Koncepcje optymalizacji aglomeracyjnego ruchu w obrę™bie WWK

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 wrz 2013, 21:06

Pamiętaj, że przepisy sobie, a PLK może mieć bardziej szczegółowe wymagania
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 11 wrz 2013, 21:45

To tym bardziej problem jest mniejszy, skoro nawet nie techniczny. Wystarczy zmienić tylko podejście PLK do trasowania na jednej trasie, tak?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 wrz 2013, 22:06

Powodzenia :)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 11 wrz 2013, 22:50

MeWa pisze:Pamiętaj, że przepisy sobie, a PLK może mieć bardziej szczegółowe wymagania
Rozjazd na Okęciu pokazał, że i przepisy PLK ma gdzieś.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 wrz 2013, 20:28

Nie wiem, do czego pijesz, ale jeśli do wykolejenia składu, to trudno generalizować na podstawie jednego przypadku, a tym bardziej, trudno na tej podstawie stwierdzić, że PLK-a nie bierze przepisów i bardziej rygorystyczynych zasad do założeń konstruktorskich rozkładów.

przewoz

Post autor: przewoz » 13 wrz 2013, 10:32

KwZ pisze:Ale ogólne przepisy mówią cokolwiek o minimalnym czasie następstwa pociągów? Ja kojarzę tylko wymóg zwolnienia następnego odcinka SBL, co powinno następować po ok. 1-2 min, zależnie od jego długości.

Który odcinek na średnicy jest najdłuższy (w czasie!) i jak długo się go jedzie (w tym wymiana pasażerska)?
No i tak jest. Ale pamiętaj, że stały czas następstwa masz tylko przy stałej prędkości i tak samo wysokim przyspieszeniu wszystkich pociągów. Niech tylko trafi się jeden, który rusza wolniej, albo trwa pół minuty dłużej wymiana. Poza tym dojeżdżasz do Zachodniej i Wschodniej i jazda na boki 40-tkami, krzyżowania... Więc jak dasz sztywno co 2 minuty to lipa wyjdzie po chwili.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 wrz 2013, 13:04

Po pierwsze, wystarczy 3 min, w porywach 2,5.

Po drugie, dlaczego na boki musi być 40 km/h? Może właśnie trzeba zwrotnice powymieniać?

Po trzecie, może właśnie krzyżowań należy się pozbyć? Ile ich teraz jest?

A poza tym nadal nie wiem, ile wynosi najdłuższy odcinek i ile tak naprawdę jest do skrócenia.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 13 wrz 2013, 13:40

KwZ pisze:Po drugie, dlaczego na boki musi być 40 km/h? Może właśnie trzeba zwrotnice powymieniać?
Takie jest ograniczenie przy rozjazdach o skosie 1:9. Rozjazdy o innych parametrach wymagają więcej miejsca i (nie wiem czy zawsze) zwiększonej liczby napędów, czyli wszystko robi się większe, droższe w budowie i eksploatacji.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 wrz 2013, 16:04

W eksploatacji? Bo tory się mniej zużywają (mniej rzuca na boki)? Serio?
Do czego potrzebny jest dodatkowy napęd? Do ruchomego dzioba? Ale to dopiero przy 160 km/h.

Że to jest wymaganie skosu, to ja wiem, dlatego piszę o przebudowie rozjazdów.

Awatar użytkownika
tomstak

Post autor: tomstak » 13 wrz 2013, 16:49

KwZ pisze:W eksploatacji? Bo tory się mniej zużywają (mniej rzuca na boki)? Serio?
Do czego potrzebny jest dodatkowy napęd? Do ruchomego dzioba? Ale to dopiero przy 160 km/h.

Kosztem przesuwania semaforów wjazdowych i zmniejszenia drogi hamowania od ostatniego semafora odstępowego SBL, na którym będzie wisiał wskaźnik W19 (równoznaczne z obniżeniem prędkości drogowej na linii)?

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 13 wrz 2013, 17:34

KwZ pisze:W eksploatacji? Bo tory się mniej zużywają (mniej rzuca na boki)? Serio?

Z eksploatacją chodziło mi o dodatkowe napędy. Wraz ze zmniejszeniem skosu iglice są coraz dłuższe i przesuwa się je nie tylko w jednym miejscu. Mogę się mylić, ale z tego co wiem to do obsługi rozjazdu o skosie 1:9 (40 km/h na bok) jest potrzebny jeden napęd, do rozjazdu o skosie 1:12 (60 km/h na bok) dwa napędy, a do 1:18,5 (100 km/h na bok) trzy napędy.
Ruchome dzioby krzyżownic to jeszcze co innego i z całą pewnością nie jest to coś co było by potrzebne w Warszawie.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 13 wrz 2013, 18:28

2' przy czasu postoju na Śródmieściu powyżej minuty to jest marzenie ściętej głowy.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 wrz 2013, 18:51

tomstak pisze: Kosztem przesuwania semaforów wjazdowych i zmniejszenia drogi hamowania od ostatniego semafora odstępowego SBL, na którym będzie wisiał wskaźnik W19 (równoznaczne z obniżeniem prędkości drogowej na linii)?
Kosztem skrócenia poprzedniego odcinka, chociaż to raczej będzie zależeć od geometrii w konkretnym miejscu. Ale o jakim skróceniu my mówimy? Osie torów zazwyczaj odległe od siebie o ok. 4,5 m. Zamiana skosu 1:9 na 1:12 powinna przenieść rozjazd o ok. 18 m. Uważasz, że przez to poprzedni odcinek SBL stanie się za krótki do hamowania ze szlakowej? Teoretycznie tak mogłoby być, ale w praktyce odcinki pewnie są wyznaczone przez rozstaw stacji i przystanków.
W instrukcji, którą znalazłem, wskaźnik W20 (ani W19) wcale nie mówią o konieczności zmniejszenia prędkości szlakowej na danym odcinku, a jedynie o "szczególnej ostrożności".

Poza tym jednak rozkładowe przejazdy nie powinny wymagać jeżdżenia w bok, przynajmniej w zasadniczej większości.

Awatar użytkownika
marcin3001

Post autor: marcin3001 » 13 wrz 2013, 19:04

Wiliam pisze:Mogę się mylić, ale z tego co wiem to do obsługi rozjazdu o skosie 1:9 (40 km/h na bok) jest potrzebny jeden napęd, do rozjazdu o skosie 1:12 (60 km/h na bok) dwa napędy, a do 1:18,5 (100 km/h na bok) trzy napędy.
To może być też jeden napęd + sprzężenia mechaniczne w pozostałych punktach przesuwu iglic. Robi się różnie, dwa czy trzy napędy to rozwiązanie droższe, a sprzężenia - trudniejsze w utrzymaniu. Tak czy siak do długich rozjazdów potrzeba trochę więcej klamotów.
KwZ pisze:Poza tym jednak rozkładowe przejazdy nie powinny wymagać jeżdżenia w bok, przynajmniej w zasadniczej większości.
Gdyby tak było, na Wschodniej/Zachodniej wystarczyłyby dwie krawędzie peronowe. Ale składy przecież zmieniają linię, kończą bieg, są obracane na pociąg powrotny...

MichalJ

Post autor: MichalJ » 13 wrz 2013, 20:19

Max wykorzystanie średnicy wyklucza kończenie na Wschodniej.

ODPOWIEDZ