Koordynacje rozkładów
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Tylko dokąd? Żadna północna końcówka linii z Marszałkowskiej nie zasługuje na bycie linią silną.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Przekładka na Muranowskiej.
Natomiast jeśli chodzi o koordynację obecną, to linie skręcające powinny skręcać jeszcze bardziej: 4 powinna skręcać w Nowowiejską. Wtedy masz do skoordynowania 15 i 35 od Muranowskiej na Wyścigi jako siekierę, 4 możesz włożyć dowolnie praktycznie, tylko żeby się układała z osiemnastką, która też ucieka w Woronicza. Potem jak przychodzi remont czy objazd, to nie ma problemu, że nagle że 4 i 18 jadą w parze od Wileńskiego do Królikarni.
Tylko 35 pewnie dostaje po *upie na Babce i tak.
Natomiast jeśli chodzi o koordynację obecną, to linie skręcające powinny skręcać jeszcze bardziej: 4 powinna skręcać w Nowowiejską. Wtedy masz do skoordynowania 15 i 35 od Muranowskiej na Wyścigi jako siekierę, 4 możesz włożyć dowolnie praktycznie, tylko żeby się układała z osiemnastką, która też ucieka w Woronicza. Potem jak przychodzi remont czy objazd, to nie ma problemu, że nagle że 4 i 18 jadą w parze od Wileńskiego do Królikarni.
Tylko 35 pewnie dostaje po *upie na Babce i tak.
ŁK
A jakie w ogóle linie tramwajowe i na jakich odcinkach są dobrze ze sobą skoordynowane? Chodzi mi o konsekwentna koordynację przez cały dzień, nie tylko te przypadkowe. Przychodzą mi do głowy tylko 17 i 33 oraz 2 z 17.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
18 i 31 przez trzy przystanki (pardon, kiedyś tak było, spojrzałem że już tak nie jest), 18 i 20 na Żerań, 7 i 13 z Kawęczyńskiej.
W przypadku 18 i 31 w DS w kierunku metra w ogóle jest śmiesznie, bo biorąc pod uwagę jeszcze 218 to mamy piękną koordynację 0-2-2-11.
W przypadku 18 i 31 w DS w kierunku metra w ogóle jest śmiesznie, bo biorąc pod uwagę jeszcze 218 to mamy piękną koordynację 0-2-2-11.
Trochę mnie to zastanawia, zawsze się słyszy ze w danym miejscu koordynacja jest nie do zrobienia, za dużo powiązań w innych miejscach. Problem w tym, że za bardzo tego nie widać oprócz miejsc w których jest to konieczne (7 i 13)... Później się można dziwić ze np. 14 jezdzi pusta jeśli cały dzien w DŚ jeździ 3 minuty po 10. Koordynacja 3-12 świadczy raczej o tym, że nikt na to nie spojrzał ( a trasa pokrywa się przez 19 minut). Wiem, że wiele osób kwestionuje w ogóle zasadność linii 14, ale to inna kwestia.
Wrzucałem tu na forum zabawkę excelową pozwalającą na samodzielną zabawę w ułożenie koordynacji (choć jest już mocno nieaktualna - była robiona jeszcze na takt 5/10). Każdy może sobie sprawdzić, jakie to proste.lumx pisze: ↑21 lis 2017, 8:00Trochę mnie to zastanawia, zawsze się słyszy ze w danym miejscu koordynacja jest nie do zrobienia, za dużo powiązań w innych miejscach. Problem w tym, że za bardzo tego nie widać oprócz miejsc w których jest to konieczne (7 i 13)... Później się można dziwić ze np. 14 jezdzi pusta jeśli cały dzien w DŚ jeździ 3 minuty po 10. Koordynacja 3-12 świadczy raczej o tym, że nikt na to nie spojrzał ( a trasa pokrywa się przez 19 minut). Wiem, że wiele osób kwestionuje w ogóle zasadność linii 14, ale to inna kwestia.
Ja jak najbardziej zdaję sobie sprawę z problemu (siedziałem trochę w optymalizacji). Myślałem, że jest trochę więcej odcinków porządnie(!) skoordynowanych, ale najwyraźniej 17 z 33 powoduje że reszta może być tylko " w miarę". Inna rzecz, że poprawa sytuacji to nie jest problem nierozwiązywalny. Nie wiem jak to wygląda u organizatora, czy są jacyś ludzie tylko od tego, imho powinni być, bo stada to trochę niegospodarność.
Przykłady?lumx pisze: ↑21 lis 2017, 8:00Trochę mnie to zastanawia, zawsze się słyszy ze w danym miejscu koordynacja jest nie do zrobienia, za dużo powiązań w innych miejscach. Problem w tym, że za bardzo tego nie widać oprócz miejsc w których jest to konieczne (7 i 13)... Później się można dziwić ze np. 14 jezdzi pusta jeśli cały dzien w DŚ jeździ 3 minuty po 10. Koordynacja 3-12 świadczy raczej o tym, że nikt na to nie spojrzał ( a trasa pokrywa się przez 19 minut). Wiem, że wiele osób kwestionuje w ogóle zasadność linii 14, ale to inna kwestia.
