Igrzyska Olimpijskie - Londyn 2012
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
- vernalisadonis
Wyprzedziłeś mnie temat taki sam już sobie na komputerze przygotowałem czekałem tylko na odpowiedni moment i miałem to właśnie dzisiaj zrobićRosa pisze:Dzisiaj rozegrane zostana już pierwsze mecze piłkarskie więc uznałem że to dobry moment aby rozpocząc temat o tej malutkiej imprezce która ma potrwac do 12 sierpnia.
- vernalisadonis
Pierwszy rekord świata
Chodzi o reprezentanta Korei Południowej Ima Donga-Hyuna, który w piątek pobił własny rekord świata w pierwszej rundzie olimpijskiego indywidualnego turnieju łuczniczego wynikiem 699 w 72 strzałach.
Ale dla znawców łucznictwa nie jest to niespodzianka, bo Koreańczyk to ośmiokrotny medalista mistrzostw świata (czterokrotnie triumfował), a jakby tego było mało dwukrotnie zdobywał olimpijskie złoto z drużyną - w wieku zaledwie 18 lat w Atenach i cztery lata temu w Pekinie.
Jednak we wszystkie te wspaniałe osiągnięcia aż trudno uwierzyć, gdy zdamy sobie sprawę, że Im ma potwierdzoną medycznie bardzo dużą krótkowzroczność. Jego wada w lewym oku to 6/60, co oznacza, że Im musi stać dziesięć razy bliżej jakiegoś obiektu, by dojrzeć go jak osoba ze zdrowym wzrokiem. Prawe oko jest w trochę lepszym stanie, bo wada wynosi 6/30, a 122 centymetrowy cel oddalony jest o 70 metrów.
- Nie mam białej laski, nie mam psa przewodnika. To niemiłe, kiedy ludzie mówią, że jestem niepełnosprawny. Nie lubię całego zamieszania w związku z moim wzrokiem - mówił Im kilka dni przed rozpoczęciem zmagań.
- Z moim wzrokiem, gdy patrzę na cel, to wygląda on jak różne kolory wrzucone do wody - opowiadał. - Granice nie są jasne, a linie między kolorami są rozmazane. Gdy patrzę w tarczę, pozostaje mi wybierać między różnymi kolorami. Gdybym nie potrafił rozróżniać kolorów, wtedy byłby problem - tłumaczył.
Dla Ima Donga-Hyuna to trzecie podejście do indywidualnego złota. Koreańczyk tym razem ma nadzieję, że się mu powiedzie. Zaczął rewelacyjnie. Teraz musi tylko i aż podtrzymać skuteczność.
http://www.eurosport.pl/lucznictwo/igrz ... ndon.shtml
Chodzi o reprezentanta Korei Południowej Ima Donga-Hyuna, który w piątek pobił własny rekord świata w pierwszej rundzie olimpijskiego indywidualnego turnieju łuczniczego wynikiem 699 w 72 strzałach.
Ale dla znawców łucznictwa nie jest to niespodzianka, bo Koreańczyk to ośmiokrotny medalista mistrzostw świata (czterokrotnie triumfował), a jakby tego było mało dwukrotnie zdobywał olimpijskie złoto z drużyną - w wieku zaledwie 18 lat w Atenach i cztery lata temu w Pekinie.
Jednak we wszystkie te wspaniałe osiągnięcia aż trudno uwierzyć, gdy zdamy sobie sprawę, że Im ma potwierdzoną medycznie bardzo dużą krótkowzroczność. Jego wada w lewym oku to 6/60, co oznacza, że Im musi stać dziesięć razy bliżej jakiegoś obiektu, by dojrzeć go jak osoba ze zdrowym wzrokiem. Prawe oko jest w trochę lepszym stanie, bo wada wynosi 6/30, a 122 centymetrowy cel oddalony jest o 70 metrów.
- Nie mam białej laski, nie mam psa przewodnika. To niemiłe, kiedy ludzie mówią, że jestem niepełnosprawny. Nie lubię całego zamieszania w związku z moim wzrokiem - mówił Im kilka dni przed rozpoczęciem zmagań.
- Z moim wzrokiem, gdy patrzę na cel, to wygląda on jak różne kolory wrzucone do wody - opowiadał. - Granice nie są jasne, a linie między kolorami są rozmazane. Gdy patrzę w tarczę, pozostaje mi wybierać między różnymi kolorami. Gdybym nie potrafił rozróżniać kolorów, wtedy byłby problem - tłumaczył.
Dla Ima Donga-Hyuna to trzecie podejście do indywidualnego złota. Koreańczyk tym razem ma nadzieję, że się mu powiedzie. Zaczął rewelacyjnie. Teraz musi tylko i aż podtrzymać skuteczność.
http://www.eurosport.pl/lucznictwo/igrz ... ndon.shtml
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
- vernalisadonis
- vernalisadonis
Kubot też już odpadł myślałem, że trochę dłużej będzie grał
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Debel tez walczył w każdym secie goraco, niestety....
Bo, ale mała Radwańska w drugiej rundzie
Pierwsza rundę singla M przeszedł tez nasz polski chiński pingpongista.
Bo, ale mała Radwańska w drugiej rundzie
Pierwsza rundę singla M przeszedł tez nasz polski chiński pingpongista.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
hafilip84 pisze:Ja jestem bardzo mile zaskoczony jedną rzeczą: jeszcze ani razu, w żadnej z telewizji, nie usłyszałem "olimpiada" w znaczeniu "igrzyska olimpijskie"... Czyli jednak dziennikarze potrafią się czegoś wyuczyć...
Rzeczywiście
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel