie kręciło... [-o< Chyba dobra zmiana związana z Młynowem :smile: Tak samo 157. ;-)
186- dobrze, całkiem niezła zmiana, trochę poprawi się Racławicka i Wołoska.
I to by było na tele... :D
Jeżeli ktoś przeczytał moje ,,bzdury''- dzięki.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 lip 2007, 20:45

Łukasz pisze:I czy takie 204 nie mogłoby jeździć Al.Wilanowską do Wilanowa?
Ciekawy pomysł... :-k
dzidek pisze:Dziś słyszałem sporą krytykę likwidacji połączenia Postępu i Bokserskiej z Marynarską i Ochotą
Sęk w tym, że bodajże z Postępu ma w ogóle nie być lewoskrętu w kierunku Sasanki po przebudowie Marynarskiej. Dla mnie absurd, wkrótce Służewiec zostanie przez tę arterię odcięty od świata...
Andrzej pisze:168 - czemu nie na Marysin za 141? to co najlepsze nie przeszło:/
Po prostu wychodzi tylko jedna z dwóch linii, które miały się krzyżować na Gocławiu. Będzie linia Grochów - Gocław - TS - Ursynów (nasze 166, projektowe 168), nie będzie linii Marysin - Ostrobramska - Gocław - TS - Dolna - Racławicka - Rakowiec - Ochota (nasze 168; notabene to ona by mogła pojechać do Blue City, zamiast 157). Tej drugiej linii w tym projekcie bardzo brakuje. Zamiast tego zostają kulawe 166 i 301 :/

No i gdzieś zniknęło z projektu ZTM 141 na Witolin - podobno jeszcze tydzień temu było :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 lip 2007, 20:47

Bastian pisze: Sęk w tym, że bodajże z Postępu ma w ogóle nie być lewoskrętu w kierunku Sasanki po przebudowie Marynarskiej. Dla mnie absurd, wkrótce Służewiec zostanie przez tę arterię odcięty od świata...
Ano nie ma - ktoś wymyślił sobie rozwiązanie a'la Saska - żeby jeszcze ronda na końcu wiaduktu dobudowali, żeby zawrócić było można, to byłyby wszystkie relacje, a tak jest napychanie ruchu na relację zawrotną przy Galerii Mokotów i... na skrzyżowanu ze Żwirki i Wigury :/

dzidek

Post autor: dzidek » 31 lip 2007, 20:59

Bastian pisze:
Łukasz pisze:I czy takie 204 nie mogłoby jeździć Al.Wilanowską do Wilanowa?
Ciekawy pomysł... :-k
dzidek pisze:Dziś słyszałem sporą krytykę likwidacji połączenia Postępu i Bokserskiej z Marynarską i Ochotą
Sęk w tym, że bodajże z Postępu ma w ogóle nie być lewoskrętu w kierunku Sasanki po przebudowie Marynarskiej. Dla mnie absurd, wkrótce Służewiec zostanie przez tę arterię odcięty od świata...
Dziękuję za wytłumaczenie mi tego problemu. Faktycznie głupota ale w takim razie ZTM będzie bezradny i niezależnie od ilości przeciwników likwidacji połączenia Ochoty z Służewcem Przemysłowym to Zarząd nie będzie mógł pozostawić 136 na obecnej trasie przez Bokserską. A jak z 182 ?! Czy ta linia również będzie musiała jeździć inaczej ?!
Bastian pisze:Po prostu wychodzi tylko jedna z dwóch linii, które miały się krzyżować na Gocławiu. Będzie linia Grochów - Gocław - TS - Ursynów (nasze 166, projektowe 168), nie będzie linii Marysin - Ostrobramska - Gocław - TS - Dolna - Racławicka - Rakowiec - Ochota (nasze 168; notabene to ona by mogła pojechać do Blue City, zamiast 157). Tej drugiej linii w tym projekcie bardzo brakuje. Zamiast tego zostają kulawe 166 i 301 :/
Myślę, że w mailu do ZTMu można wspomnieć o 301 tym bardziej, że w zasadzie niewiele potrzeba do przekształcenia linii w 1xx. Trzeba znaleźć kilka brygad dla dnia świątecznego. Poza tym uważam, że w momencie gdy 186 pojedzie Racławicką to 301 jako całotygodniowe nie będzie miało sensu np. na Pruszkowskiej. Linia lepiej aby nadal jeździła na Okęcie albo Łopuszańską do Zajezdni Kleszczowa.

[ Dodano: 2007-07-31, 20:59 ]
inż. Glonojad pisze:
Bastian pisze: Sęk w tym, że bodajże z Postępu ma w ogóle nie być lewoskrętu w kierunku Sasanki po przebudowie Marynarskiej. Dla mnie absurd, wkrótce Służewiec zostanie przez tę arterię odcięty od świata...
Ano nie ma - ktoś wymyślił sobie rozwiązanie a'la Saska - żeby jeszcze ronda na końcu wiaduktu dobudowali, żeby zawrócić było można, to byłyby wszystkie relacje, a tak jest napychanie ruchu na relację zawrotną przy Galerii Mokotów i... na skrzyżowanu ze Żwirki i Wigury :/
Akiedy ma zostać wprowadzony ten zakaz skrętu ?!

ODPOWIEDZ