Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Do środka pętli tramwajowej chyba.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
To nie lepiej byłoby zostawić jeden peron z obecnej pętli autobusowej (ten bardziej oddalony od torów)...Glonojad pisze:Do środka pętli tramwajowej chyba.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie mam rysunku pod ręką a moje łącze nie umożliwia zassania tego z SISKOMu, więc nie pogadam z Tobą na ten temat... ale spokojnie, do modernizacji pętli droga jeszcze daleka, ciśnienie (i kasa) jest na odcinek na Powstańców Śląskich.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- humptyangel
- Kontakt:
Luz Panowie, będzie i projekt pętli
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
- tarantula01
- Kontakt:
Czyżby była możliwa trasa: Cm. Wolski - Winnica?
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1622645 ... omosc.html
trasa do Wilanowa, tory na Tarchominie
Ostatnie 2 akapity coraz bardziej są namacalne
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1622645 ... omosc.html
Leży:w lutym 2006 r ŻW pisze:Prezes Tramwajów Warszawskich Krzysztof Karos zapewnia, że realne jest szybsze niż planowano zbudowanie trasy do Wilanowa. Zakładano, że powstanie ona w latach 2011-2013. Teraz mówi się, że roboty mogą zacząć się już za dwa lata. Koszt – ok. 640 mln zł. Tramwajami mamy dojeżdżać też do Warszawskiego Parku Technologicznego, który ma powstać na Siekierkach.
Już w przyszłym roku zacznie się układanie torów na Tarchominie. Nowa linia szybkiego tramwaju z pętli FSO do Winnicy ma być gotowa w 2009 r., a jej budowa pochłonie ok. 530 mln zł.
Również mieszkańcy Bemowa zyskają nowe połączenie z centrum. Już za trzy lata tramwaje wyruszające z pętli na Nowym Bemowie pojadą ulicami: Powstańców Śląskich, Połczyńską, Wolską, al. Prymasa Tysiąclecia, Kasprzaka, Prostą do ronda ONZ.
Kapitalnej modernizacji doczekają się trzy długie trasy tramwajowe: z Gocławka na Banacha – początek w tym, koniec w przyszłym roku. A także trasa z Piasków przez Broniewskiego, Jana Pawła II na Rakowiecką. Stanie się to w latach 2008-2010. Planuje się też kapitalną przebudowę torów między cmentarzem Wolskim a Dworcem Wileńskim. Na Trasie W-Z powstanie wtedy wspólny pas tylko dla tramwajów i autobusów. Ale kiedy zaczną się prace – nie wiadomo.
trasa do Wilanowa, tory na Tarchominie
Ostatnie 2 akapity coraz bardziej są namacalne
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A po co Ci właściwie linia Winnica - Cm. Wolski? Wiesz, że to oznacza że 5 Winnica - Młociny byłaby wówczas najprawdopodobniej słaba w międzyszczycie/DS, podobnie jak przez dwa lata nie dało rady zrobić silnego 26? Wiesz, że wówczas każde opóźnienie na Powstańców Śląskich wpływałoby na podaż miejsc Młociny - Tarchomin?
Moim zdaniem optymalny układ dla Tarchomina to:
5 Młociny - Winnica co 5/7,5/7,5
17 PDPS lub Kielecka - Winnica co 5/7,5/7,5
45 Młociny - Mehoffera co 5/-/-
Przynajmniej do czasu otwarcia linii na Modlińskiej, gdy powinno dojść 21 Winnica - Gocław co 5/7,5/7,5 /aczkolwiek nie wiem, czy na taborze 32 czy 20 metrów/.
Moim zdaniem optymalny układ dla Tarchomina to:
5 Młociny - Winnica co 5/7,5/7,5
17 PDPS lub Kielecka - Winnica co 5/7,5/7,5
45 Młociny - Mehoffera co 5/-/-
Przynajmniej do czasu otwarcia linii na Modlińskiej, gdy powinno dojść 21 Winnica - Gocław co 5/7,5/7,5 /aczkolwiek nie wiem, czy na taborze 32 czy 20 metrów/.
cos nie moge znalezc tematu o trasie dwz wilanow (chyba kiedys byl) wiec tutaj
plan zgosporadowania DWZ i okolic
ogolnie
To co nas najbardziej interesuje czyli plan graficznie
http://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/200 ... _planu.jpg
Mizernie wyglada opcja przedluzenia trama na wole.
Do tego przystanek daleko od dworca (aktualnie ze 300-400m tunelami).
plan zgosporadowania DWZ i okolic
ogolnie
To co nas najbardziej interesuje czyli plan graficznie
http://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/200 ... _planu.jpg
Mizernie wyglada opcja przedluzenia trama na wole.
