Tak, poprawiłem.MichalJ pisze:(Z Winnicy do Młocin chyba, nie?)
Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
506. Poleciało, a "puste" jeździło tak, że aż wzmocnienia w postaci 506f /E-6 wymagało...Bastian pisze:Kompletnie nonsensowne linie nie bywają przyzwoicie napełnione (co nie znaczy automatycznie, że nie były kiedyś tam). Gdyby były, to i nie dałoby się ich ciąć, przynajmniej w naszych warunkach.Glonojad pisze:nie mów, że nigdy nie ciąłeś przyzwoicie napełnionej, ale kompletnie nonsensownej z punktu widzenia całościowego podejścia do systemu, linii...
[ Dodano: |13 Lis 2012|, 2012 05:55 ]
Nie chodzi o to, że decydujący - chodzi o zobrazowanie, co się dzieje na trasie i gdzie, w szczególności - jak ważny jest obszar "C" - lepiej, niż analiza potoku do centrum, zwłaszcza z takiej rozdzielczości rysunku. Masz lepszą analizę? To daj.MichalJ pisze:Taa, decydujący o trasie.mw158979 pisze: O tak, najwazniejszy jest antypotok w szczycie porannym.
Zakładam, że forumowa Loża Szyderców już przebudowała urządzenia podziemne i uwzględniła to w swoich analizach...Przynajmniej nikt (tym razem...) nie twierdzi, że 60m Myśliborska jest za wąska na tramwaj.
A najbardziej mnie zastanawia, gdzieście wszyscy sześć lat temu byli, gdy propozycja trasy była szeroko publikowana.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ulice mu zwinęliGlonojad pisze:506. Poleciało, a "puste" jeździło tak, że aż wzmocnienia w postaci 506f /E-6 wymagało...Bastian pisze: Kompletnie nonsensowne linie nie bywają przyzwoicie napełnione (co nie znaczy automatycznie, że nie były kiedyś tam). Gdyby były, to i nie dałoby się ich ciąć, przynajmniej w naszych warunkach.
Dziwiących się było trochę od samego początku. Inna rzecz, że trasa jest dopasowana do planowego zagospodarowania, ale wcale bym nie był zaskoczony, gdyby z tego planowania niewiele wynikło...Glonojad pisze:A najbardziej mnie zastanawia, gdzieście wszyscy sześć lat temu byli, gdy propozycja trasy była szeroko publikowana.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
To ja stawiam tezę o wyższości trasy objazdowej czy ty? Jeśli nikt nie zrobił analizy wariantów, to sam widzisz.Glonojad pisze:Nie chodzi o to, że decydujący - chodzi o zobrazowanie, co się dzieje na trasie i gdzie, w szczególności - jak ważny jest obszar "C" - lepiej, niż analiza potoku do centrum, zwłaszcza z takiej rozdzielczości rysunku. Masz lepszą analizę? To daj.MichalJ pisze: Taa, decydujący o trasie.
Poza tym - wiem, nie jest 2031, duży obszar jest jeszcze niezabudowany - ale temu przeciwpotokowi na razie wystarcza 101 co 10 minut. Jak to się ma do prognozy na 2011 (str. 12), gdzie tego przeciwpotoku miało być 1425 pax/h?
Przynajmniej nikt (tym razem...) nie twierdzi, że 60m Myśliborska jest za wąska na tramwaj.
Argumentów zabrakło, przechodzimy do inwektyw?Zakładam, że forumowa Loża Szyderców
To już nie "trasa objazdowa lepsza", tylko "trasa objazdowa ma mniej kolizji z urządzeniami"?już przebudowała urządzenia podziemne i uwzględniła to w swoich analizach...
Jest jakaś analiza kolizji z urządzeniami na obu trasach? A nawet jeśli kolizji na tej trasie więcej, to czy jest analiza kosztów i zysków z ich usunięcia? Kolizja z jezdnią się nie liczy? Nie stosujmy wszędzie zasady z pl. Bankowego (budować gdzie wygodniej, a nie gdzie potrzeba). Wydłużenie linii o jakieś 550m (minuta straty) z dwukrotnym kolizyjnym przejściem przez Myśliborską (z priorytetem, taa, akurat) i dwoma dodatkowymi postojami (co najmniej minuta straty) kontra przystanek na Projektowanej, będący w zasadzie w strefie dojścia?
