Zainteresowanych zapraszam tutaj, życzę miłej lektury
BIERasmus
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
Przepraszam za odrobinę prywaty, ale może kogoś zainteresuję
Obecnie przebywam na Erasmusie na Uniwersytecie Ludwika Maksymiliana w Monachium, skąd staram się w miarę regularnie blogować - opisując różne smaczki życia studenta w stolicy Bawarii (również co nieco o komunikacji miejskiej), a także zdając relacje z pierwszej ręki z Oktoberfestu.

- a/p TALENT
Rok temu byłem w Monachium. W ramach wycieczki jednodniowej Wiedeń-Monachium-Wiedeń / testując Railjeta /. Po wstępnym zapoznaniu się ze specyfiką tutejszej komunikacji miejskiej resztę dnia zwiedziliśmy miasto z tzw. buta. Za przewodnika była moja żona, która 30 lat temu jako studentka przemieszkała w tym mieście ładnych parę miesięcy. Z jej relacji obecne Monachium totalnie zdziadziało w porównaniu z tamtym okresem.
Idiokracja nas otacza
- R-9 Chełmska
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Moim zdaniem komunikacja w Monachium jest bardzo dobra, mozna miec ewentualnie zastrzezenia do czestotliwosci na koncowkach linii metra i tramow (7.5 zamiast 10 by sie przydalo).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Czyżby Bawarczyk nie miał naszej 17-ki dublowanej 6-ką?Glonojad pisze:Moim zdaniem komunikacja w Monachium jest bardzo dobra, mozna miec ewentualnie zastrzezenia do czestotliwosci na koncowkach linii metra i tramow (7.5 zamiast 10 by sie przydalo).
A Monachium i w ogóle cała Bawaria od dawna jest na mojej liście miejsc do odwiedzenia i tak się jakoś nie składa, żeby tam pojechać. Szkoda.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
10 przez cały dzień to wciąż nawet 2 razy lepiej niż to, co niektórzy proponują Marymonckiej.osa pisze: Czyżby Bawarczyk nie miał naszej 17-ki dublowanej 6-ką?
[ Dodano: |6 Paź 2012|, 2012 20:25 ]
Kompletny brak autobusów przez całe miasto, brak linii czerwonych, dość mało autobusów w mieście, rozwidlające się linie metra, linia średnicowa tylko dla pociągów aglomeracyjnych.MichalJ pisze:A na czym polega jej 'specyficzność'?
Generalnie ciężko dojechać w w jakieś miejsce poza centrum bez przesiadek, bo linię pod domem ma się zwykle jedną albo dwie. Za to częste.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- R-9 Chełmska
+ jeszcze stacje przesiadkowe z jednoperonowymi przesiadkami między liniami metra (obydwie linie wjeżdżają o tej samej porze) + fakt, że autobusy nieraz nie dowożą do najbliższej stacji metra, tylko realizują jakąś "misję" + 2-3 linie metra korzystające z jednego toru... No i oczywiście nieśmiertelne zapowiadanie przystanków przez motorniczych... A informacja pasażerska trochę kuleje...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie zauważyłem tego "kulenia", na czym Twoim zdaniem ono polega?
- R-9 Chełmska
M.in. na tym, że często trudno doszukać się, którędy dokładnie jeździ dany autobus, bo poza nazwą krańca nic nie ma (choć czasem jest to bardzo dobrze opisane, wkurza taka niepewność tego, co się zastanie na przystanku...). Wsiadłem też kiedyś w tramwaj jadący w złą stronę, bo niezbyt szczęśliwie wyprowadziły mnie na powierzchnię strzałki w metrze... Albo w dosyć częstych sytuacjach odwołań kursów S-bahnu "zapominają" powiedzieć o ersatzu, choć na ogół polega to na tym, że kolejka jest podstawiona jedną, czy ileś stacji dalej i jest skomunikowana z jakąś inną linią, którą trzeba podjechać... Nienajlepiej oznaczone są też kierunki wyjść z dużych stacji... Gdybym miał na świeżo, to bym pamiętał więcej. W listopadzie tam będę, to odświeżę sobie...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No cóż, byłem dwa razy i nigdy takich kłopotów nie miałem.
"BIERasmus" to chyba dobra nazwa dla tego programu zupełnie niezależnie od miejsca, do którego się wyjeżdża. Życzę koledze udanej zabawy i korzystania z uroków życia za unijne pieniądze, bo być może jest jednym z ostatnich, którzy tej przyjemności dostąpią.
Ja mam wrażenie, że jest to specyfika ogólnoniemiecka.R-9 Chełmska pisze:No i oczywiście nieśmiertelne zapowiadanie przystanków przez motorniczych...
Co 20 minut każda końcówka.Glonojad pisze:linia średnicowa tylko dla pociągów aglomeracyjnych.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Jeszcze jest orgazmusbepe pisze:dobra nazwa dla tego programu zupełnie niezależnie od miejsca, do którego się wyjeżdża.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.