Informacja pasażerska i oznaczenia linii kolejowych w WWK

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2008, 21:02

Ja w ogóle nie rozumiem, czego i po co wy chcecie. Teraz obywatel musi zapamiętać, że ze Śródmieścia do Rembertowa dojedzie Mińskiem, Siedlcami, Łukowem, Tłuszczem, czy Ostrołęką. Można je ponumerować, tylko co pasażerowi da świadomość, że pasują mu, dajmy na to, KM3, KM11, KM14, KM25 i KM40? A jakby oddzielnie numerować relacje np. Grodzisk - Siedlce, Łowicz - Siedlce i DWZ - Siedlce, to by się okazało, że tych oznaczeń do zapamiętania jest 30. To ma być łatwiejsze do zapamiętania? :>

Dyskusję przeniosę na MiK, gdy będę miał na to czas. A do tego czasu może MeWa podsunie, do jakiego tematu to ma zostać włączone ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Teokryt

Post autor: Teokryt » 21 wrz 2008, 21:45

Bastian pisze:To ma być łatwiejsze do zapamiętania
Jakos numerki zapamiętują ;)
co to daje? Nie szafuje dziwnymi Nazwami które z Warszawą mają niewiele wspólnego. Dzieki temu mógłby by funkcjonować w systemie rozkładów, i traktowane były by tak jak komunikacja miejska a nie jakieś PKSy.

dodatkowo KM wyjeżdżają całkiem daleko, wiec pasażer nie wie ze ne jeżdżą tak jak SKM. Widziałem taka sytuacje na PKP Pruszków, podjeżdżała KM (to był czas kiedy był wspólny bilet) i prawie nikt do niej nie wsiadał. jak przyjechała SKM to się pakowali po dach.

Pytanie tylko dlaczego? bo KM to taka zagadka, niewypromowana i gdzieś na boku...

Tu nie chodzi o zapamiętanie wszystkich tras. Ja rok temu wiedziałem tyko gdzie dojeżdża 9,15 i moje trio :) Teraz Siec tramwajową na pamięć mam wykutą, i część autobusowych mniej więcej kojarzę gdzie jeździ.
dlatego dodanie znaczeń tradycyjnych dla ZTM, nawet onalepkowanie ich częściowo, pomogło by :) Żeby KM stało sie częścią systemu transportowego a nie siecią w sieci.
Obrazek

JaBaal

Post autor: JaBaal » 21 wrz 2008, 22:24

Jeżeli przyjmujemy, że pociągi KM stanowią w Warszawie część oferty ZTM, to nie widzę problemu w ponumerowaniu linii: dla poruszającego się w 'strefie ZTM' nie ma znaczenia - jeśli strefa kończy się na Pruszkowie, to nieistotne jest, czy pociąg KM jedzie do Grodziska, Żyrardowa, czy Skierniewic. I tak, te wszystkie relacje mogłyby mieć oznaczenie np. M-3 (M-1 rezerwowałbym dla pociągów kończących bieg na dw. Wschodnim, a M-2 dla kończących na Zachodnim). Kierunków jest 7, więc linii M-X byłoby 9.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Teokryt

Post autor: Teokryt » 21 wrz 2008, 22:26

M jest zarezerwowane dla Metra ;) ale K?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2008, 22:27

Nie sądzę, by KM się zgodziły na identyczne oznaczanie pociągów do Mińska i do Łukowa. To dopiero byłoby mylące.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Teokryt

Post autor: Teokryt » 21 wrz 2008, 22:31

Bastian pisze:Nie sądzę, by KM się zgodziły na identyczne oznaczanie pociągów do Mińska i do Łukowa.
To się dorobi kolejne numery :) tak jak z nocnymi ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 wrz 2008, 22:32