Od zobaczenia pierwszego rysunku z wygiętą trasą wyrażam swoje zdziwienie. Ale przepraszam, czy ja jestem stroną postępowania? Miałem Rejtana robić przed urzędem?A najbardziej mnie zastanawia, gdzieście wszyscy sześć lat temu byli, gdy propozycja trasy była szeroko publikowana.
Najbardziej mnie przeraża, że za 20 lat ktoś się uprze budować III linię metra z Zachodniej przez Stadion na Kozią Górkę i też powie "było protestować w 2000".
Linia E-8 jest linią wzorcową albowiem:
- dowozi do najbliższej stacji metra,
- dowozi najszybciej,
- wymaga zaangażowania najmniejszej liczby wozów do zaspokojenia popytu.
I nikt lepszego rozwiązania dla szczytu porannego na Nowodworach nie wymyśli. Niemniej tramwaj może wjechać do ścisłęgo Centrum i tam okaże się jego przewaga.
Na Tarchominie ja bym widział dwie trasy tramwajowe. To by rozwiązało problem. Ale stało się, jak się stało i dalsza dyskusja jest bezproduktywna. Trzeba w tych ramach, które inni nam narzucili, starać się uzyskać rozwiązanie jak najlepsze. I cieszyć się liniami E-x, póki są. A może jednak E-8 powinno zostać bezterminowo?
[ Dodano: |13 Lis 2012|, 2012 10:56 ]
- dowozi do najbliższej stacji metra,
- dowozi najszybciej,
- wymaga zaangażowania najmniejszej liczby wozów do zaspokojenia popytu.
I nikt lepszego rozwiązania dla szczytu porannego na Nowodworach nie wymyśli. Niemniej tramwaj może wjechać do ścisłęgo Centrum i tam okaże się jego przewaga.
Na Tarchominie ja bym widział dwie trasy tramwajowe. To by rozwiązało problem. Ale stało się, jak się stało i dalsza dyskusja jest bezproduktywna. Trzeba w tych ramach, które inni nam narzucili, starać się uzyskać rozwiązanie jak najlepsze. I cieszyć się liniami E-x, póki są. A może jednak E-8 powinno zostać bezterminowo?
[ Dodano: |13 Lis 2012|, 2012 10:56 ]
To by w jezdni tramwaj poszedł, a i tak byłoby szybciej.Glonojad pisze:Zakładam, że forumowa Loża Szyderców już przebudowała urządzenia podziemne i uwzględniła to w swoich analizach...
Również przypominam sobie dyskusje z Glonojadem sprzed wielu lat, kiedy powątpiewałem w sensowność jazdy tramwajem przez ul. Projektowaną. Pisałem, że dla pasażerów ważny jest też trudny do wymierzenia aspekt psychologiczny, że jedzie się naokoło, cofa się itd. I tu górą w oczach pasażerów może być autobus, który wjeżdża od razu w Myśliborską.
Wtedy Glonojad przekonywał nas, że jazda naokoło nie musi oznaczać jazdy dłużej, że wszystkie programy sygnalizacji będą protramwajowe (tu pozostanę jak św. Tomasz - uwierzę, jak zobaczę) + argument z urządzeniami podziemnymi i parkingami wzdłuż Myśliborskiej. O ile sobie jednak przypominam, duże magistrale ciepłownicze (czy nie większe nawet niż pod Myśliborską) znajdują się też na Gagarina i Sobieskiego - jak ten problem ma być rozwiązany podczas budowy linii tramwajowych na tych ulicach?
Wtedy Glonojad przekonywał nas, że jazda naokoło nie musi oznaczać jazdy dłużej, że wszystkie programy sygnalizacji będą protramwajowe (tu pozostanę jak św. Tomasz - uwierzę, jak zobaczę) + argument z urządzeniami podziemnymi i parkingami wzdłuż Myśliborskiej. O ile sobie jednak przypominam, duże magistrale ciepłownicze (czy nie większe nawet niż pod Myśliborską) znajdują się też na Gagarina i Sobieskiego - jak ten problem ma być rozwiązany podczas budowy linii tramwajowych na tych ulicach?
