Bemowo - Bielany

Moderator: Wiliam

p_0

Post autor: p_0 » 04 lut 2015, 23:49

KwZ pisze:
ashir pisze:Tu to akurat boli brak 406. :sad:
Sprawdziłem. 406: 18-21 min (marzec 2009), 28: 20-24 min (obecnie). Dla 3 min utrzymywać osobną linię? Sorry =;
Może i dla okolic skrzyżowania Radiowej/Powstańców nie byłby wielkiego zysku ale przykładowo dojazd na Gdański trwał odpowiednio:
z Orlich Gniazd: 406: 18-21 min, 28: 26-30 min,
z Nowego Bemowa: 406: 14-17 min, 28: 20-24 min.
I tu już różnica byłaby znacząca. Nie wspominając już, że dla osób z jadących z okolic Nowego Bemowa do metra byłaby to najbardziej optymalna linia dowozowa.
Przywrócenie 406 miałoby też sens w sytuacji wycofania 28 z Radiowej oraz w perspektywie puszczenia pociągów dalekobieżnych przez Gdański.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 04 lut 2015, 23:52

Jakieś dziwne te dane dotyczące 28... Dlaczego się wykluczają?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 05 lut 2015, 5:47

Dołączam się do pytania. Czasy 28 stąd: http://www.ztm.waw.pl/bazaS/20150202/28/TP-DWK.HTM
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

p_0

Post autor: p_0 » 05 lut 2015, 17:47

To do mnie pytanie? Założyłem dojazd do Gdańskiego co wydłuża przejazd 406 o 2' a 28 o 4'.
Względem startu z Radiowej start z Orlich Gniazd skraca 406 o 2' zaś wydłuża 28 o kolejne 2'.
Z kolei start z pętli Nowe Bemowo skraca 406 o 6' a 28 o 4'.
Jak widać, wszystko zależy od wyboru przystanków - generalnie 406 była swego czasu bezkonkurencyjna dla Bemowa IV w dojeździe do metra...

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 05 lut 2015, 19:14

To się nazywa tabloidowa manipulacja. Po pierwsze, po co Bemowo ma wsiadać do M1 akurat na Gdańskim? Po drugie, nieuczciwie przesuwasz punkt początkowy pod swoją własną lokalizację, co de facto odwraca kota ogonem. Z Orlich Gniazd możesz sobie jechać bezpośrednio do Centrum 31 minut lub do Bankowego 24 minuty.

p_0

Post autor: p_0 » 06 lut 2015, 0:01

Nie uważam tego za większą manipulację niż porównywanie dojazdu z Radiowej do Arkadii.
Jasne, czasowo jest wszystko jedno, czy Bemowo będzie miało autobusową dowozówkę do Starych Bielan, Słodowca, Marymontu, Wilsona, czy Gdańskiego - im krócej autobusem tym dłużej metrem. Za Gdańskim po trasie 406 przemawia jednak dogodna przesiadka do metra i kolei - bez żadnych bzdurnych wzbudzanych przejść dla pieszych po drodze.
Niestety układ tramwajowy nie pozwala na optymalny dojazd do metra. 28 zbyt wlecze się przez Broniewskiego i Babkę zaś jeżdżenie przez Młociny jest już totalnym absurdem.
Orlich Gniazd, Widawska, Wrocławska, Nowe Bemowo, Piastów Śląskich - to jest kawał dzielnicy a nie punkt. Korzystam z KM w tych okolicach od 13 lat więc nieco orientuję się jak tam to wszystko działa. Bardziej nieuczciwe byłoby wypowiadanie się na temat okolic, które znam tylko z mapek i legend miejskich.
Masz rację co do Orlich Gniazd - równie szybko można przez Koło, ale lada chwila zamkną Obozową, przetrasują 28 na os Górczewska i co w zamian? Jakąś zetkę puszczą w korek na Obozowej (Górczewskiej?) + dodatkowa przesiadka przy Okopowej? Z kolei dla Widawskiej i przystanków na północ już teraz 406 byłoby znacznym usprawnieniem. Zresztą ta linia zawsze miała dobre zapełnienie i skoro budowa metra już się skończyła, powinno się ją przywrócić, nawet kosztem części kursów 122.

drobert

Post autor: drobert » 08 lut 2015, 0:11

Również myślę, że autobus z Bemowa do Gdańskiego byłby szybszy niż 28. Jak się trafi jazda na drugiego to już od Parku Kaskada są dwie minuty w plecy. Wcześniej też można z minutę czy dwie złapać jak światła nie dopasują. Na Radosławie jak się ma farta i jest się pierwszym jest ok ale wystarczy, że na pl. Grunwaldzkim wjedzie 17 i 27 to nasze 28 dostaje kolejne 3 minuty i to w przypadku kiedy przed nimi nic nie będzie. Czyli w najgorszym przypadku na Gdańskim jesteśmy ok. 5 minut po czasie. Dalej tramwaj już nie ma szans, szczególnie poza szczytem czy w weekend. Przykład z wczoraj, miałem 1 i z Powązkowskiej ruszyliśmy z 500 w tym samym czasie. Na Gdańskim ja podjechałem na przystanek a 500 wjeżdżał już na most. A więc zanim ja dojechałem do Starzyńskiego to 500 pewnie już był na Bródnie.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 lut 2015, 2:03

Moim zdaniem 500 powinno być połączone z 227 i uczernione, a tramwajom powinno się zabrać przystanki Wybrzeże Helskie, a może i Park Traugutta, a nawet Most Gdański(!?)*. Wtedy ten bilans minut nieco się zmieni.

