Co w dzielnicy Ursynów piszczy

Moderator: Wiliam

drapka

Post autor: drapka » 19 kwie 2013, 11:05

Marvin pisze:
emyl pisze:Chyba częstotliwości się nie nadają na koordynację, nie mówiąc już o punktualności 185...
No właśnie, to samo chciałem napisać, jedna linia co 10 a druga co 15.
Gdyby 185 było przewidywalne i jechało za Reala, to spokojnie można by zrobić 15/15 przez cały dzień (nie licząc mikroszczytów). Ale faktem jest, że i 179 i linia jadąca z Żoliborza nie bardzo są koordynowalne. Chociaż i tak nie będzie gorzej niż teraz
emyl pisze:Ja byłbym za zakrańcowaniem na Ursynowie Płd., wczoraj podjechałem tam na rowerze, żeby nie było, że wodzę palcem po mapie i sprawdziłem, że pętla spokojnie pomieści dwie linie.
ktos pisze: Tam jest ciasno, a do tego brygady 193 się wyprzedzają z uwagi na dojazdy do kusów skróconych z Wałbrzyskiej.
A przy okazji: czy rozbudowa P+R nie spowoduje konieczności przynajmniej czasowego zawieszenia funkcjonowania pętli?
emyl pisze:209 PKP Jeziorki - ... - Płaskowickiej - al. KEN - Belgradzka - Stryjeńskich - Przy Bażantarni - Rosoła - Wąwozowa - al. KEN - Wilczy Dół - Kabaty STP
No i znika problem dublowania 179. ;) Libero na STP to też dobry pomysł, pracownicy metra rzadko korzystają z dojazdu autobusem, częściej tam się wybierają menele (kursujący w te i z powrotem) albo osoby, które wsiadły na Os.Kabaty w niewłaściwym kierunku.[/quote]

No nie wiem tylko, czy pasażerowie 209 nie wolą podjechać do najbliższego możliwego metra, czyli na Stokłosy, zamiast dokładać drogi przez Natolin. 209 pracuje dobrze, coraz lepiej nawet od Ursynowa Płn i nie ma specjalnie powodu, zeby w nim grzebać.

[ Dodano: Pią 19 Kwi, 2013 11:30 ]
Hm. Skoro
emyl pisze:Przecież ilość pasażerów, którzy przemieszczają się stricte na lotnisko i stricte na samolot jest zupełnie znikoma.
, to cóż to za korzyść, że
emyl pisze:Ursynów dostanie w bonusie bardzo silną linię na lotnisko
Poza tym może i dostanie
emyl pisze:jedną porządną linię na Trakt.
, ale co z tego, skoro nie każdy bedzie mógł z niej porządnie skorzystać - czy choćby przez brak porządnej przesiadki.
Tjall pisze:W momencie piachu dla 166 i 195 nie ma innej możliwości jak uzwyklenie 503
Też jestem tego zdania, co więcej, obawiam się/mam nadzieję, że i wyjęcie z powyższego zdania 166 też radykalnie nie zmniejszy jego słuszności
Popatrz, jaka franca!

