[Wietnam] Hanoi- komunikacja miejska

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 13 gru 2006, 13:47

Ponieważ Hanoi jest odległym miejscem postanowiłem przybliżyć na forum komunikację tego miasta. Hanoi szybko się rozwija (aglomeracja liczy prawie 3 mln). Podstawowym środkiem transportu obecnie są lekkie motory i skutery, oraz autobusy.

Sieć autobusowa
Wszystkie linie autobusowe w Hanoi to linie zwykłe. Numeracja zaczyna się od 1, a kończy na 55 - jednak jest kilka dziur, więc wszystkich linii jest 42. 6 linii ma częstotliwość w szczycie 5 minutową, pozostałe 10 lub 15. Częstotliwość po za szczytem wynosi 10, bądź 20 minut. Istnieją też linie podmiejskie (numeracja 2xx), jest jednak ich mało. Autobusy kursują od mniej więcej 4.30 do 22.30. Niestety nie ma linii nocnych, więc późnym wieczorem jesteśmy zdani na motorbajkowców (coś jak taksówka, tylko jednoślad:) Mimo dobrej częstotliwości autobusów przesiadki są bardzo utrudnione. Powodem są źle rozmieszczone przystanki. Bardzo często, zamiast dwóch przystanków na oddzielnych skrzyżowaniach (często odległych o 1 km) tworzy się jeden przystanek dokładnie pomiędzy nimi. Nie jest to jednak regułą, więc nigdy nie wiadomo w jakim kierunku udać się na najbliższy przystanek. Jak już dojdziemy do niego to jedyne czego się dowiemy to krańce linii i szczegółowy przebieg - częstotliwości i godzin pierwszego i ostatniego kursu nie poznamy.

Bilety
Bilety jednorazowe kosztują 3 tys dongów (60 gr), a miesięczny na wszystkie linie 50 tys dongów (10 zł). Żeby kupić bilet miesięczny trzeba wypełnić podanie i złożyć je w jednym punkcie w mieście. Natomiast bilety jednorazowe kupuje się w autobusie (w każdym po za kierowcą jest konduktor). Do autobusu zawsze wsiada się przednimi drzwiami i przechodzi się możliwie najdalej na tył pojazdu. Po zajęciu miejsc konduktor podchodzi do osób które właśnie wsiadły (co ciekawe zawsze pamięta kogo sprawdzić).

Tabor
Większości taboru wydaje się dość nowa (do 10 lat). Marki tu jeżdżące to Mercedes, Daewoo , Hundai i inne mi nieznane. Wszystkie te autobusy wyposażone są w klimatyzację (wyjątkowo wydajną, ponieważ nawiewy umieszczone są jak w autokarach - nad siedzeniami, oraz tak jak w naszych Solarisach. Wszystkie autobusy są wysokopodłogowe, a wejścia są bardzo wąskie - co poważnie utrudnia wsiadanie. Jest też jeden typ starszych autobusów ewidentnie francuskich. Posiadają one jako jedyne skrzynie półautomatyczną i niżej umieszczoną podłoge. Wydaje mi się, że są one starszą konstrukcją niż nasze berliety, może ktoś wie coś więcej o tym autobusie...

Pojazdy szynowe
Od 1901 roku do 1991 w Hanoi jeżdziły tramwaje. Niestety w necie nie udało mi się znależć nic po za kilkoma zdjęciami. Obecnie palnuje się budowe metra, większość trasy ma iśc na wiadukcie, a końcowe stacje w centrum w wykopie.
W Hanoi jest również pociąg - jeden tor bez elektryfikacji. Pociąg przejeżdża naprawde blisko zabudowań.

Ciekawostki
Każdy autobus jeździ tylko na jednej linii. Tabor również jest przypisany do każdej linii - tzn np na 34 jeździ tylko autobus produkcji francuskiej.
Informacja o linii i krańcach jest przylepiony na przedniej szybie. W środku jest wykaz przystanku (coś jak nasze korale). Niestety nie ma tam wykazu ulic.

