Eksploatacja jednotoru na Boernerowo

Moderator: Wiliam

MichałP.

Post autor: MichałP. » 13 maja 2011, 11:26

Witam! A ja tak trochę z innej bajki...wczoraj pierwszy raz miałem tą przykrość przetestowania "20".
Oto moje spostrzeżenia:
1) Działanie sygnalizatorów dwukomorowych - bez zarzutu. Wszystkie zapalały się zaraz po zatrzymaniu, choć te czujniki czy detektory powinny być w dalszej odległości, gdyż we wczorajszym słońcu 3x musiałem wyjść z kabiny, by upewnić się czy jest "zielone" bo zbyt blisko trzeba stawać
2) Przy Kocjana na odcinku jednotorowym jest normalny trójkomorowy sygnalizator, który trzyma na "czerwonym" przez ponad 2 minuty w każdą stronę, choć nic tam się nie dzieje
3) Przy przecięciu PŚ przystanek w stronę Koła jest za blisko jezdni. Zanim obsłużysz pasażerów znika Ci pałka, która wzbudza się natychmiast. Trzeba zatrzymywać się wcześniej, dupą poza przystankiem
4) Co do ilości ludzi...raczej marnie chyba że studenci z Wat-u się wysypią
5) Co do zakrętu śmierci...podejrzewam, że te łuki po wyrobieniu się, będą częstym miejscem wylatywania wagonów
6) Co do rozkładu, to na odcinku Koło - Boernerowo można by dodać choć po 1 minucie w każdą stronę
7) Co do całości linii...Jeżeli ta linia musi już jeździć przez miasto, to jej drugi kraniec powinien znajdować się na pętli ekspediowanej z oddzielnym torem z minimalnym postojem 15 minut w godzinach szczytu, bo ludzie mają pretensje, że jeżdzimy jak chcemy, gdyż rozkład to obecnie jedna wielka fikcja.

I teraz 2 pytania do specjalistów:
1) Czy jak ten normalny sygnalizator przy Kocjana się oleje, to nie nastąpi zerwanie blokady?
2) Pętla Boernerowo - zatrzymuje się na przystanku i zapala mi się pałka zezwalająca na wjazd na odcinek jednotorowy. Jeżeli tam będę miał 8 min postoju, to ona będzie się świecić przez ten cały czas, blokując drugą stronę, czy zgaśnie i będzie się tak zapalać i gasnąć zanim nie odjadę? Bo wczoraj to zawsze przyjazd i odjazd zaliczałem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 maja 2011, 11:34

Ad 2) będzie się zapalac i gasnąć - sygnał będzie przyznawany naprzemiennie na obie strony jednotoru
Ad 1) nie powinno, to nie jest część systemu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 13 maja 2011, 12:54

MichałP. pisze:1) Czy jak ten normalny sygnalizator przy Kocjana się oleje, to nie nastąpi zerwanie blokady?
Nie nastąpi. Widziane już dwukrotnie. Raz na polecenie NR, drugi raz samowolnie.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 13 maja 2011, 15:05

Glonojad pisze:A koszt jezdni to co? Sama się nie wybudowała.
Delfin, słuchaj no, u w a ż n i e przeczytaj post następny po cytowanym ;-)

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 13 maja 2011, 17:32

Czytam uważnie i widzę, że przejazd jedno/dwutorem może być ekscytujący.
Czas przetestować trasę osobiście - do tej pory zawsze coś stało na przeszkodzie.
Idiokracja nas otacza

mariow

Post autor: mariow » 13 maja 2011, 17:49

Czy ja wiem, czy promocja jest potrzebna?
Szeregowy_Równoległy pisze:Jaką promocję? Billboardy? Reklamy w TV?
a powchodzcie sobie na strony zagranicznych organizatorów transportu czy też miast i zobaczcie jak często szczegółowo opisywane jest otwarcie nowej czy zmodernizowanej trasy tramwajowej, jakie to niesie korzyści, itd. Tak - promocja jest potrzebna
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 13 maja 2011, 21:12

osa pisze:
Jeszcze nie miałem okazji zapuścić się na Boernerowo po powrocie 20-ki, ale w pt dostałem telefon z urzędu dzielnicy, że dojście do przystanku Siodlarska jednak udało się wytyczyć w ostatniej chwili.
Czyli idąc od południa (z Zaborowskiej) dojdę do przystanku bez problemów (i bycia ubłoconym)?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 13 maja 2011, 21:25

fik pisze:Czyli idąc od południa (z Zaborowskiej) dojdę do przystanku bez problemów (i bycia ubłoconym)?
Dojście jest do Wrocławskiej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 maja 2011, 21:48

Czyli z miejsca, gdzie jest dwa razy częstsze 23, a dodatkowo 24 i 28... Tia.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 13 maja 2011, 22:43

Glonojad pisze:Czyli z miejsca, gdzie jest dwa razy częstsze 23, a dodatkowo 24 i 28... Tia.
Typowo polskie wykonanie. Wiemy, że przydałoby się Wam 5 widelców, ale cieszcie się połamaną plastikową łyżeczką. Tak to u nas wygląda, jak się ma kilka podmiotów dogadać w jednej prostej kwestii. A potem się dziwisz, że naród jakoś nie bardzo sogłasien z polityką pakowania do promocji tramwaju. ;P

Anyway, prawdą jest, że S-8 skutecznie odcięła trochę ludzi od 20-tki. Wiadoma Spółdzielnia to jeden kawałęk tortu, ale nawet do zakretu śmierci, gdzie dało się dojść lokalnym skrótem z okolic TBS-u (przed zamknięciem toru, teraz tam jeszcze trochę bloczków doszło) teraz trzeba zaiwaniać tak dookoła, że się odechciewa. Szkoda, bo mimo spartolonej trasy via Obozowa i tak 20 jechało się (i jedzie) parę minut krócej, niż tym (s)pieprzonym 8. No cóż...