Do tego przystanek daleko od dworca (aktualnie ze 300-400m tunelami).
Tak tylko dodam, że MPZP nie ustala lokalizacji linii tramwajowych, układu jezdni, przystanków, stacji metra i przebiegu tuneli itp. - to są wszystko elementy informacyjne planu. Część, ktora jest obowiązującym prawem zawarta jest w ustaleniach planu (patrz legenda).
A jeśli chodzi o tram na Wolę na SISKOMie wisi studium komunikacyjne tego rejonu (zrobione zresztą na potrzeby planu zapewne) i tam przewiduje się przejście tramem pod dworcem równolegle do przejścia podziemnego, po jego zachodniej stronie, dalej linia wraca w Trasę AK i wychodzi spod ziemi w pasie dzielącym jezdnie na wysokości +/- Prądzyńskiego. Z tego studium do mpzp wrysowano tylko ślepą odnogę z pętlą pod dworcem.
A jeśli chodzi o tram na Wolę na SISKOMie wisi studium komunikacyjne tego rejonu (zrobione zresztą na potrzeby planu zapewne) i tam przewiduje się przejście tramem pod dworcem równolegle do przejścia podziemnego, po jego zachodniej stronie, dalej linia wraca w Trasę AK i wychodzi spod ziemi w pasie dzielącym jezdnie na wysokości +/- Prądzyńskiego. Z tego studium do mpzp wrysowano tylko ślepą odnogę z pętlą pod dworcem.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tyle, że MPZP ustala co w których działkach może być zlokalizowane. I to już jest ustalenie.
Więc, jeśli jest tramwaj zapisany na Prymasa, a nie ma go na Prądzyńskiego to znaczy, że BPRW w DUPIE wyniki studium dworca Zachodniego, opracowanego przez... BPRW.
Więc, jeśli jest tramwaj zapisany na Prymasa, a nie ma go na Prądzyńskiego to znaczy, że BPRW w DUPIE wyniki studium dworca Zachodniego, opracowanego przez... BPRW.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
na 95% jest tam wciąż - sprawdzałem.
Zresztą, ta trasa jest w SUIKZP - plan miejscowy neizgodny ze studium jest po prostu nielegalny.
Zresztą, ta trasa jest w SUIKZP - plan miejscowy neizgodny ze studium jest po prostu nielegalny.
bleh byl = jest caly czas w tym przypadku 
Nie wiem czy nie pogmatwam tematu ale.
W tej analizie (@ siskom) byly generalnie 2 sensowne warianty.
Czyli od petli tunelem pod dworcem i dalej :
albo tunelem do prymasa
albo gora przez pradzynskiego do brylowskiej czy jaka tam leci do kasprzaka.
Na planie nie widac rezerwy pod wariant od dwz gora do kasprzaka czyli tutaj jest problem.
Wariant z dwz do prymasa leci pod ziemia, stad pytanie:
Czy fakt ze leci pod ziemia w zwiazku z tym zadnej rezerwy nie potrzebuje (tam gdzie wylazi na gore afaik miejsce juz jest miedzy estakadami) cos zmienia?
Czy i tak trzeba bedzie zmienic/uwalic plan miejscowy zeby go kiedys zbudowac?
Zakladam ze wszystkie inne przepisy (jakies tam sluzebnosci gruntowe i mozliwosc podzialu wlasnosci dzialki ze wzgledu na wysokosc) beda na reke.
Nie wiem czy nie pogmatwam tematu ale.
W tej analizie (@ siskom) byly generalnie 2 sensowne warianty.
Czyli od petli tunelem pod dworcem i dalej :
albo tunelem do prymasa
albo gora przez pradzynskiego do brylowskiej czy jaka tam leci do kasprzaka.
Na planie nie widac rezerwy pod wariant od dwz gora do kasprzaka czyli tutaj jest problem.
Wariant z dwz do prymasa leci pod ziemia, stad pytanie:
Czy fakt ze leci pod ziemia w zwiazku z tym zadnej rezerwy nie potrzebuje (tam gdzie wylazi na gore afaik miejsce juz jest miedzy estakadami) cos zmienia?
Czy i tak trzeba bedzie zmienic/uwalic plan miejscowy zeby go kiedys zbudowac?
Zakladam ze wszystkie inne przepisy (jakies tam sluzebnosci gruntowe i mozliwosc podzialu wlasnosci dzialki ze wzgledu na wysokosc) beda na reke.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
o ile nie będzie na głębokości objętem prawem górniczym, musi być w planie niezależnie od poziomu terenu.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Po prostu trzeba to zmienić. Dzisiaj ktoś z TW rozmawiał na ten temat z dyrektorem BDiK nawet.