Nie. Dziś EN97nie jeździ, po wczorajszej awarii.sajbeer pisze:Jest szansa na przejechanie się dzisiaj EN97![]()
.Jak rozumiem jeździ na podanych wcześnie obiegach
Warszawska Kolej Dojazdowa
Moderator: JacekM
DobryJaki jest stan torów na sieci WKD?
Max bodaj 80km/h, a średnią to musisz sobie policzyć.BJ pisze:Z jaką maksymalną oraz przeciętną prędkością kursują pociągi jako WKD?
Dużo przystanków...BJ pisze:Bo się zdziwiłem, że z Grodziska czy Milanówka do Warszawy się jedzie aż 1h...
Przeciętnie to tak w okolicach 60 - 70km/h. Jeżeli dobrze pamiętam, to najwyższe prędkości kolejki zawsze osiągały po minięciu Podkowy jadąc w stronę Grodziska, tak jak Przewoz napisał rzędu 80km/h. Torowisko jest dobre, a nawet bardzo dobre od Grodziska do Warszawy. Tory do Milanówka już takie kolorowe nie są.
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/10, ... trzec.html![]()
Nowy pociąg się psuje. WKD: Musi się dotrzeć
Nowy pociąg WKD EN-97 uległ awarii i nie wyjechał na trasę. Przewoźnik zachęca pasażerów do zgłaszania usterek
14 pociągów bydgoskiej PESY kosztowało Warszawską Kolej Dojazdową 282 mln zł. Pierwszy ze składów miał kurs inauguracyjny w czwartek o godz. 17.35 z Grodziska Mazowieckiego do stacji Warszawa-Śródmieście WKD. Jak potwierdziliśmy u przewoźnika, do pierwszej awarii doszło już tego dnia.
Potem nie było lepiej. Odezwał się do nas czytelnik, który jechał nowym pociągiem WKD w sobotę. – Kolejka odjeżdżająca z Podkowy Leśnej do Warszawy o godz. 15.20 miała problemy z zasilaniem. Dojechała do Śródmieścia z 20-minutowym opóźnieniem – opowiada Andrzej Zawadzki.
Przewoźnik przyznaje, że są problemy techniczne. – Od niedzieli pociąg EN-97 nie kursuje – mówi Krzysztof Kulesza z WKD. – To prototypowy pojazd skonstruowany specjalnie dla WKD. Pociąg musi się dotrzeć. Naprawiamy usterki – twierdzi.
Andrzej Zawadzki wytyka kolejne niedoróbki. Na przykład w czasie jego przejażdżki drzwi nie chciały się otworzyć (nawet po zapaleniu się sygnału). – Mamy takie zgłoszenia. Pracujemy nad wyregulowaniem elektroniki – przyznaje Krzysztof Kulesza z WKD.
Według pasażera, siedzenia w pociągu są za ciasne i brakuje miejsca na nogi. Przewoźnik odpowiada, że drugi pociąg dotrze pod koniec marca. Potem składy będą dostarczane w tempie po dwa miesięcznie, więc układ siedzeń wewnątrz pojazdu nie jest ostateczny. WKD rozważa np. pozbycie się kilkunastu ze 124 siedzeń, żeby rozluźnić wnętrze.
WKD prosi pasażerów o zgłaszanie usterek i uwag dotyczących nowego pociągu na adres: wkd@wkd.com.pl.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Stan torów na WKD jest bardzo dobry.BJ pisze:Jaki jest stan torów na sieci WKD?
Z jaką maksymalną oraz przeciętną prędkością kursują pociągi jako WKD?
Bo się zdziwiłem, że z Grodziska czy Milanówka do Warszawy się jedzie aż 1h...
Maszynisci jednostkami EN94 mogą jeździć tyko do 70km/h, a EN95 do 80km/h. Na odcinku Podkowa Leśna Główna-Milanówek Grudów obowiązuje zwolnienie do 30km/h z poodu złego stanu torów
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
817, WKD, R1, S1
Myślę, że w niedzielę raczej całej brygady z Bydgoszczy nie ściągali. Po ewentualnych usterkach wykonawca ma kilka dni na załatwienie sprawy, nie musi wszystkiego robić w następną noc.e to pisał wczoraj Czyli awaria była w sobotę i już drugi dzień nie jeździ
Nie chcę się kłócić, ale pamiętam jak sprawdzałem dżipiiesem i 94 zbliżył się bardzo do 80km/hWalas pisze:EN94 mogą jeździć tyko do 70km/h, a EN95 do 80km/h.
Za wiele to tych stacji nie było. Graniczna to był kolejny przystanek po Grudowie. Jakieś 300 metrów toru. Zresztą do tej pory w miejscu przystanku Graniczna wychodzą podkłady i po drodze stoi słupek hektometryczny.Colony pisze:Milanówek sam zdecydował o likwidacji wszystkich stacji od Grudowa do Granicznej
Kiedyś można było jeździć EN94 do 80km/h, ale weszło jakieś tam zarządzenie, że EN94 można jechać max. 70km/h, bo jak maszynista jedzie 80 km/h to potem jest hamowanie nienormatywne czy jakoś takMichał J pisze:Nie chcę się kłócić, ale pamiętam jak sprawdzałem dżipiiesem i 94 zbliżył się bardzo do 80km/hWalas pisze:EN94 mogą jeździć tyko do 70km/h, a EN95 do 80km/h.
1069, 7722
817, WKD, R1, S1
817, WKD, R1, S1