Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 09 mar 2010, 0:22

Obrazek

Żoliborz i Wola: bus- i trambuspas

Pasażerowie walczą o buspas na Słowackiego, obok Trasy AK. Autobusy mają też wjechać na pas tramwajowy na Młynarskiej.

Nowy pas dla autobusów miałby się znaleźć na ul. Słowackiego w kierunku centrum – między Trasą AK a stacją metra Marymont. Wniosek w tej sprawie złożył wczoraj do Biura Drogownictwa i Komunikacji radny Białołęki Wojciech Tumasz (PO).

Dzięki temu buspasowi cenne minuty zyskaliby pasażerowie autobusów np. obleganej linii 510 z Nowodworów.

– Na tym odcinku autobusy jadące do stacji metra są nagminnie blokowane przez samochody, mimo że lewy pas jest z reguły wolny – mówi Wojciech Tumasz. – Utrudnienia dla kierowców? Będą nieznaczne. Przed skrzyżowaniem z ul. Popiełuszki auta nadal będą miały trzy pasy do jazdy na wprost i jeden do skrętu w prawo – twierdzi.

Czy buspas zostanie wymalowany na Słowackiego? Miejski inżynier ruchu Janusz Galas nie chciał się wczoraj w tej sprawie wypowiadać. Stwierdził, że czeka na ewentualny ruch ze strony Zarządu Transportu Miejskiego. – Każda inicjatywa, której celem jest uprzywilejowanie komunikacji, jest cenna. Nie wykluczam, że będziemy wnioskować o ten buspas – mówi Igor Krajnow z ZTM.

Wątpliwości pasażerów budzi też pas tylko dla tramwajów, który został uruchomiony w ubiegłym roku na ul. Młynarskiej (tylko na jezdni do centrum). Odcinkiem między Górczewską a Wolską – obok biurowca dawnego Pedetu – przebijają się też codziennie autobusy linii 422 i E-2.

– Każdego ranka muszą stać w korku razem z samochodami. Nie rozumiem, dlaczego nikt nie wpuści ich na trampas, jak na Trasie W-Z – dziwi się Robert Pąkowski z Bemowa.

ZTM tłumaczy, że autobusy skręcają z Młynarskiej w lewo, a następnie tuż za skrzyżowaniem mają przystanek. Gdyby skręcały z pasa tramwajowego, musiałyby więc później przejechać z lewego na skrajny prawy, ryzykując kolizję z autami.

– Poważnie rozważamy wpuszczenie autobusów na trampas, kiedy ruszy budowa metra – ujawnia Igor Krajnow.

Wtedy światła na Młynarskiej zostaną przeprogramowane albo autobusy nie będą stawały na przystanku tuż za skrzyżowaniem.

lObrazek
Młynarska. Kierowcy autobusów nie czekają na oficjalne zmiany. Już dziś jeżdżą trampasem na własną rękę.
http://www.zw.com.pl/artykul/455010_Zol ... buspas.htm
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 09 mar 2010, 13:24

Wczoraj, to wniosek został ponowiony, bo na poprzedni (w październiku) nie było żadenj odpowiedzi:
http://radny.com.pl/pisma/zdm/trasa-i-m ... 13_ir-.doc
Tak jest teraz:
Obrazek

Tak mogłoby być:
Obrazek

I odpowiednie pasy przed skrzyżowaniem z Włościańską:
Obrazek
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 09 mar 2010, 15:43

Hm a w sumie po co to? Dwieście metrów buspasa jest tam potrzebne?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 09 mar 2010, 17:31

Raczej nie zaszkodzi, na pewno nie komunikacji miejskiej. Obawiam się tylko, czy przypadkiem rządzący nie spoczną po tym na laurach.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 09 mar 2010, 18:54

No to będzie horror z przeplataniem (widoczność).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 mar 2010, 19:19

Majusi pisze:No to będzie horror z przeplataniem (widoczność).
O którym przeplataniu piszesz? O tym przed Włościańską, czy na końcu przystanku?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 mar 2010, 19:31

KwZ pisze:Raczej nie zaszkodzi, na pewno nie komunikacji miejskiej. Obawiam się tylko, czy przypadkiem rządzący nie spoczną po tym na laurach.
Ostatnio kubeł farby to jedyne, na co stać nasze podobno proszynowe władze.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 09 mar 2010, 22:42

Glonojad pisze:Ostatnio kubeł farby to jedyne, na co stać nasze podobno proszynowe władze.
Bedzie mietro i wyremontowane chodniki na Euro. Prawił dziś Jacek Wielkie Joł!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 10 mar 2010, 5:02

Zastanawiam się jaki efekt dałby buspas na odcinku Plac Konstytucji - Hoża.

Wcześniej autobusy pokonują szykanę (południowa część Placu) po kilku pasach, a później rozjeżdżają się w różne strony*. Zaś od Placu do Hożej i tak de facto zajmują cały pas jadąc jeden za drugim.

* - tutaj buspas dla jadących prosto wręcz pogorszyłby sprawę 131, i tak o wiele gorszą od 422 itp.

Kra

Post autor: Kra » 10 mar 2010, 8:17

pawcio pisze:
Majusi pisze:No to będzie horror z przeplataniem (widoczność).
O którym przeplataniu piszesz? O tym przed Włościańską, czy na końcu przystanku?
Dziwi mnie pomysł tego buspasa na Słowackiego - może już nie przesadzajmy dla 510 i 116 są gorsze miejsca w Warszawie, tam zamiast buspasa potrzebne są zmiany w obrębie skrzyżowania z Popiełuszki, może kolega Tarantula tym się zajmie skoro ma czas. A co potrzeba :
1. Zmiany ustawienia sygnalizacji świetlnej tak by po minięciu Włościańskiej płynnie jechać w Stołeczną, obecnie światła są w "przeciwfazie" co jest głównym powodem zatorów.
2. Wprowadzenia dwóch pasów do skrętu w prawo w Stołeczną (jak było kiedyś dawno dawno temu) - realizowalne bo skręt w prawo jest wystarczająco szeroki a ruch nie koliduje z innym kierunkiem - do jazdy na wprost w Słowackiego wystarczy jeden pas - choć to z kolei bardzo utrudni i tak już dość ciężki wyjazd 116 z zatoczki - przy okazji metra przystanek bardzo przesunął się w kierunku południowym i stąd te kłopoty.

A poza tym nie jestem pewien czy zrobienie buspasa przed Włościańską (od trasy AK) czasem nie spowoduje blokady skrętu w prawo we Włościańską, dlaczego ? gdyż nagłe zwężenie z trzech pasów do dwóch może spowodować utrudnienia na samym wiadukcie do Trasy AK, wyjeżdżając z Tarsy AK auta będą musiały zmieniać dużo więcej pasów niż obecnie (pamiętajmy, iż większość pojazdów kieruje się w kierunku Stołecznej).

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 10 mar 2010, 11:37

Zanim wnioskowałem o buspas, wysłałem wnioski o zmianę funkcjonowania sygnalizacji (miałem nadzieję, że może jednak podwojony sygnalizator warunkowy, choć niezbyt zgodny z przepisami, zostanie dopuszczony):
http://radny.com.pl/pisma/zdm/trasa-i-m ... 26_ir-.doc
Obrazek
Ale tylko sygnalizatory kierunkowe można stosować po obu stronach:
http://radny.com.pl/pisma/zdm/trasa-i-m ... 407_ir.jpg
ZDM odnowił wtedy oznakowanie:
http://radny.com.pl/pisma/zdm/trasa-i-m ... 28_zdm.jpg

Można jeszcze zawnioskować o umieszczenie go na wysięgniku.

O zmianę geometrii skrzyżowania nie mam czasu wnioskować. Ewentualne uwzględnienie wniosku, a potem zrealizowanie może zając kilka lat (ZUDy i inne). Za kilka lat mieszkańcy Tarchomina tamtędy nie będą masowo jeździć autobusami (tylko tramwajem). O pozostałych mieszkańców niech martwią się radni Tych mieszkańców.

Przy sygnalizatorze kierunkowym i 2-óch pasach do skrętu musiałaby ulec likwidacja strzałka warunkowa.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 10 mar 2010, 12:04

ja takie coś znalazłem o buspasie (i nie tylko) w tvnwarszawa;
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1646919,0, ... omosc.html
a jakie ciekawe komentarze internautów...
.

Kra

Post autor: Kra » 10 mar 2010, 12:34

tarantula01 pisze:Zanim wnioskowałem o buspas, wysłałem wnioski o zmianę funkcjonowania sygnalizacji (miałem nadzieję, że może jednak podwojony sygnalizator warunkowy, choć niezbyt zgodny z przepisami, zostanie dopuszczony):
...
Dzięki za informację.
Troszkę się nie zrozumieliśmy. Problemem nie jest (moim zdaniem) brak zielonej strzałki po lewej stronie, tylko zwyczajne skierowanie dwóch pasów ruchu w Stołeczną i do tego nie trzeba przebudowy skrzyżowania a wystarczy zmiana oznakowania poziomego i pionowego. No i oczywiście prawidłowe "zgranie" świateł ze światłami na skrzyżowaniu z Włościańską - teraz w praktyce trzeba się zatrzymywać na obydwu :sad: .

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 10 mar 2010, 14:04

BTW z punktu widzenia tramwajowego: tak jak Ronda Grzegórzeckie i Kocmyrzowskie powinny wyglądać skrzyżowania tramwajowe przy Centralnym i Rondzie Dmowskiego.
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 10 mar 2010, 14:31

To na pewno byś wiele zobaczył i zdążył się szybko przesiąść, wychodząc na przystanek o długości jakichś 80 m od dupy strony (Grzegórzeckie).
zofey pisze:Zastanawiam się jaki efekt dałby buspas na odcinku Plac Konstytucji - Hoża.
Nie sądzę, aby obciążenie pasażerskie tego odcinka uzasadniało wytyczanie buspasa.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

ODPOWIEDZ