Krzysiek_S pisze:cns80 pisze:
Wreszcie. Ale rozumiem że to dopiero po planowanej w 2018 przebudowie Kadetów od Sęczkowej do Poprawnej ?
Należałoby jeszcze 147 puścić z Wału Miedzeszyńskiego przez Kadetów i Łasaka na Gocław bo dojazd do szkoły na Kadetów z okolic Wału Miedzeszyńskiego (generalnie to południowej części osiedla Las) jest beznadziejny (albo niewygodne i niekoordynowane przesiadki, albo 2 przystanki z buta).
Należałoby zbudować chociaż 100m Nowo Bora Komorowskiego żeby przystanek zjazdowy z Trasy Siekierkowskiej był zrobiony w rozsądnej odległości i po bożemu.
Zmiany przejdą jeszcze weryfikacje mieszkańców, radnych itp. więc mogą zmienić się założenia koncepcji. Koncepcja zostanie wprowadzona stopniowo zależnie od odzyskiwania brygad i zmiany infrastruktury. Prawdopodobnie kolejne zmiany będą możliwe dopiero we wrześniu 2018, przynajmniej w tej chwili takie są założenia.
Osobiście też bym wprowadził 147 wgłąb osiedla, 119 też przez Łasaka.
Ale to moje zdanie.
Krzysiek, przypominam o parametrach ul. Łasaka

max busy 10m. Ja jednak nie jestem za wpuszczaniem 147 w os Las, chyba, że wybudują Nowo-Bora-Komorowskiego do ul. Bronowskiej, ale to jeeeeszcze trochę wody w Wiśle upłynie. Natomiast nawet po wybudowaniu Nowo-Bora 147 musiałoby ul. Kadetów dojeżdżać do Wału M., bo przesiadki w ZP Gocław na linie jadące TS, to jedna wielka porażka.
Zakładając, że dostosują Łasaka do 12m (choć prędzej to Nowo-Bora przejmie większy ruch), to wpuszczanie 119 na Łasaka jest dobre, ponieważ ZP Most Siekierkowski zyskuje dodatkową linię z jednego przystanku wspólnego z iniami 148 i 401. Do pełni szczęścia brakuje tylko 168, które mogłoby jeździć po obwodzie: ... - Fieldorfa - Abrahama - Meissnera - Jugosłowiańska - Bora Komorowskiego - TS - ... Wtedy wszystkie linie byłyby z jednego przystanku, co znacznie zwiększyłoby atrakcyjność przesiadek w ZP Most Siekierkowski.
Pewnie teraz wsadzę kij w mrowisko, ale ja się cieszę, że ZTM nie dotyka 521 – nie przy tej Radzie, nie przy obecnej mentalności mieszkańców. Wtedy projekt na dzień dobry byłby skazany na niepowodzenie. Kilka podejść już było i przez to cierpiała cała dzielnica - dość! Wystarczy jeden punkt zapalny – wyprostowanie 119, choć ja się pod tym podpisuję obiema rękami.
W prezentacji zostało to bardzo dobrze pokazane na mapce, gdzie są wyszczególnione te ciągi komunikacyjne, które zyskują więcej kursów – czy nikt z Was nie zwrócił uwagi, że przedstawione przez ZTM propozycje mają za zadanie poprawienie jakości komunikacji na terenie Wawra Zachodniego? Nie bez znaczenia ZTM nie dotyka innych linii

Oczywiście, że tworzenie dużej liczby linii co 30 nie jest dobrym rozwiązaniem, jednak z uwagi na rozbudowę dzielnicy pod kątem mieszkaniowym ale i infrastrukturalnym, popyt na KM może się istotnie zwiększyć.