Solarisy A8, U12 i U18 - dostawa 2008+2009
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Wiesz, to zależy. Np na wybojach dużo płynniej hamuje się dźwignią.
-
prosper5250
Wszystko co pisałem o retarderze to chodziło mi o ten ręczny, o dźwignię... Raz w życiu widziałem kiera który popychał ją podczas hamowania i zrobiło to na mnie pozytywne wrażenie bo przyjemnie i delikatnie wyhamowywało (84XX). Dopiero przy samej wiacie dohamował pedałem - i tak przecież właśnie powinno się używać retardera... Przynajmniej tak jest w instrukcji...
ok, ten przypadek jest jak najbardziej słuszny.marcus pisze:Przecież ktoś już tu napisał, że na nierównościach lepiej jest hamować dźwignią,Adam G. pisze:Po co ktoś ma używać tej zabawki, jeśli w pedale jest dokładnie to samo?!
bzdura, chyba że nie masz czucia w nogach.marcus pisze:poza tym - nigdy nie zahamujesz tak płynnie za pomocą retardera w pedale.
och przepraszam, panie przemądrzalski, wszystkowiedzący wielki kierowcomarcus pisze:BTW - masz prawo jazdy, że tak się fachowo wypowiadasz?
noidea
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Miałem dziś okazję pojeździć Urbino 8.6. Busik fajny, cichutki, przyjemny w prowadzeniu oprócz paru szczegółów. Na dwójce, po puszczeniu gazu autobus utrzymuje prędkość a czasem wręcz przyspiesza, tyle że nie jest to cecha stała, czasem zwalnia, tak jak powinien, a czasem puszcza się gaz a tu z 30km/h robi się 35. Druga sprawa: hamulce są specyficzne. Retarder fajny, pomimo braku dźwigni hamuje się płynnie i bez kłopotów. Kłopoty zaczynają się, gdy prędkość jest na tyle mała, że retarder nie działa. SU zatrzymując się staje dęba i nie da się tego wyeliminować. Pulpit actia sympatyczny, wszystko pod ręką i tam gdzie powinno być, oznaczone też tak jak trzeba. Natomiast śmieszny jest immobiliser w postaci pestki: żeby pojechać trzeba pestkę przyłożyć do czytnika, natomiast jak się pestki nie przyłoży to autobus normalnie się uruchamia, jedzie tylko co kilkanaście sekund pika. Po co to?
tempomat dla ubogichSzeregowy_Równoległy pisze:Na dwójce, po puszczeniu gazu autobus utrzymuje prędkość a czasem wręcz przyspiesza, tyle że nie jest to cecha stała, czasem zwalnia, tak jak powinien, a czasem puszcza się gaz a tu z 30km/h robi się 35.
no ale żarty żartami, w rzeczywistości to może być szalenie niebezpieczne...
Immobiliser w autobusie to jak dla mnie trochę dziwny pomysł. Uruchomić uruchomisz, ale masz jakieś ograniczenie co do przejechanej odległości (po której silnik wyłączy się samoczynnie) - taki patent na złodziejaSzeregowy_Równoległy pisze:Natomiast śmieszny jest immobiliser w postaci pestki: żeby pojechać trzeba pestkę przyłożyć do czytnika, natomiast jak się pestki nie przyłoży to autobus normalnie się uruchamia, jedzie tylko co kilkanaście sekund pika. Po co to?
Dodajmy, że wozy które mają zaklejone fotokomórki potrafią być dość niebezpieczne przy używaniu CG - drzwi zamykają się samoczynnie już 2-3 sekundy (!) po otwarciu. Oczywiście niezależnie od tego, czy ktoś właśnie wchodzi lub wychodzi.
noidea
Tak przy okazji nie dało by się nakleić na drzwiach napisu proszę odsunąć się od drzwi, fotokomórka?? Dwie pieczenie przy jednym ogniu. Mniej pasażerów w drzwiach, to także szybsza wymiana pasażerska, kiedyś się nauczą.Adam G. pisze:Dodajmy, że wozy które mają zaklejone fotokomórki potrafią być dość niebezpieczne przy używaniu CG - drzwi zamykają się samoczynnie już 2-3 sekundy (!) po otwarciu. Oczywiście niezależnie od tego, czy ktoś właśnie wchodzi lub wychodzi.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.