Tjall

Post autor: Tjall » 19 kwie 2013, 11:45

emyl pisze:Tjall napisał/a:
W swoim pomyśle chcesz zabrać 66% możliwości połączenia Ursynowa z TK, w dodatku połączenia z cześcią ZP, z którymi Ursynów miał połączenia od wielu lat. W momencie piachu dla 166 i 195 nie ma innej możliwości jak uzwyklenie 503, ponieważ przyspieszenie linii traci sens. Poza TS oraz Nowoursynowską dochodzą jeszcze stała Warneńska oraz Spacerowa, Kostrzewskiego, Łazienki, ale także Piękna, Ordynacka / Nowy Świat ( która z konieczności w niedalekiej przyszłości i tak się pojawi ), Hotel Bristol, a zatem jak widać tych przystanków kilka się znajdzie.
Powypisuj mi dokładnie, jak wyglądają wymiany na tych przystankach na liniach 166 i 195, to pogadamy.
Przepraszam Cię bardzo, ale to Ty chcesz udokumentować zmiany wg swojego pomysłu, więc raczej to Twoim zadaniem jest przypisanie właściwych argumentów. Ja mogę tylko wskazać, że w tej chwili mieszkańcy Ursynowa mają możliwość wsiadania lub wysiadania na 7 dodatkowych ZP w linii Ursynów - TK wskazanych powyżej ( i mieli taką możliwość od wielu lat ), których Twój projekt nie uwzględnia. Co za tym w pewny sposób działa on na niekorzyść pasażerów. Moim prywatnym zdaniem 503 i tak już zatraciło swój przyspieszony charakter na południowym odcinku i równie dobrze pozostawiłbym po zmianach 503 na północy i 195 na południu. Byłoby to najbardziej proste, logiczne i najmniej kosztowne posunięcie.
emyl pisze:To przecież nic nie daje, chodziło mi o to, żeby na Poleczki dało się dojechać z jednej stacji, a w takim układzie nadal byłyby to dwie różnie stacje. Bez sensu. Zresztą sam Ursynów w sensie blokowisk może i nie potrzebuje silnej linii w kierunku Poleczek, ale taka linia z metra powinna być. Z kolei z Pragi na lotnisko i tak szybciej jest przez Łazienkowską, więc 148 nie musi mieć aż tak długiej trasy.
Bez sensu dla mnie wydaje się grzebać przy zmianach na Poleczki przed rozpoczynającą się przebudową skrzyżowania. Natomiast jak już delikatnie podkreśliłem, zwykła siekiera z Ursynowa na Trakt pozwoli jednocześnie zrobić z 166 linię ursynowsko - mokotowską bez potrzebny jej ciągnięcia dalej niż do Stegien, czy Sadyby.
Pozdro,
TJ.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 19 kwie 2013, 12:20

O pętli Ursynów Południowy zapomnijcie przynajmniej na półtora roku. Dopiero potem będzie można tam zakrańcować co najmniej dwie linie.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 19 kwie 2013, 13:21

drapka pisze:No nie wiem tylko, czy pasażerowie 209 nie wolą podjechać do najbliższego możliwego metra, czyli na Stokłosy, zamiast dokładać drogi przez Natolin. 209 pracuje dobrze, coraz lepiej nawet od Ursynowa Płn i nie ma specjalnie powodu, zeby w nim grzebać.
Stokłosy to nie jest najbliższe możliwe metro. Czas jazdy do Natolina będzie taki sam, i chociaż podróż potrwa te 3-4 minuty dłużej pod ziemią, będzie można zająć miejsca siedzące.
drapka pisze:, to cóż to za korzyść, że
Już wytłumaczyłem, że sam Ursynów jej nie potrzebuje, jednak linia z metra na Poleczki jest potrzebna.
drapka pisze: ale co z tego, skoro nie każdy bedzie mógł z niej porządnie skorzystać - czy choćby przez brak porządnej przesiadki.
Mój plan uwzględnia porządne przesiadki zarówno z odcinka zlikwidowanego 166 jak i 195, przeczytaj uważnie.
Tjall pisze:Przepraszam Cię bardzo, ale to Ty chcesz udokumentować zmiany wg swojego pomysłu, więc raczej to Twoim zadaniem jest przypisanie właściwych argumentów.
Spokojnie, nie tak ostro. Rzecz w tym, że ja wiem i ty wiesz to samo, że 166 i 195 prawie nikt nie jeździ, toteż i wymiany w omawianych zespołach (które dysponują mnóstwem innych możliwości) są żałosne, a w dodatku uczestniczą w nich na ogól przypadkowi pasażerowie.