Obecne oznaczenie jest dobre. Jedyne co można dodać to informacja o stacjach pośrednich umieszczona gdzieś na bocznej ścianie wagonu :idea: Zmienianie obecnego systemu na inny wprowadziłoby ogromny chaos wśród pasażerów. Szczególnie, że system proponowany przez Was obowiązywałby tylko na Mazowszu. Łatwiej mieszkańcowi Koluszek jadącemu do ciotki w Warszawie wsiąść w Skierniewicach w pociąg do Warszawy Wschodniej niż w pociąg KM45608475 =;
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 21 wrz 2008, 22:34

a czy po prostu nie moglo by byc tak na tablicy/wyswietlaczu:
W1 Minsk
W1 Siedlce
W1 Lukow

(i tak samo dla innych kierunkow). Przeciez teraz jezdzi 501 Os. Gorczewska i 501 Pl. Konstytucji, wiec sytuacji bylaby analogiczna.

KM bedzie zadowolone bo kierunek bedzie podany, a dla Warszawiakow bedzie oznaczenie wspolnego odcinka.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2008, 22:37

R-11 Kleszczowa pisze:Obecne oznaczenie jest dobre. Jedyne co można dodać to informacja o stacjach pośrednich umieszczona gdzieś na bocznej ścianie wagonu :idea: Zmienianie obecnego systemu na inny wprowadziłoby ogromny chaos wśród pasażerów. Szczególnie, że system proponowany przez Was obowiązywałby tylko na Mazowszu. Łatwiej mieszkańcowi Koluszek jadącemu do ciotki w Warszawie wsiąść w Skierniewicach w pociąg do Warszawy Wschodniej niż w pociąg KM45608475 =;
Ale dlaczego uważasz, że byłoby to coś wzamian? R75 Koluszki to wciąż jest pociąg do Koluszek, prawda?

Większym dla mnie problemem jest fikuśność obiegów KM i liczba bezpośrednich relacji, grożąca że na każdej gałązce będzie 10 linii po 2 pary dziennie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 21 wrz 2008, 22:38

Nie zmieniać a UZUPEŁNIĆ Jako informacja dodatkowa.
Tak jak we wszystkich tablicach. Masz numer linii i Kierunek.
Numer jest obojętny dla stałego pasażera KM, a Kierunek dla pasażera Warszawskiego. tu chodzi o parę jaka jest numer linii, i ze można ją zapamiętać linie jako numer - co jest łatwiej bo wg znanego już warszawiakowi schematu niż kierunek)

Dlatego pokazanie pasażerom stojącym np na zachodnim a chcący jechać np na wschodni lub stadion wiedzieli ze
TEN pociąg ma taryfę ZTM, wiedzieli ze NA PEWNO jedzie na Stadion, i wiedzieli ze Jedzie Przez Śródmieście anie Centralny.

również WKD mogło by na miejskim odcinku przyjąć jakieś oznaczenie, jednak specyfika tej linii jest na tyle duża ze jej to niepotrzebne bo ma b. prostą trasę.
Obrazek

Tm

Post autor: Tm » 21 wrz 2008, 22:42

Może warto zacząć od podania na schematach ZTMu (strefy wspólnego biletu) wszystkich relacji pociągów (tych standardowych, epizody w rodzaju Radziwiłłowa można pominąć)?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Teokryt

Post autor: Teokryt » 21 wrz 2008, 22:43

Tm, każda rzecz która pokaże że KM nie gryzie jest dobra :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 wrz 2008, 22:44

inż. Glonojad pisze: Ale dlaczego uważasz, że byłoby to coś wzamian? R75 Koluszki to wciąż jest pociąg do Koluszek, prawda?
Tak. Mamy jednak do czynienia z niepotrzebnym wzrostem informacji.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Teokryt

Post autor: Teokryt » 21 wrz 2008, 22:47

R-11 Kleszczowa pisze:niepotrzebnym wzrostem informacji.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 wrz 2008, 22:52

Możliwe. Nie ukrywam, że koleje mają fatalną informację pasażerską. Jedynym jej plusem jest to, że jest zasadniczo prosta. Nie trzeba wprowadzać numerków by informować pasażerów, że pociąg nie jedzie przez Centralny, a przez Śródmieście =;
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