Podsumowanie
Podróżowanie po Hanoi komunikacją miejską jest dość ciężkie. Nie dość, że przystanki są umieszczone niewygodnie, to maksymalna prędkość jaką jedzie autobus to 30 km/h. Przy wszechobecnych skuterach prowadzenie autobusu jest naprawdę trudne. Ja sam 'porzuciłem' autobusy na rzecz jednośladów (benzyna za litr kosztuje tu 1.90 zł - a wynajem nie jest drogi:)

Zapraszam do mojego albumu - jest tam kilka knotów z Hanoi
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 13 gru 2006, 15:34

Prezentacja metra wspaniała :) Pociąg obok domu, też ciekawy. Praktycznie jednoślady lepsze od autobusu... A korków pewnie nie ma ;)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 13 gru 2006, 20:28

"Metro" (chociaż czy to nie jest po prostu jakaś (lekka) kolejka z odcinkiem podziemnym w centrum?) odcinkami zakręcone, aby zaoszczędzić poprzez budowę na wiaduktach albo w płytkim wykopie;)
Ciekawe czemu w schematach tuneli wagony mają pantografy, skoro na wiaduktach zasilane są z szyny.

P. S. Zauważyliście ile na prezentacji kolejki jest "osób" o wyglądzie Europejczyków?

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 13 gru 2006, 22:24

geograf pisze:P. S. Zauważyliście ile na prezentacji kolejki jest "osób" o wyglądzie Europejczyków?
Miłośnicy przyjechali aż tam :D
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 gru 2006, 0:12

przecież jest na końcu napis "light rail"...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 14 gru 2006, 11:05

Napisałem przed pojawieniem się na czarnej tablicy napisów;)

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 11 lut 2007, 15:19

Co nowego...

Niedawno rozpoczęto budowę lekkiej kolei, która można było obejrzeć na prezentacji. W 2010 roku pierwszy odcinek powinien już działać. Oczywiście "partia" planuję kolejne linie.

Komunikacja miejska w Hanoi szybko się rozwija. Od czasu mojego poprzedniego postu uruchomiono około 10 linii (teraz jest ich łącznie ponad 50). Nowym pomysłem miasta jest budowa wzdłuż niektórych ulic zatoczek dla autobusów, co przy tutejszym ruchu (skutery wciskające się w każdą wolną przestrzeń) jest wg mnie błędem. Niestety nadal nie zrobiono nic aby przystanki były lepiej rozmieszczone w rejonie skrzyżowań. Ostatnio nawet się niektóre kasuje. W planach jest również wprowadzenie linii ekspresowych <artykuł> jak i dalsze ograniczenie liczby przystanków.

W Hanoi nie pojawił się żaden nowy typ autobusu. Za to w Nowy Rok udało mi się zobaczyć stare Renault jedyne w swoim rodzaju <filmik> Niestety mój aparat nie radzi sobie w nocy. Moja dziewczyna sfilmowała ten autobus z jadącego skuterka - co też do łatwych czynności nie należy.

Dla osób chcących trochę zagłębić się w sytuacje transportową polecam http://www.hanoibus.com/transp_0EN.htm Możemy sie dowiedzieć, że w 1984 roku z komunikacji publicznej korzystało około 50 mln osób rocznie, a w 1992 jedynie niecałe 4 mln (!!). Dzięki wprowadzonym w późniejszych latach zmianom już w 2003 roku liczb przewożonych pasażerów przekroczyła 150 mln. Na tej samej stronie jest ukazana planowana sieć lekkiej kolei.

Już niedługo poznam stan taboru i infrastruktury kolejowej w Wietnamie. Wybieram się z Hanoi do Ho Chi Minh City (d. Sajgon). Trasa ta ma 1726 km i pociąg (najszybszy) pokonuje ją w 30h. W stronę do Sajgonu wysiadamy trochę wcześniej (jekieś 200 km - żeby pobyć troche na plażach :grin: ) Ponieważ w pociągu spędzimy tylko jedną noc, to kupiliśmy 'soft seat' za jakieś 90 zł. Wracając z Sajgonu do Hanoi za jakieś 150 zł wykupiliśmy 'soft sleeper'. Jak widać ceny nie są niskie (co ciekawe, za lot Hanoi - Sajgon płaci się około 200 zł)
Po powrocie zdam relacje z tej ciekawej podróży.

Pozdrawiam
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 12 lut 2007, 12:51

tO NASZA KOMUNIKACJA NIE JEST JESZCZE TAKA NAJGORSZA ;-)
SPINNING WORLD

ODPOWIEDZ