Dyskusja o 521

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 cze 2008, 22:05

Teokryt pisze: Oczekiwania? sprawdzam o których jest 521 i wybieram co zaraz będzie. Jak na 521 trzeba czekać >10 minut to idę na tram
A jak ma być zaraz, to zostajesz na przystanku autobusowym i czekasz 15 minut, bo na Grochowskiej jest korek.
Teokryt pisze:I o to chodzi by 521 było szybkie
Ale ono nie jest i nie będzie szybkie.
Teokryt pisze:Kilka przystanków ekspresowo
Widzę kolejny fanatyk przystanków linii czerwonych - jeden z użytkowników tego forum kiedyś o mało nie podłożył bomby pod ZTMem, bo 520 dostało zbiorczy zapętlowy na Chomikach i Piaski nż->stały.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 24 cze 2008, 22:07

Niekorkujący sie kawałek Waszyngtona to od Wiatraka do Saskiej. Dalej zaczyna sie korek.
Nie daj Boze cos się wydarzy na na innych mostach i cała Waszyngtona STOI - nie raz i nie dwa widziałem takie przypadki.
To samo w poniedziałek albo po większym weekendzie. Korek zaczyna sie w najlepszym wypadku przy Kinowej.
To co zyskasz - zakładając niezakorkowana Waszyngtona- to stracisz dalej . Po co -wytłumacz mi jako mieszkańcowi Waszyngtona - kolejna linia stojąca w Korkach i nie trzymająca czasów rozkładowych. :mlotek:
Tramwajem od Kinowej do DWC dojedziesz w najgorszym razie w 15-20 minut. I to z motorkowym - ślimakiem.
Sam jeszcze nie tak dawno broniłem 521- od jakiegos czasu uważam ze to chora linia. Z nazwy przyspieszona. Tylko z NAZWY. Na całej trasie pomija z 10 przystanków ( nie chce mi się dokładnie liczyć) i do tego połowa trasy w korkach ](*,)
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 cze 2008, 22:08

Skoro zaletą czerwońców jest ograniczona liczba przystanków, to nic dziwnego, że czerwnofile walczą o to jak o metro...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 24 cze 2008, 22:11

Do Ryogi - spróbuj wytłumaczyć sens obecnego 521 tym ludziom, którzy nie zmieścili się do linii X, w dzielnicy Y, gdyż albowiem brygady potrzebne do wzmocnienia linii X stoją w korku na 521?

przyjmijmy, że dzielnica Y jest pozbawiona wszelkiego transportu szynowego
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 24 cze 2008, 22:12

Fikander pisze: Ale ono nie jest i nie będzie szybkie.
Dlaczego? Całkiem serio się pytam, bo może o czymś nie wiem (a dość czeto w tym rejonie się kręcę)
Fikander pisze:Widzę kolejny fanatyk przystanków linii czerwonych
Moglo by być jeszcze mniej - Dworzec, centrum, Muzeum, Wiatraczna, Gocławek, Marysin.
Obrazek

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 24 cze 2008, 22:14

Teokryt pisze:
Fikander pisze: Ale ono nie jest i nie będzie szybkie.
Dlaczego? Całkiem serio się pytam, bo może o czymś nie wiem (a dość czeto w tym rejonie się kręcę)
Wyzej udzieliłem Ci wyjasnienia
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Teokryt

Post autor: Teokryt » 24 cze 2008, 22:17

rufio198 pisze:Sam jeszcze nie tak dawno broniłem 521- od jakiegos czasu uważam ze to chora linia.
Ja nie bronie, drzeć szat nie bede, ale mi po prostu szkoda niekombinowanego busa na tym odcinku jako zaplecza jak sie tramy wykrzaczą gdzieś po drodze (a te lubią dość często to robić)
JacekM pisze:spróbuj wytłumaczyć sens obecnego 521 tym ludziom, którzy nie zmieścili się do linii X, w dzielnicy Y, gdyż albowiem brygady potrzebne do wzmocnienia linii X stoją w korku na 521
Idac dalej trzeba by wyciąć wszystkie podmiejskie stojące na Modlińskiej i Al. Krakowskiej, zrobisz to i się podpiszesz pod tym :>
co do zapchanych autobusów różnych lini, jedynie mocno zapchany autobus miejski widziałem na Linii 517 w kierunku Ursusa. jakieś 3 miesiące temu, albo moja tolerancja zapchania jest znacznie większa (?przyzwyczajenie)
Obrazek

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 24 cze 2008, 22:22

Teokryt pisze:zrobisz to i się podpiszesz pod tym :>
nie będziesz mi rozkazywał, jasne?
Teokryt pisze:Idac dalej trzeba by wyciąć wszystkie podmiejskie stojące na Modlińskiej i Al. Krakowskiej,
jakbyś był w stanie połączyć fakty i pomyśleć (czego ja oczekuję...), to byś zauważył różnicę między brygadami które tkwią na al. Krakowskiej i ul. Modlińskiej, a tymi które tkwią w Alejach Jerozolimskich.
Teokryt pisze:co do zapchanych autobusów różnych lini, jedynie mocno zapchany autobus miejski widziałem na Linii 517 w kierunku Ursusa. jakieś 3 miesiące temu, albo moja tolerancja zapchania jest znacznie większa (?przyzwyczajenie)
a to już jakiś totalny bełkot - choćby dziś widziałem napchane po brzegi 175, parę dni wcześniej ledwo wcisnąłem się do gniota na 122, itd., itd....
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 24 cze 2008, 22:24