[ Dodano: Pią 19 Kwi, 2013 13:23 ]
drapka pisze:Gdyby 185 było przewidywalne i jechało za Reala, to spokojnie można by zrobić 15/15 przez cały dzień (nie licząc mikroszczytów). Ale faktem jest, że i 179 i linia jadąca z Żoliborza nie bardzo są koordynowalne. Chociaż i tak nie będzie gorzej niż teraz
W weekendy spokojnie można by się pokusić o wypełnienie do drugiej dziury w 179, bo 185 jest co 20 ;)

drapka

Post autor: drapka » 19 kwie 2013, 13:36

emyl pisze:drapka napisał/a:
ale co z tego, skoro nie każdy bedzie mógł z niej porządnie skorzystać - czy choćby przez brak porządnej przesiadki.
Mój plan uwzględnia porządne przesiadki zarówno z odcinka zlikwidowanego 166 jak i 195, przeczytaj uważnie.
No tak, nie wisi to na Ursynowie Płn, co jest plusem, jednak porządne przesiadki to też przesiadki w mimimalnej liczbie. A tu wygląda na to, że niektórzy pasażerowie zamiast podrózy bezpośredniej dostaną dwie przesiadki, jeśli 503 ma utrzymać charakter linii przyspieszonej.
emyl pisze:ja wiem i ty wiesz to samo, że 166 i 195 prawie nikt nie jeździ,
Ja tam wiem coś trochę innego :)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 19 kwie 2013, 13:47

drapka pisze:No tak, nie wisi to na Ursynowie Płn, co jest plusem, jednak porządne przesiadki to też przesiadki w mimimalnej liczbie. A tu wygląda na to, że niektórzy pasażerowie zamiast podrózy bezpośredniej dostaną dwie przesiadki, jeśli 503 ma utrzymać charakter linii przyspieszonej.
Którzy? :-s
drapka pisze:Ja tam wiem coś trochę innego
A wiesz o czymś takim, jak marszrutyzacja? To, co proponuję, to właśnie ona. A przypadki w których na danym ciągu są trzy linie z czego w miarę dobrze pracuje tylko jedna, druga tak sobie, a trzecia jest potrzebna jak piąte koło u wozu, są idealnym pretekstem do jej zrealizowania.

Mieszkam na Natolinie i sam często przez przypadek korzystam ze 195. Fakt, że są zajęte wszystkie miejsca siedzące w szczycie, a poza szczytem na odcinku do Doliny Służewieckiej można sobie wygodnie leżeć (czego nie da się zrobić w 503 - tam zapełnienie robi się porządne już w okolicy Miklaszewskiego), pozwala jednak sądzić, że ta linia nadaje się do natychmiastowego uwalenia. Z Kolei 166 jest istotne dla Ursynowa nie z uwagi na dojazd do Traktu Królewskiego, a raczej dlatego, że dowozi do SGGW z Wschodniej części Kabat i Natolina. I znowu, dalej jedzie raczej pustawe, chociaż w szczycie zapełnienie jest lepsze, niż w 195. Za to przesiadka na Teligi do 503 nie dość, że przyspieszy podróż (przez SGGW jest wolniej, niż przez Anody), to jeszcze jest jednoperonowa!

Tjall

Post autor: Tjall » 19 kwie 2013, 15:06

emyl pisze:drapka napisał/a:
No tak, nie wisi to na Ursynowie Płn, co jest plusem, jednak porządne przesiadki to też przesiadki w mimimalnej liczbie. A tu wygląda na to, że niektórzy pasażerowie zamiast podrózy bezpośredniej dostaną dwie przesiadki, jeśli 503 ma utrzymać charakter linii przyspieszonej.
Którzy? :-s
Z pewnością kilku się znajdzie z okolic Supersamu, którzy chcą się wybrać do Łazienek na spacer ze swoimi dziećmi.
emyl pisze:A wiesz o czymś takim, jak marszrutyzacja? To, co proponuję, to właśnie ona. A przypadki w których na danym ciągu są trzy linie z czego w miarę dobrze pracuje tylko jedna, druga tak sobie, a trzecia jest potrzebna jak piąte koło u wozu, są idealnym pretekstem do jej zrealizowania.
Twój pomysł i koncepcja zmian przedstawionych przez ZTM przyczynia się również do tego, że np. na Sobieskiego od Sikorskiego do Spacerowej ubywają trzy linie zwykłe, które realizują również połączenia lokalne. Co za tym idzie rozwiązania te nie są optymalne.
Pozdro,
TJ.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 19 kwie 2013, 15:25

