ZDM pisze:Ten tramwaj naprawdę kursuje
Po co te światła? Aby nie wpaść pod tramwaj!
Z początkiem maja, Zarząd Transportu Miejskiego przywrócił kursowanie tramwaju linii nr 20 na trasie Żerań FSO - Boernerowo. Było to związane z zakończeniem remontu torowiska, które przebiega m.in. przez ulicę Powstańców Śląskich na wysokości ulicy Dywizjonu 303. Torowisko zostało usytuowane przed (lub za) wiaduktem przebiegającym nad trasą S-8. Wybudowano przy tym nową sygnalizację świetlną uwzględniającą nową organizację ruchu, w tym pas do skrętu w prawo w ulicę Dywizjonu 303 oraz skrzyżowanie tej ulicy z drogą rowerową.
Kierowcy zostali odzwyczajeni od widoku tramwaju w tym rejonie miasta. Wybudowany nad trasą S-8 wiadukt zachęca co niektórych do szybszej jazdy. Ta może skończyć się przynajmniej gwałtownym hamowaniem, kiedy przejeżdżający tramwaj załączy sygnał czerwony dla jadących Powstańców Śląskich.
Uprzejmie prosimy o zachowanie szczególnej ostrożności. Ten tramwaj naprawdę kursuje! W szczycie nawet co 10 minut.
![]()
Eksploatacja jednotoru na Boernerowo
Moderator: Wiliam
Witam! A ja zauważyłem jakiś dziwny nowy problem na jednotorze.
W sobotę i niedzielę trenowałem "20" i o ile w sobotę świeciło słoneczko wszystko działało idealnie. Natomiast w niedzielę padało przez całe popołudnie i już pojawiały się problemy:
- kilka razy przy podjeździe pod sygnalizator brak reakcji, przesunięcie się 10 cm do przodu już praktycznie poza czoło wagonu i nadal brak reakcji...dopiero rzucenie szynowych wzbudziło światło
- następnym kursem pozostałe światła działały bez zarzutu ale te przy Wacie wzbudziły się dopiero po 3 minutach
- No i ostatnim kursem. Pętla Boernerowo. Podjechałem pod sygnalizator, światło się wzbudziło na "zielone". Poszedłem zmienić tablice na zjazdowe, wróciłem do kabiny nadal się paliło zielone. W momencie zamykania drzwi światło zmieniło się na czerwone, choć żadnego innego tramwaju nie było. Ponownie zielone zapaliło się po 7 minutach...
I teraz pytanie: Czy te czujniki i detektory ktoś sprawdzał pod względem wilgoci?
W sobotę i niedzielę trenowałem "20" i o ile w sobotę świeciło słoneczko wszystko działało idealnie. Natomiast w niedzielę padało przez całe popołudnie i już pojawiały się problemy:
- kilka razy przy podjeździe pod sygnalizator brak reakcji, przesunięcie się 10 cm do przodu już praktycznie poza czoło wagonu i nadal brak reakcji...dopiero rzucenie szynowych wzbudziło światło
- następnym kursem pozostałe światła działały bez zarzutu ale te przy Wacie wzbudziły się dopiero po 3 minutach
- No i ostatnim kursem. Pętla Boernerowo. Podjechałem pod sygnalizator, światło się wzbudziło na "zielone". Poszedłem zmienić tablice na zjazdowe, wróciłem do kabiny nadal się paliło zielone. W momencie zamykania drzwi światło zmieniło się na czerwone, choć żadnego innego tramwaju nie było. Ponownie zielone zapaliło się po 7 minutach...
I teraz pytanie: Czy te czujniki i detektory ktoś sprawdzał pod względem wilgoci?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Teoretycznie akurat wilgoć nie miała prawa mieć jakiegokolwiek wpływu.
Natomiast Twoja obserwacja to coś nowego - myślę, że byłoby super, jakbyś ją drogą oficjalną zgłosił.
Natomiast Twoja obserwacja to coś nowego - myślę, że byłoby super, jakbyś ją drogą oficjalną zgłosił.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Wiesz co? - zgłosiłem to naszemu ICR-owi który tam stał. Ale coś tego dnia było na rzeczy, bo obaj zmiennicy jeździli sporo opóźnieni właśnie przez brak wzbudzania świateł przy Wacie i na pętli.
Bo jeżeli nie wilgoć, to może o wóz chodzi? - jest to możliwe by coś nie grało między tramem a światłami?
Tak czy siak, pojutrze znów mam "20" i to 10 godz w swl-u, więc poobserwuję zachowania świateł na 2 różnych wozach, w szczycie i wieczorem jak i pętle przy 5 jak i 12 minutowym postoju.
Bo jeżeli nie wilgoć, to może o wóz chodzi? - jest to możliwe by coś nie grało między tramem a światłami?
Tak czy siak, pojutrze znów mam "20" i to 10 godz w swl-u, więc poobserwuję zachowania świateł na 2 różnych wozach, w szczycie i wieczorem jak i pętle przy 5 jak i 12 minutowym postoju.
Komputer jest w stanie prowadzić pociąg metra, wylądować samolot, zaparkować samochód, nawet znaleźć sam miejsce na parkingu, zarządzać całą siecią i ją optymalizować - a nie jest w stanie włączyć dwóch przełączników?Piottr pisze:Skoro nowoczesna technika się nie sprawdza, to może wrócić do starej, sprawdzonej blokady elektromechanicznej, tak jak na Śląsku?
Niezrozumiałe jest dla mnie, że coś, co przez dziesięciolecia działało, nagle po wymianie urządzeń na "nowoczesne" działać przestaje?
Ktoś po prostu musiał zrobić coś celowo źle.
ŁK
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pojutrze powinno działać tak samo, gmeraninka jest zapowiedziana na którąś noc pod koniec tygodnia.MichałP. pisze: Tak czy siak, pojutrze znów mam "20" i to 10 godz w swl-u, więc poobserwuję zachowania świateł na 2 różnych wozach, w szczycie i wieczorem jak i pętle przy 5 jak i 12 minutowym postoju.
[ Dodano: |18 Maj 2011|, 2011 14:46 ]
Jestem przekonany, że za góra miesiąc będzie działało jak złoto.Don Vito pisze:Niestety nie zawsze to co nowe musi być lepsze tutaj mamy idealny tego przykład.
[ Dodano: |18 Maj 2011|, 2011 14:49 ]
Któryś z systemów detekcji (nie wiem, czy nie licznik osi?) jest uzależniony od prawidłowego połączenia elektrycznego obu kół, ale nie wiem, czy tam został zastosowany.MichałP. pisze: Bo jeżeli nie wilgoć, to może o wóz chodzi? - jest to możliwe by coś nie grało między tramem a światłami?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
dziś od 14 z Żerania FSO znowu pełno skrótów na Koło.
Rozkład na 20 nierealny, a NR zajmuje się pstrykaniem zdjęć za zbyt szybki przejazd przez zwrotnicę wyjazdową na miasto z trasy na Boernerowo. Wczoraj przyszło ze 40 zdjęć na R-1...
Rozkład na 20 nierealny, a NR zajmuje się pstrykaniem zdjęć za zbyt szybki przejazd przez zwrotnicę wyjazdową na miasto z trasy na Boernerowo. Wczoraj przyszło ze 40 zdjęć na R-1...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]