A jak bys tak zerknal na natezenia w druga strone... Od Mehoffera jest bodajze 4500 pasazerow na godzine.Glonojad pisze:Nie chodzi o to, że decydujący - chodzi o zobrazowanie, co się dzieje na trasie i gdzie, w szczególności - jak ważny jest obszar "C" - lepiej, niż analiza potoku do centrum, zwłaszcza z takiej rozdzielczości rysunku. Masz lepszą analizę? To daj.MichalJ pisze: Taa, decydujący o trasie.
Cale szczescie ze na Targowej udalo sie zrobic rozpierduche i dwukierunki nie podjada pod Wilenski. Bo jeszcze by ktos zechcial nimi pojechac, wozy by trzeba zdjac z 509 i inne takie tam.
- tarantula01
- Kontakt:
Formalnie wariant wybrany do realizacji powinien wynikać z analizy środowiskowej, z uwzględnieniem kryterium opłacalności (może zajść przypadek, że wariant najlepszy środowiskowo jest nieopłacalny w realizacji, bo nie wykonuje określonej pracy przewozowej). Moim zdaniem trudno byłoby puścić tramwaj Myśliborska, nieekranując jej 6 m taflami (w najlepszym wypadku) i to nawet po złagodzeniu norm hałasu. Tramwaj wzdłuż Projektowanej to wkrótce dojazd do Galerii Tarchomin (czy jak to centrum będzie się tam nazywało), a nie tylko do metra Młociny.
Poza tym, jeśli tramwaj miałby jechać Myśliborską i skręcać na most, to z uwagi na to, że łuk musiałby być przed Myśliborską (patrząc od mostu), niweleta torowiska prawdopodobnie przekroczyłaby dopuszczalne przepisami parametry (trzeba wjechać tramwajem na wiadukt nad Świderską).
Zresztą jakby ktoś chciał, to zawsze może jeszcze zgłosić ten podwariant dla wszystkich wariantów do analizy, bo jakoś mam dziwne przeczucie, że cała dokumentacja będzie jeszcze raz przechodzić proces uzgodnień i wyłożenia. Z tym że wtedy taka osoba będzie już chyba ostrzeliwana przez wszystkich.
Kolejna sprawa to priorytet dla tramwajów na skrzyżowaniu TMP z Myśliborską. Jest wielce prawdopodobne, że priorytet dla tramwajów przy planowanej częstotliwości kursowania składów = korek dla samochodów na Myśliborskiej, więc także i dla autobusów. Wycofanie kilkudziesięciu A/h z relacji Myśliborska - most pozwoli pozostałym obu grupom pojazdów (tramwaje i samochody) funkcjonować w miarę bezboleśnie na tym skrzyżowaniu bez ryzyka, że będą nadmierne naciski, aby ograniczać priorytet dla tramwajów.
Poza tym, jeśli tramwaj miałby jechać Myśliborską i skręcać na most, to z uwagi na to, że łuk musiałby być przed Myśliborską (patrząc od mostu), niweleta torowiska prawdopodobnie przekroczyłaby dopuszczalne przepisami parametry (trzeba wjechać tramwajem na wiadukt nad Świderską).
Zresztą jakby ktoś chciał, to zawsze może jeszcze zgłosić ten podwariant dla wszystkich wariantów do analizy, bo jakoś mam dziwne przeczucie, że cała dokumentacja będzie jeszcze raz przechodzić proces uzgodnień i wyłożenia. Z tym że wtedy taka osoba będzie już chyba ostrzeliwana przez wszystkich.
