O spółce PKP Intercity
Moderator: JacekM
Patrzyłem przed chwilą bilety do Katowic: 2. klasa 42, 1. klasa 78. Rzeczywiście z tym wcześniej. Dla studentów 21/78.
No już nie przesadzajmy, 1 klasa nie jest dla osób ze zniżkami państwowymi.
ŁK
Ale też i ostatnio różnice komfortu 1 i 2 klasy nie są na tyle znaczące by za nie dopłacać.
Mówisz że jestem pasażerem gorszego sortu ze względu na legitymację?Łukasz pisze:No już nie przesadzajmy, 1 klasa nie jest dla osób ze zniżkami państwowymi.
Takim samym. Dlatego powinieneś płacić tak samo. Państwo też nie płaci za luxmed, tylko za zwykłe przychodnie (dyskusja na temat, że sami sobie płacimy, jest zbędna, bo dofinansowanie biletów też idzie z naszych podatków - tyle, że nie jest to wyszczególnione na odcinku płacowym).
ŁK
Ależ ja nie wymagam zniżek, tylko z twojego stwierdzenia wynikało jakby studenci nie nadawali się do jazdy pierwszą klasą.
Poza tym czy dwa, czy cztery razy - jedna chwała. I tak jest to różnica zbyt wielka. To dość ciekawy model biznesowy, swoją drogą. Lepiej żeby wagony jeździły puste, czy lepiej je wypełnić sprzedając np. część biletów taniej, tak jak w przypadku promocji "Wcześniej"?
Poza tym czy dwa, czy cztery razy - jedna chwała. I tak jest to różnica zbyt wielka. To dość ciekawy model biznesowy, swoją drogą. Lepiej żeby wagony jeździły puste, czy lepiej je wypełnić sprzedając np. część biletów taniej, tak jak w przypadku promocji "Wcześniej"?
Niefortunny zwrot. Oczywiście, że mogą jeździć, ale nie na podstawie zniżek - dlatego porównywanie tego, że tu 21 zł a tam 79 jest nie na miejscu. Normalnie bilet kosztuje 42 zł, tylko kto inny za niego płaci. Różnica w cenie jest taka sama.
ŁK
Ja jako pasażer i osoba płacąca przy kasie mam do wyboru bilet za 21 albo 78zł. Mówienie że dla mnie ten bilet jest 2x droższy nie ma większego sensu. Tak samo ktoś płaci na mój bilet jak ja płacę komuś zasiłki czy inne ulgi.
Natomiast tak jak już wspominałem wcześniej, 42 vs 78 wygląda zupełnie tak samo źle.
Natomiast tak jak już wspominałem wcześniej, 42 vs 78 wygląda zupełnie tak samo źle.
Nieśmiało zwracam uwagę, że jeśli bilet 2 klasy kosztuje 42zł, a bilet 1 klasy 78zł, to bilet dla studenta w drugiej klasie będzie kosztować 21zł, a w pierwszej - 57zł.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie wiem, jak to możliwe, ale na dzisiejsze Katowice mam jedynke za 81 zl, a dwojka kosztowała bodaj 36.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Te 57zł to wynik jakieś magii rachunkowej czy rzeczywista cena biletu?MichalJ pisze:Nieśmiało zwracam uwagę, że jeśli bilet 2 klasy kosztuje 42zł, a bilet 1 klasy 78zł, to bilet dla studenta w drugiej klasie będzie kosztować 21zł, a w pierwszej - 57zł.
Rzeczywista cena biletu, pod warunkiem, że zostanie on prawidłowo wystawiony.
System internetowy nie wystawia prawidłowo biletów ulgowych na 1 klasę, kasy radzą sobie z tym lepiej, ale też nie wszystkie. To jest oczywiście kolejny kwiatek do ogródka PKP, że większość pasażerów zwyczajnie NIE WIE, że mogą na 1 klasę kupić tańszy bilet.
Przeczytajcie dokument:
http://www.intercity.pl/pl/dokumenty/Pr ... 3-2015.pdf
Ostatnia strona, 'Uwaga:' pod tabelą.
System internetowy nie wystawia prawidłowo biletów ulgowych na 1 klasę, kasy radzą sobie z tym lepiej, ale też nie wszystkie. To jest oczywiście kolejny kwiatek do ogródka PKP, że większość pasażerów zwyczajnie NIE WIE, że mogą na 1 klasę kupić tańszy bilet.
Przeczytajcie dokument:
http://www.intercity.pl/pl/dokumenty/Pr ... 3-2015.pdf
Ostatnia strona, 'Uwaga:' pod tabelą.
- fik
- Naczelne Chamidło
Jeżeli jedynka kosztuje 81, to dwójka bazowo kosztuje 62, dwójka -30% (wcześniej) kosztuje 43.Glonojad pisze:Nie wiem, jak to możliwe, ale na dzisiejsze Katowice mam jedynke za 81 zl, a dwojka kosztowała bodaj 36.
Zgadzam się jednak ogólnie, że w nowym taborze różnice komfortu się zacierają, a działania wskazują, że spółka nie ma specjalnie pomysłu, co zrobić z pierwszą klasą w segmencie ekonomicznym.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Różnice to się zatarły w wagonach przedziałowych z przedziałami 6-miejscowymi, zwłaszcza po rezygnacji z wygodnych rozkładanych foteli w jedynkach oraz wprowadzeniu Az. W całej reszcie różnica między 3-across i 4-across jest olbrzymia.
- fik
- Naczelne Chamidło
Porównując nasze ED250 z czeskim 680, które ma układ 1+2 w drugiej klasie, specjalnej różnicy w komforcie nie widzę, ale to tylko ja. Poczekam na uprawnienia na I kl., będę się wypowiadał bardziej zdecydowanie 
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!