O, TW może budować metrohumptyangel pisze:26) roboty związane z budową dróg szynowych i kolei podziemnej (42.12.Z),
Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Czemu nie stanęły do przetargu na II linię?MeWa pisze:O, TW może budować metrohumptyangel pisze:26) roboty związane z budową dróg szynowych i kolei podziemnej (42.12.Z),![]()
![]()
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jassssne, najlepiej bez zwiększenia liczby etatówBastian pisze:Czemu nie stanęły do przetargu na II linię?MeWa pisze:O, TW może budować metro![]()
![]()
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- humptyangel
- Kontakt:
Metro może też budować drogi szynowe, może nawet produkować odzież roboczą i lokomotywy. A SKM budować drogi oraz prowadzić usługi przewozowe autobusami - i co z tego? Robią to - nie. Zatem czy jest się czym podniecać. Szerokie granice zarządzenia dają możliwość kompleksowej działalności.Teokryt pisze:Bo co by zbudowały? Metro czy Tramwaj?
Ciekawe czy metro może budować torowiska tramwajowe.
Sorry MZA nie sprawdziłem...
EOT
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
- MeWa
- Cukiereczek
co nie znacza, że nie robiły - jakoś skomunikować STP trzeba było, zresztą na rozbudowie metra inwestycje wykraczają poza samą budowę metra.humptyangel pisze:etro może też budować drogi szynowe, może nawet produkować odzież roboczą i lokomotywy. A SKM budować drogi oraz prowadzić usługi przewozowe autobusami - i co z tego? Robią to - nie.
I to jest mniej dziwne, niż budowanie kolei podziemnej przez TW
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
http://www.zw.com.pl/artykul/1,387715_B ... omin_.htmlBruksela dołoży się do tramwajów na Tarchomin
Konrad Majszyk 30-07-2009, ostatnia aktualizacja 30-07-2009 17:03
279 mln zł dotacji z UE dostanie Warszawa na budowę linii tramwajowej między budowaną Trasą Mostu Północnego a Winnicą na Tarchominie oraz zakup 50 tramwajów do obsługi prawobrzeżnej Warszawy – dowiedziało się „ŻW”.
Projekt zostanie wpisany na tzw. listę projektów kluczowych unijnego programu „Infrastruktura i Środowisko” – zdecydował minister infrastruktury Cezary Grabarczyk. Jutro ogłosi to prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Większość tej dotacji pochłonie zakup niskopodłogowych tramwajów:
20 do obsługi linii z Młocin przez most Północny do Winnicy (jako uzupełnienie pierwszej linii metra);
30 dla Pragi-Północ i Targówka (uzupełnienie linii drugiej). Tramwaje zostały zamówione: to część podpisanego z bydgoską PESĄ kontraktu na 168 pojazdów za 1,5 mld zł.
W fatalnym stanie są za to przygotowania do budowy 2,5 km linii między Trasą Mostu Północnego a Winnicą. Nie ma projektu, a część gruntu pod pętlę wykupił deweloper.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Oczywiście nie wiem, jaką decyzję podjął minister, ale z reguły wpisuje się projekt w kształcie, w jakim go potencjalny beneficjent złożył - w całości, a nie w kawałku. A zgłoszone, co każdy może sobie sprawdzić, było tramwajów 60. To raz.
Dwa, że tramwaje "praskobrónowskie" bardzo ładnie mogą też służyć do skomunikowania z linią metra pierwszą - wystarczą na silne 1 i część brygad na 28 na przykład.
Trzy, że między TMP a Winnicą jest niemal dwa razy większa odległość, niż podała gazeta.
Cztery, że projektu nie ma, ale jest w opracowaniu i koncepcja programowa jest uzgadniania.
Sporo tych nieścisłości jak na taką krótką notkę.
Dwa, że tramwaje "praskobrónowskie" bardzo ładnie mogą też służyć do skomunikowania z linią metra pierwszą - wystarczą na silne 1 i część brygad na 28 na przykład.
Trzy, że między TMP a Winnicą jest niemal dwa razy większa odległość, niż podała gazeta.
Cztery, że projektu nie ma, ale jest w opracowaniu i koncepcja programowa jest uzgadniania.
Sporo tych nieścisłości jak na taką krótką notkę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tekst sugeruje, że developer to święta krowa. Specustawa nie wyłącza z wywłaszczania developerów Jak nie dostanie pozwolenia na budowę to nic nie postawi i sie go wywłaszczy.MeWa pisze:Obrazek
http://www.zw.com.pl/artykul/1,387715_B ... omin_.htmlBruksela dołoży się do tramwajów na Tarchomin
[..] Nie ma projektu, a część gruntu pod pętlę wykupił deweloper.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Specustawa nie pozwala wywłaszczyć gruntu pod pętlę tramwajową albo autobusową.
- humptyangel
- Kontakt:
gdyż specustawa dotyczy tylko dróg publicznych, a pętle autobusowe to drogi wewnętrzne, a pętle tramwajowe to nie drogi.Glonojad pisze:Specustawa nie pozwala wywłaszczyć gruntu pod pętlę tramwajową albo autobusową.
Tytuł ustawy: o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg publicznych
Art. 1. 1. Ustawa określa zasady i warunki przygotowania inwestycji w zakresie dróg publicznych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
- tarantula01
- Kontakt:
Pętla musi być w pasie drogowym, jak np. w Łodzi:
http://mapy.google.pl/maps?f=q&hl=pl&ge ... =UTF8&z=14
Al. Marszałka J. Piłsudskiego/Widzewska
http://mapy.google.pl/maps?f=q&hl=pl&ge ... =UTF8&z=14
Al. Marszałka J. Piłsudskiego/Widzewska
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl