[Hydepark] Tramwaje Warszawskie

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 sie 2012, 22:38

px33 pisze:
Glonojad pisze:Jak z SIPem - złożyłeś tą ofertę Pesie? :p
Masz parę groszy (albo raczej dolarów) na rozruch interesu? :P
Tylko przygotuj sie na ciezka przeprawe ze mna. Prawda Glonie?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 sie 2012, 22:58

Jak nie będzie ściemniania, a będzie robota zamiast wymówek, to nie będzie źle...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

px33

Post autor: px33 » 28 sie 2012, 23:16

Glonojad pisze: Masz komputer, to soft możesz pisać, nie ma freewarowych kompilatorów? :p
Darmowych kompilatorów do robienia sprzętu nie ma (nawet Chińczyk kosztuje a przecież jeszcze musi mieć części ;) ) a na oprogramowaniu w tym biznesie się nie zarabia ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 sie 2012, 7:29

Oprogramowanie jest w tym biznesie (tj. SIPie) kluczem. Generalnie zamawia się system informatyczny, sprzęt "od chińczyka" to i tak jest duperela, bo to od systemu zależy, czy informacja jest prawidłowa, czy funkcjonalność jest zapewniona itd.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

beni

Post autor: beni » 29 sie 2012, 9:25

MeWa pisze:Opcja z odczepianiem i szczepianiem określonych wagonów w ciągu dnia nie wchodzi w rachubę?
W Łodzi jakoś można na weekend zrobić solówki zaś w poniedziałek wyjeżdżają składy. :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 sie 2012, 9:27

Łódź trudno uznać za wzorzec prawidłowego zarządzania systemem tramwajowym, więc uważałbym z podawaniem jej jako przykładu.

Poza tym - jak już pisałem - to nie weekend jest problemem, tylko cały tydzień.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 29 sie 2012, 9:48

Na razie to zamiast rozpinania potrójniaków bardzo bym prosił o wprowadzenie innej, bardzo prostej procedury:
"Parówki wysyłamy tylko na dodatki". Też niedasie? Aż do ostatniej parówy będziemy nią eździć na całkach i w DS? Nawiasem mówiąc, kiedy wreszcie pójdzie sobie precz ta ostatnia parówa?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 29 sie 2012, 9:49

Zostało ich 27 składów. Czyli jeszcze jakieś 30 Swingów i po bólu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 29 sie 2012, 9:49

Jak tu niektórzy pisali, to do końca tego roku 13N liniowo pożegnamy
Obrazek

px33

Post autor: px33 » 29 sie 2012, 9:56

Glonojad pisze:Oprogramowanie jest w tym biznesie (tj. SIPie) kluczem. Generalnie zamawia się system informatyczny, sprzęt "od chińczyka" to i tak jest duperela, bo to od systemu zależy, czy informacja jest prawidłowa, czy funkcjonalność jest zapewniona itd.
Ale praktycznie cała kasa jest ze sprzętu (tablice, choinki) i dodatków (patrz nasze dziwne polskie R&G - żeby uzyskać jakąkolwiek współczesną funkcjonalność w ich systemie trzeba do drogiego sterownika dokupić tonę modułów). A oprogramowanie musi być (możliwie funkcjonalne i rozszerzalne, z możliwie małą ilością błędów, co bywa trudne ;) )
beni pisze: W Łodzi jakoś można na weekend zrobić solówki zaś w poniedziałek wyjeżdżają składy. :-k
No w wakacje solówki jeżdżą cały tydzień, a w roku szkolnym ten weekend z niewiadomych względów trwał jeden dzień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 sie 2012, 13:37

Mnie, jako klienta, guzik obchodzi na czym sobie dostawca założył zysk. Mnie interesuje system.

Najlepiej by w ogóle było zamówić system oddzielnie, a oddzielnie tablice, tylko na protokołach można się nieźle załatwić.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 sie 2012, 2:08

Glonojad pisze:Łódź trudno uznać za wzorzec prawidłowego zarządzania systemem tramwajowym, więc uważałbym z podawaniem jej jako przykładu.
Ale jakie obiektywne przesłanki uniemożliwiają rozłączanie składu tramwajowego, w którym oba lub wręcz trzy wagony są wyposażone w kabiny?
Coś innego niż "szabrownictwo drugiego wagonu"?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 sie 2012, 6:04

To, że jest jakąśtamkabina nie oznacza jednak, że wagon jest od tak gotowy do pracy solo - trochę sprzętu ekstra jednak w kabinach czynnych, w stosunku do wyposażenia producenta, zainstalowano. Chcesz szczegółów - pisz do TW. Dla mnie jednak jest to kompletnie nonsensowne - nie dość, że trzywagonowce się marnują pracując na 1/8 etatu, to wyposażmy wagony w dodatkowy sprzęt, żeby można się było w rozłączanie i złączanie pobawić. Czy to się w ogóle praktykuje w jakichś sensownych zakładach komunikacyjnych? Mam wrażenie, że genialność tego pomysłu jest znacząco przeszacowana - jakoś wszyscy kupują jednak składy jednoprzestrzenne.

Swoją droga mam własny genialny pomysł - a gdyby tak wypinać na weekend po 2 wagony środkowe z pociągów serii 81 - w końcu już tak jeździły i "nie ma obiektywnych przesłanek", żeby tego nie robić :p

[ Dodano: |30 Sie 2012|, 2012 06:17 ]
MichalJ pisze: "Parówki wysyłamy tylko na dodatki". Też niedasie? Aż do ostatniej parówy będziemy nią eździć na całkach i w DS? Nawiasem mówiąc, kiedy wreszcie pójdzie sobie precz ta ostatnia parówa?
Z drugiej strony, skoro i tak mają być skasowane, to wyjeżdżenie z nich kilometrów "za darmo" ma swoje uzasadnienie. Póki co chyba nie jest aż tak chłodno, by było to uciążliwe (choć parówy mają także szereg innych mankamentów).

Już tak nie marudź, podejrzewam, że nawet Tobie nowy rozkład 17 się spodoba.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 30 sie 2012, 8:35

Glonojad pisze:To, że jest jakąśtamkabina nie oznacza jednak, że wagon jest od tak gotowy do pracy solo - trochę sprzętu ekstra jednak w kabinach czynnych, w stosunku do wyposażenia producenta, zainstalowano. Chcesz szczegółów - pisz do TW.
Tam część wyposażenia jest obsługiwana tylko z jednego wagonu dla wyrównania obciążeń przetwornic.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 sie 2012, 19:33

Glonojad pisze:nie dość, że trzywagonowce się marnują pracując na 1/8 etatu, to wyposażmy wagony w dodatkowy sprzęt, żeby można się było w rozłączanie i złączanie pobawić.
Zdanie logicznie sprzeczne :P to drugie ma służyć wszak wyeliminowaniu tego pierwszego.
Glonojad pisze:Swoją droga mam własny genialny pomysł - a gdyby tak wypinać na weekend po 2 wagony środkowe z pociągów serii 81 - w końcu już tak jeździły i "nie ma obiektywnych przesłanek", żeby tego nie robić
Sorry, bez porównania inna sytuacja :P zresztą co to ma do wątku tramwajów?
Glonojad pisze:Czy to się w ogóle praktykuje w jakichś sensownych zakładach komunikacyjnych? Mam wrażenie, że genialność tego pomysłu jest znacząco przeszacowana - jakoś wszyscy kupują jednak składy jednoprzestrzenne.
Może się mylę, ale wydaje mi się, że kiedyś coś podobnego postulowałeś przy przewoźnikach kolejowych w komunikacji aglomeracyjnej i regionalnej.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