O spółce PKP Intercity
Moderator: JacekM
Nie rozumiem. Oceniasz wygodę w pociągu A na podstawie jazdy pociągiem B? Przecież to bez sensu. Sens ma porównanie 1 i 2 klasy w tym samym składzie, bo tylko większa wygoda w tym samym pociągu może kogoś skłonić do dopłaty za 1 klasę.
A pendo 1 klasą jechałem i jest od drugiej oczywiście wygodniejsza, chociaż różnica jest mniejsza niż być powinna, bo rzędy za ciasno stoją. Tu akurat tabor do połączeń 'pośpiesznych' ma różnicę większą...
A pendo 1 klasą jechałem i jest od drugiej oczywiście wygodniejsza, chociaż różnica jest mniejsza niż być powinna, bo rzędy za ciasno stoją. Tu akurat tabor do połączeń 'pośpiesznych' ma różnicę większą...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jedyne pociagi, w ktorych nie widzę sensu kupować 1 klasy, to (E)IC wagonowe o ile ma przedziałową dwójkę. No i na 1 kl w Pendolino mnie nie stać ofc.
A dlaczego IC przedzialowe ma w 2 klasie 3 miejsca to nie wiem - przypuszczam, ze z nadmiau wagonow po ekspresach... choc pamietam czasy, gdy i ekspresy w 2 klasie mialy 4-osobowe kanapy (np do Krakowa).
A dlaczego IC przedzialowe ma w 2 klasie 3 miejsca to nie wiem - przypuszczam, ze z nadmiau wagonow po ekspresach... choc pamietam czasy, gdy i ekspresy w 2 klasie mialy 4-osobowe kanapy (np do Krakowa).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Bo źle szukasz. Mi system sprzedaży IC dwukrotnie dał wybór: druga klasa EIP za 102zł (bodajże 102, ponad stówka na pewno), a pierwsza za 69złGlonojad pisze:Jedyne pociagi, w ktorych nie widzę sensu kupować 1 klasy, to (E)IC wagonowe o ile ma przedziałową dwójkę. No i na 1 kl w Pendolino mnie nie stać ofc..
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Wracając do wątku zmian w zarządzie - jest ciąg dalszy: http://www.rynek-kolejowy.pl/mobile/now ... 75763.html
Raczej 105zł w klasie 2, a jak klasa 1 w EIP, a nie w EIC to za 79zł, ale tak to jest, jak się wyczerpie liczba biletów w Super Promo w klasie 2, a w klasie 1 jeszcze nie. Wtedy zwykle przez dosyć krótki czas bilet na klasę 1 jest tańszy.Szeregowy_Równoległy pisze:Bo źle szukasz. Mi system sprzedaży IC dwukrotnie dał wybór: druga klasa EIP za 102zł (bodajże 102, ponad stówka na pewno), a pierwsza za 69złGlonojad pisze:Jedyne pociagi, w ktorych nie widzę sensu kupować 1 klasy, to (E)IC wagonowe o ile ma przedziałową dwójkę. No i na 1 kl w Pendolino mnie nie stać ofc..
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Rok temu to przerabiałem, raz uwieczniłem na zdjęciu.
A to wtedy jeszcze za 69zł była 1 klasa, bo nie było posiłku (śniadania lub obiadu) w cenie biletu. 
A w ogóle to wydaje mi się, że problem z zapełnieniem jedynki to raczej powinien się drastyczniej objawiać w EIP/EIC niż w pośpiesznych. Typowego pasażera drugiej klasy ekspresu (a przecież takich jest wielu), jeśli przyjdzie mu jechać pośpiesznym (bo w danej relacji ekspresu nie ma albo pora nie pasuje), stać bez problemu na kupienie 1 klasy (i jak tak robię w zasadzie zawsze). Więc zwłaszcza w relacjach, gdzie ekspresów nie ma, jedynką w pośpiechu ktoś jeździć powinien...
Natomiast 1 klasa w EIP/EIC jest cenowo (poza niewielką pulą biletów promocyjnych) naprawdę 'premium'. Nie wiem, na kogo PKP liczy przy takiej cenie. Biznes? Nawet jeśli, to nie o każdej porze i nie w każdej relacji...
Natomiast 1 klasa w EIP/EIC jest cenowo (poza niewielką pulą biletów promocyjnych) naprawdę 'premium'. Nie wiem, na kogo PKP liczy przy takiej cenie. Biznes? Nawet jeśli, to nie o każdej porze i nie w każdej relacji...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
@ashir: owszem, raz tak jedynka jechałem. Tylko mysi być. A jest ich jakby mniej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ostatnio kupiłem jedynkę do Malborka za 89. O 1:03 w nocy w dniu otwarcia sprzedaży.
Drugiego biletu w tej cenie już nie było. Potem plany mi się zmieniły
Takie to kupywanie w tej superpromie. Ale dwójek też już rano nie było
(kurs 18:30 z W-wy, więc pewnie najbardziej oblegany).
Dodano po 3 minutach 53 sekundach:
Gdzieś ktoś pisał, że są kraje, gdzie jedynka od dwójki różni się tylko numerkiem.
U nas zresztą też tak czasem bywa, jak na dwójkach jadą Azy,
albo (znowu powróciły na Włókniarza, tym razem do środka składu) A9mnouzy.
Generalnie jedynka daje spokój często, bo jest luźno, już o tym dyskutowaliśmy.
Drugiego biletu w tej cenie już nie było. Potem plany mi się zmieniły
Takie to kupywanie w tej superpromie. Ale dwójek też już rano nie było
(kurs 18:30 z W-wy, więc pewnie najbardziej oblegany).
Dodano po 3 minutach 53 sekundach:
Gdzieś ktoś pisał, że są kraje, gdzie jedynka od dwójki różni się tylko numerkiem.
U nas zresztą też tak czasem bywa, jak na dwójkach jadą Azy,
albo (znowu powróciły na Włókniarza, tym razem do środka składu) A9mnouzy.
Generalnie jedynka daje spokój często, bo jest luźno, już o tym dyskutowaliśmy.
ŁK
Jakiego składu można się spodziewać na TLK Tuwim? 141A, czy dwójki ośmioosobowe? Wychodzi. że Tuwim pasuje mi w obydwie strony.
Na łódzkich TLK zwykle jest mix. Jeżdżę ostatnio dosyć często i nie udało mi się dopatrzeć jakiejś prawidłowości.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Planowo 111A w obie stronybepe pisze:Jakiego składu można się spodziewać na TLK Tuwim? 141A, czy dwójki ośmioosobowe? Wychodzi. że Tuwim pasuje mi w obydwie strony.
http://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php? ... 1&rok=2016
http://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php? ... 7&rok=2016
Vagonweb widziałem. Ale tam chyba na wszystkich łódzkich są wpisane 111A, a w praktyce jeździ coś innego, stąd pytanie