Modernizacja Al. Jerozolimskich (R. Zesłańców - Łopuszańska)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 paź 2006, 12:52

Nie wiem czy gdzieś była już o tym mowa, a na Siskomie mapa jest zbyt mało dokładna- czy po remoncie węzła Śmigłowca powstanie tam na powrót przystanek :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 lis 2006, 15:18

Glon znów się na mnie obrazi, a ja znów zapytam: czemu transportem zajmują się u nas idioci?

Wiadukty nad Śmigłowca zostały otwarte, ale oczywiście nikt nie pomyślał nad zmianą faz świateł na rondzie pod nim. Widziałem dziś, jak 130 na BERESTECKIEJ 51 miało 10 minut opóźnienia (czyli dokładnie połowa odstępu między kursami) - tyle straciło wyjeżdżając z Mszczonowskiej! Jaki sens w tej chwili ma tam trzymanie fazy, na której mieszczą się 3 samochody za sobą? Po co w takim razie był budowany ten wiadukt? ](*,)

A po drugie - może mi wreszcie ktoś wytłumaczy, dlaczego niby w takim miejscu lepsze ma być rondo, na którym skręcający w lewo muszą się wzajemnie objeżdżać dookoła, niż zwykłe pasy do lewoskrętu z wydzieloną fazą? :evil:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 lis 2006, 15:24

Racja- na dole swiatła są ustawione beznadziejnie. Dodatkowo wiadukt w kierunku centrum jest od połowy zwęzony do jednego pasa dzięki czemu wczoraj popołudniu korek sięgał prawie wiaduktu nad WKD :-s
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 lis 2006, 10:45

Rondo jest przyjaźniejsze (zapewne) dla rozplanowania słupów podporowych. Skrzyżowanie dzeieli się wówczas na dwie węższe jezdnie z zielenią na środku, gdzie można dostawić kolejne słupy. Więc to jeszcze by się dało wytłumaczyć. Choć skrzyżowania nie widziałem.
Ale estakada do prawoskrętu Łopuszańska-Centrum zrozumieć też nijak nie mogę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 lis 2006, 15:24

Bastian pisze:Glon znów się na mnie obrazi, a ja znów zapytam: czemu transportem zajmują się u nas idioci?
A pisz sobie co chcesz, byle kulturalnie i na temat.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 05 lis 2006, 15:37

R-11 Kleszczowa pisze:Racja- na dole swiatła są ustawione beznadziejnie. Dodatkowo wiadukt w kierunku centrum jest od połowy zwęzony do jednego pasa dzięki czemu wczoraj popołudniu korek sięgał prawie wiaduktu nad WKD :-s
Światła są dostosowane do właśnie wymienionego zwężenia na wiadukcie. Zwróc uwagę, że za wiaduktem są obecnie tylko dwa pasy (pozostałe są dopiero robione). Obecne rozwiązanie jest ,wbrew pozorom, bardzo dobre. Wyobraź sobie ile włączałoby się do ruchu nie tylko to 130 ale i inne autobusy gdyby nie to rozwiązanie. O sprawie bezpieczeństwa już nie wspominam.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 lis 2006, 11:49

RMF pisze:Po uroczystym otwarciu estakady w Alejach Jerozolimskich w Warszawie praca na rondzie pod nimi zamarła. Nie ma się dokąd spieszyć.

Najważniejszy cel przecież został osiągnięty - otwarcie przejazdu górą przed wyborami. Wciąż na remont czeka rondo pod estakadą, z którego muszą korzystać pracownicy biur i klienci okolicznych sklepów.

Dziś na budowie pracuje kilku robotników, choć jeszcze tydzień temu były ich tam dziesiątki. Ale batalię o budowę estakady przed wyborami wygrano, więc większość załogi rzucono na inny front.
Albert Camus-"Dżuma"

JaBaal

Post autor: JaBaal » 10 lis 2006, 21:38

Pamiętam, że około rok temu (a może nie?) Aleje były zamknięte czy jakoś tak, natomiast jadąc Łopuszańską ze Służewca skręcając w Aleje do Pruszkowa można to było zrobić z dwóch pasów. Po otwarciu Alej te dwa pasy do skrętu w lewo zostały na około miesiąc. Często jeżdżę na tej trasie (Pruszków - Natolin) i dwa pasy do skrętu działały wg mnie znakomicie. Niestety, szybko ktoś sobie o tym przypomniał i strzałki do skrętu ze środkowego pasa zostały zamalowane. Z własnych nieprofesjonalnych obserwacji pojazdy jadące Łopuszańską na północ (zachód, jak kto woli) skręcają w stronę Pruszkowa w około 50%. Z czasów 'dwóch pasów skrętu' nie przypominam sobie korków tworzonych przez pojazdy chcące jechać do Włoch czy Centrum.
Pomijając sprawy modernizacji, estakad itp., w czym te strzałki na środkowym pasie w lewo ("inwestycja komunikacyjna" raczej niedroga?) komuś przeszkadzały?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 lis 2006, 9:19

W myśl obecnych przepisów, przy dwóch pasach do lewoskrętu należałoby wprowadzić sygnalizację bezkolizyjną dla tej relacji, co pogorszyłoby warunki ruchu na całym skrzyżowaniu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 11 lis 2006, 12:19

Hmm... Skoro
W myśl obecnych przepisów
no to nie ma co o tym gadać, aczkolwiek z
pogorszyłoby warunki ruchu na całym skrzyżowaniu
polemizowałbym, bo życie pokazało (albo tylko tak mi się wydaje, ale jednak) że jest inaczej.
Pozdro

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 lis 2006, 15:13

JaBaal pisze:Hmm... Skoro
W myśl obecnych przepisów
no to nie ma co o tym gadać, aczkolwiek z
pogorszyłoby warunki ruchu na całym skrzyżowaniu
polemizowałbym, bo życie pokazało (albo tylko tak mi się wydaje, ale jednak) że jest inaczej.
Pozdro
Ale wtedy nie było sygnalizacji bezkolizyjnej ("ze strzałkami").
Sygalizacja dwufazowa na takim skrzyżowaniu zawsze będzie od trzyfazowej działać sprawniej (przy tym samym przekroju).

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 lut 2007, 21:43

ZDM pisze:W najbliższym czasie ruszy modernizacja kolejnego odcinka Alej Jerozolimskich. W siedzibie Zarządu Dróg Miejskich otwarto dziś oferty firm i konsorcjów chętnych do budowy trasy. Kierowcy przejadą równą sześciopasową arterią z estakadą nad rondem Dudajewa. W ramach inwestycji powstanie też kanalizacja deszczowa obu jezdni, chodniki i ścieżka rowerowa. W ostatnich latach Aleje Jerozolimskie przechodzą całkowite przeobrażenie. Odcinek między wieaduktem PKP i rondem Zesłańców Syberyjskich już jest nowoczesną arterią z szerokimi równymi jezdniami i bezkolizyjnymi węzłami. Teraz metamorfozę zacznie przechodzić odcinek do Łopuszańskiej, a za rok sam węzeł Łopuszańska z tunelem i dwiema estakadami.

Oto propozycje oferentów:
1. Skanska SA - 82,573 mln zł
2. Budimex Dromex SA - 77,167 mln zł
3. konsorcjum
WPM Mosty SA, PBDiM Mińsk Mazowiecki - 69,641 mln zł
4. konsorcjum
Strabag SA, Mosty Łódź SA - 63,997 mln zł
5. konsorcjum
Mostostal Warszawa SA, Acciona Infrastructuras SA (Hiszpania) - 80,397 mln zł
6. konsorcjum
WPRD SA, Płockie PRM SA - 75,919 mln zł
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 mar 2007, 23:42

ZDM pisze:Konsorcjum firm Strabag i Mosty Łódź złożyło najkorzystniejszą ofertę w przetargu na modernizację odcinka Alej Jerozolimskich między wiaduktem PKP i ulicą Łopuszańską - zdecydowała komisja przetargowa Zarządu Dróg Miejskich. W ciągu kilkunastu dni ZDM będzie chciał podpisać umowę z wykonawcą. Modernizacja odcinka ma zakończyć się do końca maja przyszłego roku.
:grin:
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 13 mar 2007, 11:26

R-11 Kleszczowa pisze:
ZDM pisze:Konsorcjum firm Strabag i Mosty Łódź złożyło najkorzystniejszą ofertę w przetargu na modernizację odcinka Alej Jerozolimskich między wiaduktem PKP i ulicą Łopuszańską - zdecydowała komisja przetargowa Zarządu Dróg Miejskich. W ciągu kilkunastu dni ZDM będzie chciał podpisać umowę z wykonawcą. Modernizacja odcinka ma zakończyć się do końca maja przyszłego roku.
:grin:
znowu bedzie sajgon w teraz spokojnych alejach, ale niech robią niech robią :)) tylko oby bez opoznien. marzy mi sie juz taki dojazd do domu ze zrobionymi alejami az za łopuszańską, odbiciem na wolice, nowolazurową i uzupełnionymi lokalnymi ulicami na skoroszu :)
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 mar 2007, 11:29

I tobie się, biedaku, wydaje, że korków wtedy nie będzie? :-k

ODPOWIEDZ