TVN Warszawa pisze:Przejażdżka po stolicy bez wychodzenia z domu? Dzięki stronie www.norc.pl możemy zwiedzać ulice stolicy zza ekranu komputera! Projekt przygotowali rumuńscy informatycy.
O nowym narzędziu dostępnym za darmo w internecie napisał autor strony googlesystem.blogspot.com, który regularnie wyszukuje w sieci nowości zawiązane z produktami firmy Google. Sam dowiedział się o projekcie od jednego ze swoich rumuńskich czytelników.
Miasto w trójwymiarze
Stworzona przez tamtejszych informatyków strona oparta jest na serwisie maps.google.com. Zainspirowała ich funkcja Google Steet View, która umożliwia wirtualne podróżowanie po największych miastach USA, a od niedawna także po niektórych w Europie. Klikając w dowolną ulicę na mapie otwieramy okno z panoramicznym obrazem wykonanym w tym miejscu. Zdjęcia można obracać i przesuwać, co pozwala płynnie przemieszczać się po całym mieście obserwując je z perspektywy kierowcy samochodu.
Obraz, jaki możemy zobaczyć na stronie norc.pl jest bardzo dobrej jakości - fot. norc.pl
Street View ma jednak jedną zasadniczą wadę - nie wiadomo czy i kiedy obejmie polskie miasta. I tu z pomocą przyszli właśnie Rumuni, którzy zastosowali tą sąmą technikę tam, gdzie Google jeszcze nie dotarło.
Aktualne zdjęcia
Na stronie www.norc.pl mamy do dyspozycji tradycyjną mapę Google, doskonale znaną większości internautów. Na pierwszy rzut oka widać jednak różnicę - w prawym górnym rogu znajduje się okno, w którym pokazują się zdjęcia. Za pomocą myszy możemy poruszać się w przód lub tył i zmieniać widok w oknie. Obraz można dowolnie zbliżać i oddalać. Projekt dopiero startuje i nie obejmuje jeszcze całego obszaru Warszawy.
Śródmieście można jednak zwiedzić praktycznie w całości - wyjątkiem są obszary objęte zakazem ruchu, zdjęcia robione są bowiem aparatami instalowanymi na dachu samochodu.
Co najważniejsze, zdjęcia są bardzo aktualne - wyremontowane Krakowskie Przedmieście wskazuje, że zrobione je tylko kilka miesięcy temu. Tu znów Rumuni wyprzedzili Google - choć informatyczny gigant dysponuje od niedawna własnym satelitą na orbicie, satelitarna mapa Warszawy jest bardzo nieaktualna; np. Złote Tarasy są jeszcze w budowie. Niestety strona cieszy się tak dużym zainteresowaniem, że miewa problemy z serwerami.
Kontrowersje
Narzędzie Street View budzi na świecie wiele kontrowersji. Ponieważ widok z ulic jest bardzo wyraźny, bez problemu można rozpoznać twarze konkretnych osób albo rejestracje samochodów. Budzi to zastrzeżenia związane z ochroną prywatności. Z tego powodu w oryginalnym Google Street View twarze przechodniów są zamazywane; tak też jest na stronie www.norc.pl. Spory dotyczą też praw do wykorzystywania wizerunków budynków.
System Norc oprócz Warszawy obejmuje także Kraków, Poznań i Wrocław. Autorzy uruchomili również wersje strony dla miast w Rumunii, Słowacji Czechach i Austrii.
PrzejaĹźdĹźka po Warszawie
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
http://www.norc.pl/
Chyba nikt się nie obrazi jak otworzę nowy temat, bo nie wiedziałem gdzie można to umieścić.
Znalazłem serwis, w którym przy skorzystaniu z map google można "pojeździć" sobie po mieście.
Coś na wzór wersji z google maps, ale robione przez kogo innego.
Myślę, że takie przeglądanie miasta może się Wam spodobać i zawsze można przecież przejechać się trasami różnych linii autobusowych, bo o tramwajowych trudno tu mówić
Chociaż w rzeczywistości i tak oczywiście dużo lepiej się jeździ
Zdjęcia są z lipca lub sierpnia 2008 , więc dość aktualne, ale na przykład nie dojedziemy sobie do węzła Młociny, bo go jeszcze nie ma.
Można obejrzeć większość zakątków stolicy. Czerwone kropki na mapie to miejsca gdzie zdjęcia nie ma , podobnie, jak oczywiście punkty gdzie kropek nie ma w ogóle.
Link do serwisu: http://www.norc.pl/
Miłej zabawy.
Znalazłem serwis, w którym przy skorzystaniu z map google można "pojeździć" sobie po mieście.
Coś na wzór wersji z google maps, ale robione przez kogo innego.
Myślę, że takie przeglądanie miasta może się Wam spodobać i zawsze można przecież przejechać się trasami różnych linii autobusowych, bo o tramwajowych trudno tu mówić
Chociaż w rzeczywistości i tak oczywiście dużo lepiej się jeździ
Zdjęcia są z lipca lub sierpnia 2008 , więc dość aktualne, ale na przykład nie dojedziemy sobie do węzła Młociny, bo go jeszcze nie ma.
Można obejrzeć większość zakątków stolicy. Czerwone kropki na mapie to miejsca gdzie zdjęcia nie ma , podobnie, jak oczywiście punkty gdzie kropek nie ma w ogóle.
Link do serwisu: http://www.norc.pl/
Miłej zabawy.
Bardzo fajniutkie. Robi wrażenie.
Powspominałem sobie wycieczki do Bratysławy za młodych lat
Powspominałem sobie wycieczki do Bratysławy za młodych lat
Google od jakiegoś czasu produkuje swoje Street View dla Warszawy, dzisiaj miałem okazję widzieć samochód do tego służący - jechał Ostroroga i Tatarską w stronę Powązkowskiej:
album_page.php?pic_id=4944
album_page.php?pic_id=4944
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]