Tjall pisze:Twój pomysł i koncepcja zmian przedstawionych przez ZTM przyczynia się również do tego, że np. na Sobieskiego od Sikorskiego do Spacerowej ubywają trzy linie zwykłe, które realizują również połączenia lokalne. Co za tym idzie rozwiązania te nie są optymalne.
Są takie linie, jak 116 i 172. Obie mają wystarczająco rozsądną częstotliwość.
Tjall pisze:Z pewnością kilku się znajdzie z okolic Supersamu, którzy chcą się wybrać do Łazienek na spacer ze swoimi dziećmi.
Oni tak, czy inaczej stracą bezpośrednie połączenie.

drapka

Post autor: drapka » 22 kwie 2013, 13:07

emyl pisze:A wiesz o czymś takim, jak marszrutyzacja? To, co proponuję, to właśnie ona.
Nie no, wszystko pięknie, tylko że całą sprawa rozbija się o przesiadki. Przy mniej więcej podobnych warunkach drogowych, w zależności od samego tylko stylu jazdy kierowcy, przesiadka może zając 1 minutę, może zając 5 minut, a może i 10 - i o takim pogorszeniu warunków podrózowania jakiejś części pasażerów mowa. Jeśli marszrutyzacja jest powiedzeniem A, to musi za tym iść B w postaci częstotliwości minimum 10/10/10
Popatrz, jaka franca!

drapka

Post autor: drapka » 25 kwie 2013, 13:28

A wczoraj nadzór ruchu stał sobie na przystaku Magellana - tym na Cynamonowej, gdzie tylko 192 jeździ. Punktualność mierzyliby chyba gdzie indziej, gdzie jeździ cokolwiek jeszcze, więc może coś w ramach cięć ze 192 kombinują?
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 25 kwie 2013, 18:03

drapka pisze:A wczoraj nadzór ruchu stał sobie na przystaku Magellana - tym na Cynamonowej, gdzie tylko 192 jeździ. Punktualność mierzyliby chyba gdzie indziej, gdzie jeździ cokolwiek jeszcze, więc może coś w ramach cięć ze 192 kombinują?
Kiedyś ktoś pisał żeby to przez KEN puścić bez obsługi Magellana.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 26 kwie 2013, 9:05

drapka pisze:A wczoraj nadzór ruchu stał sobie na przystaku Magellana - tym na Cynamonowej, gdzie tylko 192 jeździ. Punktualność mierzyliby chyba gdzie indziej, gdzie jeździ cokolwiek jeszcze, więc może coś w ramach cięć ze 192 kombinują?
Był to oznakowany pojazd ZTM czy zwykły samochód z naklejką za przednią szybą?

drapka

Post autor: drapka » 26 kwie 2013, 13:27

Flash8222 pisze:
Był to oznakowany pojazd ZTM czy zwykły samochód z naklejką za przednią szybą?
Oznakowany, chyba szary
Popatrz, jaka franca!

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 26 kwie 2013, 14:21

drapka pisze:Oznakowany, chyba szary
Jeśli nie czerwony, to raczej srebrny, a nie szary :)

Awatar użytkownika
eustachu

Post autor: eustachu » 28 kwie 2013, 16:48

emyl pisze:
Marvin pisze:Tam jest ciasno, a do tego brygady 193 się wyprzedzają z uwagi na dojazdy do kusów skróconych z Wałbrzyskiej.
A więc jednak zostaje Ursynów Zachodni przez Leclerca i Onkologię... Chociaż nie sądzę, by ten odcinek był komuś niezbędny do życia. Z pewnością nie ma natomiast sensu pchać 185 aż na Natolin. 209, jako, że pojedzie dalej na południe, będzie tam pracować o wiele lepiej, szczególnie w weekendy od 8:00 do 14:00, kiedy to 504 przyjeżdża i odjeżdża z bazarku nieźle wyładowane i bardzo dobrze się wymienia w obu kierunkach.
Ja mieszkam przy CO. Jeśli zabiorą 195, to 185 byłoby wskazane, bo inaczej nawet nie mam jak bez przesiadki dojechać do Dolinki Służewieckiej.
Poszukiwane: - #A015 #A077 #1021 #1061 #1069 #4900 #8108 #8159

ODPOWIEDZ