Zgranie 33 oprócz 17 wymagałoby koordynacji z 11 (Metro Młociny-Al. Reymonta). Ta 11 musi być zgrana z liniami na Jelonkach (10 i 26), więc trudno potem zgrać 10 i 33, skoro miałyby być wiązane przez 11.
Wypadałoby zgrać na Pl. Narutowicza 14 i 15. Tylko potem trzeba pod 14 zrobić 10, która to 10 musi wejść w takt 15. Czyli mamy 3 linie, z czego jedzie jedna, potem dwie, a potem znowu jedna.
I takich relacji można mnożyć wiele. Do tego dochodzą opóźnienia na długich trasach (10, 17, 24) i już jest tylko zgranie na papierku.
Wiem jak to działa. Bezsensowne jest jak dla mnie patrzenie na odcinek Hala Mirowska - Nowowiejska w kontekście 10 i 33 bo jest to odcinek dość krótki, a jakiś tramwaj jest tam praktycznie przez cały czas.
Wiem, że nie może być idealnie, ale w wielu miejscach po prostu nie widać żeby było cokolwiek w tej kwestii robione. A raczej nikt nie powie że Puławska/Marszałkowska to nieistotne rejony. I nie mam na myśli tylko układania dobrych rozkładów, ale też zmiany trasowe. Można by było na trasy również pod tym kątem spojrzeć.
Może się czepiam, w zasadzie jest jakaś poprawa w tym roku....
Wiem, że nie może być idealnie, ale w wielu miejscach po prostu nie widać żeby było cokolwiek w tej kwestii robione. A raczej nikt nie powie że Puławska/Marszałkowska to nieistotne rejony. I nie mam na myśli tylko układania dobrych rozkładów, ale też zmiany trasowe. Można by było na trasy również pod tym kątem spojrzeć.
Może się czepiam, w zasadzie jest jakaś poprawa w tym roku....
Od lat skopana jest koordynacja 148/168 w DS na ważnym przystanku Al. Witosa w kierunku Grochowa.
Jest takt: 00-14-20-34-40 itd. 148 zazwyczaj jest opóźnione, 168 przyspieszone, w efekcie obie linie często jadą jedna po drugiej, a potem prawie 20 min. przerwy.
Jest takt: 00-14-20-34-40 itd. 148 zazwyczaj jest opóźnione, 168 przyspieszone, w efekcie obie linie często jadą jedna po drugiej, a potem prawie 20 min. przerwy.
00-14-20 wyglada jakby coś miało wchodzić między 0 a 14, choć wtedy lepsza by była 0,6,12,20
Do tramwajów kiedyś coś próbowałem napisać, ale dawno.
Do tramwajów kiedyś coś próbowałem napisać, ale dawno.
ŁK
A czy nie najlepsza by była koordynacja wzdłuż osi gdzie nie ma i nie będzie metra.
Al Jerozolimskie i Al JP 2, są bardziej obciążone linie w Wawie?
No ale tam jest chyba nieźle.
To co wy chcecie tram pospieszny?
Al Jerozolimskie i Al JP 2, są bardziej obciążone linie w Wawie?
No ale tam jest chyba nieźle.
To co wy chcecie tram pospieszny?
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
Kto w takim razie odpowiada za ten cały bajzel koordynacyjny i dlaczego nikt nie próbuje tego zmienić?
Nadal będę twardo obstawał za zajęciem się w pierwszej kolejności ciągiem tramwajowym Marszałkowska-Andersa (szczególnie 15-18-35).
Propozycja: Skoro 14 i 15 na swoich pozaśródmiejskich odcinkach są nieskoordynowane z niczym i jeżdżą stadem z innymi, natomiast mają priorytet koordynacji na Nowowiejskiej, to jaki problem, żeby zamienić ich pory kursowania? Korzyść ogromna na Mokotowie i Muranowie, a na Nowowiejskiej zmiana niezauważalna. Ktoś mógłby to uprzejmie przeforsować, plis?
Nadal będę twardo obstawał za zajęciem się w pierwszej kolejności ciągiem tramwajowym Marszałkowska-Andersa (szczególnie 15-18-35).
Propozycja: Skoro 14 i 15 na swoich pozaśródmiejskich odcinkach są nieskoordynowane z niczym i jeżdżą stadem z innymi, natomiast mają priorytet koordynacji na Nowowiejskiej, to jaki problem, żeby zamienić ich pory kursowania? Korzyść ogromna na Mokotowie i Muranowie, a na Nowowiejskiej zmiana niezauważalna. Ktoś mógłby to uprzejmie przeforsować, plis?
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
Zmiana 15 to ruszenie Okęcia. A ruszenia Okęcia to konieczność zmiany 13 więc i 26 (tu jest ładnie) więc Jelonek, wiec... I tak można długo.
Ja kiedyś zaczynałem układankę właśnie od Marszałkowskiej. Ale tam sam układ tras nie pomaga. A im dalej w las tym zawsze było gorzej. A są jeszcze uwarunkowania sztywne jak postoje na Boernerowie czy dość sztywne czy Woronicza czy wspólne tory.
Ja kiedyś zaczynałem układankę właśnie od Marszałkowskiej. Ale tam sam układ tras nie pomaga. A im dalej w las tym zawsze było gorzej. A są jeszcze uwarunkowania sztywne jak postoje na Boernerowie czy dość sztywne czy Woronicza czy wspólne tory.