Kolejna sprawa to priorytet dla tramwajów na skrzyżowaniu TMP z Myśliborską. Jest wielce prawdopodobne, że priorytet dla tramwajów przy planowanej częstotliwości kursowania składów = korek dla samochodów na Myśliborskiej, więc także i dla autobusów. Wycofanie kilkudziesięciu A/h z relacji Myśliborska - most pozwoli pozostałym obu grupom pojazdów (tramwaje i samochody) funkcjonować w miarę bezboleśnie na tym skrzyżowaniu bez ryzyka, że będą nadmierne naciski, aby ograniczać priorytet dla tramwajów.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Już nie strasz proszę. Na razie będzie to nie więcej niż 10/20/20. Więc priorytet nic nie namiesza. Jak będzie wybudowany dalszy odcinek do Mehoffera, to nie jest żadną tajemnicą, że 2/3 autobusów z tej trasy wyleci, więc nadal nie będzie problemu.tarantula01 pisze: Jest wielce prawdopodobne, że priorytet dla tramwajów przy planowanej częstotliwości kursowania składów = korek dla samochodów na Myśliborskiej, więc także i dla autobusów. Wycofanie kilkudziesięciu A/h z relacji Myśliborska - most pozwoli pozostałym obu grupom pojazdów (tramwaje i samochody) funkcjonować w miarę bezboleśnie na tym skrzyżowaniu bez ryzyka, że będą nadmierne naciski, aby ograniczać priorytet dla tramwajów.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Ten nowoczesny cichy tramwaj??tarantula01 pisze:Moim zdaniem trudno byłoby puścić tramwaj Myśliborska, nieekranując jej 6 m taflami (w najlepszym wypadku) i to nawet po złagodzeniu norm hałasu.
To jest pewien argument, o ile zachodzi. Tzn. należało o tym myśleć wcześniej, na etapie projektowania mostu.tarantula01 pisze:niweleta torowiska prawdopodobnie przekroczyłaby dopuszczalne przepisami parametry (trzeba wjechać tramwajem na wiadukt nad Świderską).
Jakich autobusów? Jeśli tramwaje, to nie autobusy.tarantula01 pisze: korek dla samochodów na Myśliborskiej, więc także i dla autobusów.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- tarantula01
- Kontakt:
Jak rozmawiam na ten temat z IR, to zawsze staje w podsumowaniu: Poczekajmy na projekt, który będziemy zatwierdzać. Ja tez uważam, że PdT musi być.MisiekK pisze:Już nie strasz proszę. Na razie będzie to nie więcej niż 10/20/20. Więc priorytet nic nie namiesza. Jak będzie wybudowany dalszy odcinek do Mehoffera, to nie jest żadną tajemnicą, że 2/3 autobusów z tej trasy wyleci, więc nadal nie będzie problemu.tarantula01 pisze: Jest wielce prawdopodobne, że priorytet dla tramwajów przy planowanej częstotliwości kursowania składów = korek dla samochodów na Myśliborskiej, więc także i dla autobusów. Wycofanie kilkudziesięciu A/h z relacji Myśliborska - most pozwoli pozostałym obu grupom pojazdów (tramwaje i samochody) funkcjonować w miarę bezboleśnie na tym skrzyżowaniu bez ryzyka, że będą nadmierne naciski, aby ograniczać priorytet dla tramwajów.
Wprowadzenie tramwaju na Myśliborską nie byłoby w wersji "Młynarska" tylko Powstańców Śląskich z "eSem" przy budynku komunalnym (Porajów / Myśliborska):KwZ pisze:Ten nowoczesny cichy tramwaj??tarantula01 pisze:Moim zdaniem trudno byłoby puścić tramwaj Myśliborska, nieekranując jej 6 m taflami (w najlepszym wypadku) i to nawet po złagodzeniu norm hałasu.
http://www.mapa.um.warszawa.pl/mapa/Map ... S=2000&O=1
co przybliża źródło hałasu ulicznego do zabudowy.
Obecnie nie projektuje się i zaleca się je ewentualnie wykonać dopiero gdy taka potrzeba wyniknie z analizy porealizacyjnej.MichalJ pisze:A na Projektowanej albo Światowida to ekranów nie będzie?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
A tak przy okazji... W nocy 18/19.12 dwa Swingi DUO przejechały się z R-4 przez Północny na Myśliborską. Sieć górna została spięta z podstacji na terenie R-4 i pozostanie pod napięciem jeszcze kilka dni.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -