Moderator: Wiliam
-
p_0
Bastian pisze:
Co to za troll z lat siedemdziesiątych?

Co to za fanatyk transportu rodem z XIXw?
Od 14 lat korzystam codziennie z tramwajów i takie są moje wnioski.
-
fik
- Naczelne Chamidło
Nie dość, że troll, to najwyraźniej masochista.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
p_0
Argumenty ad personam takie merytoryczne.
Jak się tnie wszystkie autobusy rzekomo dublujące tramwaje to takie są efekty.
-
fik
- Naczelne Chamidło
Tak, tak, wiemy, 406 było nie-za-stą-pio-ne.
-
p_0
To kiedy konkretnie tym cudownymi tramwajami dojedzie się z Nowego Bemowa na dw. Gdański w 16 minut, z GUSu na Orlich Gniazd w 25 i z Kina Femina na Radiową w 17?
Strategia do 2032, koncepcja do 2069, analiza do 2094 i realizacja w 2137?
-
fik
- Naczelne Chamidło
Sądzę, że nawet 2222 nie będzie wystarczający, żeby trolle paniały, że suchy rozkładowy czas przejazdu nie jest jedynym kryterium oceny przydatności rozwiązania.
-
p_0
Mnie jako pasażera nie interesują inne kryteria. Jeżeli z powodu zaślepionego fanatyzmu wydłuża mi się podróż o połowę i mnoży niewygodne przesiadki to mogę albo protestować albo po prostu przesiąść się do samochodu ale chyba nie o to chodzi w polityce transportowej miasta.
Fakt, nie ma co patrzeć na suche rozkłady: Centrum

Rakowiecka (2.5km) wg rozkładu 11', w realu 15'. 10km/h to jest trucht i to wolny

-
fik
- Naczelne Chamidło
> drzyj japę o zaślepiony fanatyzm
> wyciągaj pojedynczy, nieudokumentowany przypadek
-
p_0
>nie dopuszczaj do siebie zdiagnozowanego od dawna problemu i bierności w jego rozwiązywaniu
>wymyślaj osobom które śmią na problem narzekać bo tramwaje takie eko, europejskie i w ogóle XXII wiek
-
fik
- Naczelne Chamidło
Zdiagnozowana? Przez kogo? Jakieś, nie wiem, publikacje, analizy w fachowych czasopismach, publikacje naukowe?
-
p_0
Załącznik nr 1 do uchwały nr LVIII/1749/2009 Rady m.st. Warszawy z dnia 9 lipca 2009 r.
STRATEGIA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU SYSTEMU TRANSPORTOWEGO WARSZAWY do 2015 roku i na lata kolejne
W TYM: ZRÓWNOWAŻONY PLAN ROZWOJU TRANSPORTU PUBLICZNEGO WARSZAWY
Średnia prędkość komunikacyjna w komunikacji tramwajowej jest stosunkowo niska pomimo
dużego udziału torowisk wydzielonych z jezdni i tym samym znacznego uniezależnienia tego
środka transportu od zatłoczenia ulic ruchem samochodowym. Szczególnie niekorzystny
wpływ na warunki ruchu tramwajów mają jednak programy sygnalizacji świetlnej na
skrzyżowaniach, które zasadniczo nie uwzględniają priorytetów w ruchu środków
komunikacji zbiorowej.
Grupa działań organizacyjno - modernizacyjnych
W tej grupie wśród działań priorytetowych należy przede wszystkim brać pod uwagę:
• wdrożenie zintegrowanego systemu zarządzania ruchem z uwzględnieniem priorytetu dla
tramwajów i autobusów i z ograniczeniami ruchu samochodowego w wybranych
obszarach;
Nastąpiły jakieś istotne zmiany przez ostatnie 8 lat?
Są i
rozwiązania ale co z tego jak nie są powszechnie wdrażane.

-
Flash8222
Kiedy wreszcie pojawi się dodatkowawa faza dla 4 na Bankowym? Przypomnę, że miała być w drugim kwartale ale niestety bez podania roku

-
drobert
p_0 pisze:Załącznik nr 1 do uchwały nr LVIII/1749/2009 Rady m.st. Warszawy z dnia 9 lipca 2009 r.
STRATEGIA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU SYSTEMU TRANSPORTOWEGO WARSZAWY do 2015 roku i na lata kolejne
W TYM: ZRÓWNOWAŻONY PLAN ROZWOJU TRANSPORTU PUBLICZNEGO WARSZAWY
Średnia prędkość komunikacyjna w komunikacji tramwajowej jest stosunkowo niska pomimo
dużego udziału torowisk wydzielonych z jezdni i tym samym znacznego uniezależnienia tego
środka transportu od zatłoczenia ulic ruchem samochodowym. Szczególnie niekorzystny
wpływ na warunki ruchu tramwajów mają jednak programy sygnalizacji świetlnej na
skrzyżowaniach, które zasadniczo nie uwzględniają priorytetów w ruchu środków
komunikacji zbiorowej.
Grupa działań organizacyjno - modernizacyjnych
W tej grupie wśród działań priorytetowych należy przede wszystkim brać pod uwagę:
• wdrożenie zintegrowanego systemu zarządzania ruchem z uwzględnieniem priorytetu dla
tramwajów i autobusów i z ograniczeniami ruchu samochodowego w wybranych
obszarach;
Nastąpiły jakieś istotne zmiany przez ostatnie 8 lat?
Są i
rozwiązania ale co z tego jak nie są powszechnie wdrażane.

Nawet jeśli zmiany nastąpiły to szybko wraca stare a tylko rozkłady uwzględniają priorytet. Gdzieś czytałem, że 2 jest punktualna. Ostatnio parę razy miałem 2 i nie ma szans jechać w czasie. Ruszając z Nowodworów o czasie już na Mehoffera często jest -2 a dalej łapie się kolejną minutę czy dwie. Doszedł przystanek przy Śreniawitów a czas pozostał stary i nie uwzględnia wymiany pasażerów i stania na świetle, które się zapala w momencie zamknięcia drzwi. Większość kursów na dwójce jest opóźniona o 2-3 minuty na linii o przelocie 14 minut. Uważam, że tramwaje mogą być dobrym środkiem lokomocji ale jak ma się na nie pomysł. W Warszawie nie ma pomysłu ani na rozkłady, na układ linii czy na wdrażanie prawdziwych priorytetów. Jaki to priorytet gdzie na Radiowej sprzedaję bilet więc na przystanku stoję kilkanaście sekund dłużej i wypadam z koordynacji co skutkuje na odcinku Radiowa - Bemowo Ratusz stratę trzech minut bo tych kilkunastu sekund brakuje na każdym skrzyżowaniu by zdążyć. Nie raz sam się przekonałem, że autobusem jest szybciej niż tramwajem. Wystarczy porównać ile jedzie 521 z Gocławka do Bitwy Warszawskiej a ile jedzie 9. Nie ma się co dziwić ludziom, że nie chcą likwidacji autobusów bo niejednokrotnie jest autobusem szybciej. Wiele razy było na forum o 103 na Wschodni, że ludzie krzyczą, że chcą powrotu itp. Jak ktoś ma stać 15 minut w 28 w kolejce przed R. Radosława i patrzeć jak samochody płynnie jadą to szlag może trafić nie mówiąc o tym, że każdy tramwaj na Radosławie to dłuższa kolejka a światła nie da się wydłużyć. Nie tak dawno podczas remontu pl. Starynkiewicza na pl. Zawiszy wyłączono zwrotnice bo wyłącza się te nieużywane. W efekcie światło zapalało się raz na dwie minuty. Teraz mamy zamknięty jeden wlot na R. Radosława ale zwrotnic nikt nie wyłączył by dwa tramwaje mogły spokojnie przejechać. Jest to przykład, że nikomu nie zależy na tym by tramwaje były szybkie i konkurencyjne wobec innych środków transportu. Jest grupa osób, którym zależy i chciała by coś zmienić ale widocznie beton na górze jest zbyt twardy.
-
Nordyk110
Parę niewygodnych zdań tu zauważyłem dla oficjeli z forum.
Czekam na odp w sprawie 103, 28,2,9.
Kupowanie biletów dla nie często używjących km to koszmar.
Nie chcę kupować i opoźniać kursu, ale nie mam czasem wyboru.
Szlag mnie trafia, a nie chcę jechać na gapę.
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
-
Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
autor: Szeregowy_Równoległy » 20 wrz 2017, 7:13
Na Powstańców priorytet moim zdaniem jest pozorny. Nawet jak przy Radiowej dostanę dodatkowe światło, to potem stoję przy Hery. W efekcie przy Kazubów jestem dokładnie w tej samej chwili, w której byłbym, gdybym przy Radiowej dodatkowego światła nie dostał. A potem dostaje minutę w plecy przy Górczewskiej jeśli mam 11.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.
Nazywam się Major Bień