JacekM pisze:cos tam pisze sobie
KF to jednak fajna rzecz.
Obrazek

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 cze 2008, 22:33

Teokryt pisze:Dlaczego?
Na czas przejazdu środkiem komunikacji miejskiej (zakładamy przejazd bezprzesiadkowy) składają się cztery rzeczy:
a) czas dojścia do przystanku
b) czas oczekiwania na pojazd
c) czas jazdy
d) czas dojścia do miejsca docelowego

521 wygrywa w punkcie c) z tramwajami wyłącznie w międzyszczycie, kiedy to czas wymieniony w punkcie b) przemawia znacznie na jego niekorzyść. Czasy wymienione w punktach a) i d) są ZAWSZE niemniejsze od analogicznych czasów przy podróży tramwajem. Ergo (nie jest to dowód formalny ofc, należałoby policzyć dokładne prawdopodobieństwa wraz z uwzględnieniem odchyleń standardowych punktualności kursów), wartość oczekiwana czasu przejazdu 521 jest większa od wartości oczekiwanej czasu przejazdu tramwajem niemal w każdych (przewidywalnych) okolicznościach. Elementarz rachunku prawdopodobieństwa.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 cze 2008, 22:45

Teokryt pisze: ale mi po prostu szkoda niekombinowanego busa na tym odcinku jako zaplecza jak sie tramy wykrzaczą gdzieś po drodze
Tak, tak. 500 miejsc w 521* idealnie zastąpi 6000 w tramwajach.

* - zamówione w ostatnim przetargu przegubowce mają mieć min. 125 miejsc przy standardzie 6,7 osoby na metr powierzchni do stania, przy tym standardzie tramwaje, które zamówi TW, mieć będą tych miejsc min. 250.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 25 cze 2008, 6:55

inż. Glonojad pisze:Tak, tak. 500 miejsc w 521* idealnie zastąpi 6000 w tramwajach.
Kto myślący to jedzie busem. Część podróży rozbija się na linie zwykłe ale do centrum z Gocławka to nic nie jedzie. I nie ma innej drogi jak wsiąść w 521 które jeździ dobrze zapełnione.
Wpychanie ludzi z 521 do tramwaju - trzeba ponieść czas przejazdu lub pojemność. I zrobić coś ze światłami na Waszyngtona bo można oszaleć.
Fikander - ok, już mniej więcej rozumiem :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 25 cze 2008, 6:56

inż. Glonojad pisze:
Teokryt pisze: ale mi po prostu szkoda niekombinowanego busa na tym odcinku jako zaplecza jak sie tramy wykrzaczą gdzieś po drodze
Tak, tak. 500 miejsc w 521* idealnie zastąpi 6000 w tramwajach.

* - zamówione w ostatnim przetargu przegubowce mają mieć min. 125 miejsc przy standardzie 6,7 osoby na metr powierzchni do stania, przy tym standardzie tramwaje, które zamówi TW, mieć będą tych miejsc min. 250.
Jeśli ktoś po raz kolejny na tym forum stosuje ten pseudoargument, że bus jest potrzebny, bo jak padną tramwaje... to nie ma co w ogóle dyskutować. :roll:

Teokryt

Post autor: Teokryt » 25 cze 2008, 7:00

Nazgul pisze:Jeśli ktoś po raz kolejny na tym forum stosuje ten pseudoargument, że bus jest potrzebny, bo jak padną tramwaje...
Nie tylko dlatego :)
Wiesz jak często coś pada na Gocławku? albo tramy zbijają się w stadko?
Nie jest to wymóg. Mnie po prostu szkoda 521 jako takiego szybkiego poza szczytowego dojazdu do centrum zamiast czekać na snujący się tramwaj.
Owe dojścia do przystanków w punktach kluczowych nie są złe.
Obrazek

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 25 cze 2008, 7:18

Teokryt pisze:Nie tylko dlatego :)
Wiesz jak często coś pada na Gocławku? albo tramy zbijają się w stadko?
Nie jest to wymóg. Mnie po prostu szkoda 521 jako takiego szybkiego poza szczytowego dojazdu do centrum zamiast czekać na snujący się tramwaj.
Owe dojścia do przystanków w punktach kluczowych nie są złe.
Dokładnie.
W ostatnich 10 dniach roboczych musiałem korzystać codziennie rano z komunikacji tramwajowej na Gocławku/Pradze. Tylko 2 razy nie było awarii i udało mi sie dojechać na czas, mimo iż brałem pół godziny zapasu.
Dlatego długo jeszcze 521 będzie bezkonkurencyjna.

ODPOWIEDZ