Marnie też widzę coś te zastąpienie 105-tki 20-ką - studenty szybko łapią nowości, gdyby to była taka świetna alternatywa, to już by tę linię zapychali. A coś nie chcą.

Ogólnie też zastanawiam się nad tym, co pisał Emyl - i ja nie bardzo widzę tutaj myślenia przyszłościowego. 20 wielu klientów więcej nie zyska, niż ma teraz. WAT się rozrośnie? Boernerowo rozbuduje o nowe bloczyska? Groty zabudują, khem, apartamentami? No, niewydajemisie. Teza o Klaudynie też naciągana, zresztą widać nastawienie gminy do takiego kierunku dowozu po losach 726. All in all, jakkolwiek do jednotoru mam stosunek mocno sentymentalny i cieszę się bardzo z jego utrzymania i to w dość zacnym wydaniu, rozsądek faktycznie każe się zastanowić, czy bardziej uzasadnionym ekonomicznie wydatkiem nie byłoby dogęszczenie 105 i 410 na mikroszczyty. Z trzeciej strony - skoro od tylu lat istnieje problem Radiowej-WAT i 523, które stale w określonych porach robi się tam niezabieralne, gdzie problem ten jest absolutnie nierozwiązywalny, to cóż... może lepiej, że ten jednotor jednak został. Tyle, że jak by tego nie liczyć, jest to nieco kosztowna zabawa (licząc, że i tak sumarycznie to podatnik na to buli, z puli któregokolwiek podmiotu miejskiego by torów nie przebudowano i tramwajów nie puszczało) :-k

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 13 maja 2011, 22:47

drja pisze:gdzie dało się dojść lokalnym skrótem z okolic TBS-u (przed zamknięciem toru, teraz tam jeszcze trochę bloczków doszło)
Ten lokalny skrót nazywał się ulica Narwik - gorzkie łzy wylewam :<
Mimo że z przystanku OS. ZIELONY mhm, super nazwa, zwłaszcza że trochę zgnity ten STAW dostałem kładkie do ulicy prowadzącej do domciu.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 13 maja 2011, 22:52

JKTpl pisze:Ten lokalny skrót nazywał się ulica Narwik - gorzkie łzy wylewam :<
Mimo że z przystanku OS. ZIELONY STAW dostałem kładkie do ulicy prowadzącej do domciu.
Ulica, powiadasz... specjalnie tego określenia nie użyłem, bo do standardu ulicy to nawet wiejskiej trochę temu czemuś brakowało ;) Ale działał... i brak tego "skrótu" też mnie boli, gdyż ponieważ ta kładka to mi na plaster nieco.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 13 maja 2011, 23:17

fik pisze:
osa pisze: Jeszcze nie miałem okazji zapuścić się na Boernerowo po powrocie 20-ki, ale w pt dostałem telefon z urzędu dzielnicy, że dojście do przystanku Siodlarska jednak udało się wytyczyć w ostatniej chwili.
Czyli idąc od południa (z Zaborowskiej) dojdę do przystanku bez problemów (i bycia ubłoconym)?
W ogóle nie dojdziesz, ale nie z powodu błota, tylko że wicie, rozumicie, tam po drodze jest trasa szybkiego ruchu.

Ale już się tak nie znęcajcie nad tym przystankiem, skończą kładkę, to dojście będzie.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 13 maja 2011, 23:21

Problemem jest w ogóle nazwa tego przystanku... była MIJANKA GÓRCE, lecz teraz tam kulturalny dwutor, zrobili SIODLARSKĄ, a na Siodlarską niwuja... Wtedy stosuje się najbliższe obiekty, nie? No ale co... CENTRUM SERWISOWE BEMOWO? Kojarzy się tylko niektórym zmotoryzowanym [furtka z przystanku do serwisu w budowie :term:]. D. SALON MEBLOWY? Też taka nie bardzo...
A nawet jak będzie kładka, to Siodlarska nie pasuje.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 14 maja 2011, 0:22

Cieszy mnie to, że moje zapytanie o zasadność odbudowy "20" wywołało taką dyskusję.
Reasumując można wysnuć wniosek, że poza historyczną nostalgią to inwestycja jest nietrafiona. Szkoda pieniędzy, które można było przeznaczyć na inne inwestycje T bardziej potrzebne.
Dodatkowo należy zauważyć, że przebieg "20" powoduje kolizje z T na Powstańców Śląskich, Dywizjonu 303 (może nieistotne gdy 2 T nie pojawią się w tym samym czasie na kierunkach kolizyjnych i wtedy dla kogo priorytet ? =D> ).

ODPOWIEDZ