* Szacunki. Tramwaje: (30 kurs * 2 wag + 6 kurs * 1 wag) / h szczytu * ~75 os/wag * -0,5 min/zatrzymanie ~= -2500 pasmin/h. Przesiadkowicze muszący korzystać z 500 zamiast tramów: ~5 os * 10 kursów / h * -(3,75 min czekania na 500 - 0,9 min czekania na tram) ~= -140 pasmin/h, plus czas tracony przez pasażerów 500: 8 kurs /h * 140 os/kurs * 0,5 min ~= 560 pasmin/h, razem: 2500 do 700 zyskuje przyspieszenie tramów.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 08 lut 2015, 3:03

drobert pisze:Również myślę, że autobus z Bemowa do Gdańskiego byłby szybszy niż 28. Jak się trafi jazda na drugiego to już od Parku Kaskada są dwie minuty w plecy. Wcześniej też można z minutę czy dwie złapać jak światła nie dopasują. Na Radosławie jak się ma farta i jest się pierwszym jest ok ale wystarczy, że na pl. Grunwaldzkim wjedzie 17 i 27 to nasze 28 dostaje kolejne 3 minuty i to w przypadku kiedy przed nimi nic nie będzie. Czyli w najgorszym przypadku na Gdańskim jesteśmy ok. 5 minut po czasie. Dalej tramwaj już nie ma szans, szczególnie poza szczytem czy w weekend. Przykład z wczoraj, miałem 1 i z Powązkowskiej ruszyliśmy z 500 w tym samym czasie. Na Gdańskim ja podjechałem na przystanek a 500 wjeżdżał już na most. A więc zanim ja dojechałem do Starzyńskiego to 500 pewnie już był na Bródnie.
Zlikwidujmy tramwaje!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lut 2015, 8:45

Kolega drobert jak zwykle przasadza. Jak się ma pecha, to się czerwone na Moście Północnym trafi :p, a jak się ktoś nie spieszy, to pod 20 minut dwójką jechać będzie :p

A samochody i autobusy to przez Babkę na 1 światłach przelatują...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 08 lut 2015, 11:14

Emyl pisze:
drobert pisze:Również myślę, że autobus z Bemowa do Gdańskiego byłby szybszy niż 28. Jak się trafi jazda na drugiego to już od Parku Kaskada są dwie minuty w plecy. Wcześniej też można z minutę czy dwie złapać jak światła nie dopasują. Na Radosławie jak się ma farta i jest się pierwszym jest ok ale wystarczy, że na pl. Grunwaldzkim wjedzie 17 i 27 to nasze 28 dostaje kolejne 3 minuty i to w przypadku kiedy przed nimi nic nie będzie. Czyli w najgorszym przypadku na Gdańskim jesteśmy ok. 5 minut po czasie. Dalej tramwaj już nie ma szans, szczególnie poza szczytem czy w weekend. Przykład z wczoraj, miałem 1 i z Powązkowskiej ruszyliśmy z 500 w tym samym czasie. Na Gdańskim ja podjechałem na przystanek a 500 wjeżdżał już na most. A więc zanim ja dojechałem do Starzyńskiego to 500 pewnie już był na Bródnie.
Zlikwidujmy tramwaje!
Popieram w całej rozciągłości :)

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 08 lut 2015, 17:55

Faktem jest, że przystanki Park Olszyna i Włościańską budowano w czasach, gdy tramwajów na Broniewskiego było mniej i nie jeździły 30 metrowe świnki. Dwa składy w kierunku cywilizacji nie mieszczą się na wysepkach.
Mniej=rzadziej.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 08 lut 2015, 18:00

Nie na Bródnie, tylko w Magadanie. :^o

PS. Argument "bo w sobotę jest szybciej autobusem" powinien być podstawą do automatycznego bana. Emylku, może jakiegoś bocika? :>
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

p_0

Post autor: p_0 » 08 lut 2015, 19:15

Emyl pisze:Zlikwidujmy tramwaje!
Może nie tak drastycznie, ale likwidacja autobusu bo "tramwaj też tam jedzie", nie patrząc na to, że jedzie naokoło i trwa to czasem o połowę dłużej, jest równie niedorzeczna.
To tak jakby skasować autobusy łączące Ratusz Bemowo z Placem Bankowym - "bo jest tramwaj przez Połczyńską a i 13 można z Koła przez Powstańców na os. Górczewska przedłużyć"...
fik pisze: PS. Argument "bo w sobotę jest szybciej autobusem" powinien być podstawą do automatycznego bana. Emylku, może jakiegoś bocika? :>
Czy dzielenie się własnymi obserwacjami zasługuje na bana? Taka jest wolność słowa na tym forum? #-o
Chyba komunikacja służy dla mieszkańców i jej celem jest jak najsprawniejszy przewóz z jednego miejsca w drugie. Skoro daną relację można w pewnych porach tygodnia szybciej obsłużyć autobusami (weekendy/pozaszczyt/noc) a w pewnych tramwajami (szczyt) to powinno się stawiać na ten środek transportu, który akurat o danej porze jest szybszy - czy jest w tym coś dziwnego? :roll:

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 08 lut 2015, 19:23

Nooooo, a 406 szczególnie dobrze sprawdzało się w pozaszczycie i weekendy…

ODPOWIEDZ