Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Szkoda, że nadal nie wszystkie pojazdy są wyposażone w biletomaty...
TW twierdzą, że są "na ostatniej prostej" z tym problemem 
Problemem jest to, że w jednych biletomatach można zapłacić tylko bilonem ( i o dziwo, te biletomaty wydają bilety dobowe) a w innych tylko kartą (i w tych już biletu dobowego nie kupimy).
Jeżeli sprzedaż biletów u kierowców miałaby być definitywnie zlikwidowana, to należy uzupełnić automaty na bilon o możliwość zapłaty kartą a automaty na kartę o możliwość zakupu biletu więcej niż 75-minutowego. To drugie jest łatwiejsze bo wymaga ingerencji softwarowej a nie sprzętowej jak w tym pierwszym przypadku. Tyle że z tego co pamiętam, automaty na bilon mają miejsce na czytnik kart, zaślepione, więc ich konstrukcja takie rozwiązanie przewiduje.
Jeżeli sprzedaż biletów u kierowców miałaby być definitywnie zlikwidowana, to należy uzupełnić automaty na bilon o możliwość zapłaty kartą a automaty na kartę o możliwość zakupu biletu więcej niż 75-minutowego. To drugie jest łatwiejsze bo wymaga ingerencji softwarowej a nie sprzętowej jak w tym pierwszym przypadku. Tyle że z tego co pamiętam, automaty na bilon mają miejsce na czytnik kart, zaślepione, więc ich konstrukcja takie rozwiązanie przewiduje.
Doszliśmy w Polsce do stanu, że rozkład jazdy pociągów to jest coś,
co w istocie działania przypomina kalejdoskop, obracający się nie rzadziej niż cztery razy do roku,
w tym raz, w grudniu, z solidnym potrząśnięciem....
co w istocie działania przypomina kalejdoskop, obracający się nie rzadziej niż cztery razy do roku,
w tym raz, w grudniu, z solidnym potrząśnięciem....
Kurde, za małolata nie było tych automatów z tymi bilecikami. I się żyło. Były kioski. I się w nich kupowało. A kartę miejską doładowywało na poczcie. I też się żyło. A jak się rzadko jeździło, gdziekolwiek, to zawsze miało się bileciki 'na zapas'. I też się żyło. A teraz? Automaty, kioski, telefony, jakdojade. A teraz, gdy ludziom zabiera się jedną z dziesiątki opcji kupienia biletu, wielki płacz.
Tak i jeździło się Ikarusami oraz parówkami... Czasy się zmieniają, czy tego chcesz czy nie. Mnie brak sprzedaży biletów przez kierowców i motorniczych w ogóle nie przeszkadza, bo zwyczajnie z niej nie korzystam. 
-
Stary Pingwin
Za to pasażer stoi na przystanku opierając się o biletomat, a po wejściu do pojazdu pierwsze kroki kieruje do prowadzącego, w celu zakupu biletu.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
-
michael112
No tak, z biletomatami w pojazdach mamy spory bałagan.Piottr pisze: ↑11 gru 2017, 10:44Problemem jest to, że w jednych biletomatach można zapłacić tylko bilonem ( i o dziwo, te biletomaty wydają bilety dobowe) a w innych tylko kartą (i w tych już biletu dobowego nie kupimy).
Z tego co wiem, biletomatów nie ma wcale w:
a) SU12 Mobilisu (są zakontraktowane do końca lutego, ale kto wie, czy znów im nie przedłużą),
b) Grodzioscaniach (jeden kontrakt tylko do grudnia, ale słyszałem o przetargu na 2x10 wozów 12m, który mogą wygrać, drugi kontrakt - na ZP, ZW i 717 chyba do sierpnia)
c) wszystkich tramwajach oprócz Swingów
d) być może jeszcze w niektórych busikach EEC (chyba że zamontowali już we wszystkich)
Biletomaty na gotówkę (bilon) są w:
a) SU18 Mobilisu (kontrakt do końca grudnia za rok)
b) Swingach TW
Nie wiem jak SKM, ale być może tutaj sprzedaje je konduktor.
Pozostałe wozy powinny mieć biletomaty na karty płatnicze.
Więc z autobusami jest w miarę ok, max do końca przyszłego roku powinno to się ujednolicić. SKM nie wiem, a z tramwajami to sporo pracy.
Dobrze przynajmniej że tramwaje raczej nie jeżdżą na zadupie, to raczej da radę kupić bilet na lub w okolicy przystanku.
Ale w sumie to mogli jeszcze zostawić tą sprzedaż do końca przyszłego roku. W tym czasie zamontować biletomaty na kartę w tramwajach, a w Swingach albo je wymienić, albo dołożyć moduły z kartą (chociaż te biletomaty to zdaje się dosyć często się psują). I dopilnować, żeby nie trzeba było przedłużać kontraktów na SU18 i SU12 Mobilisu oraz oba Grodzioscani po 31.12.2018 r.
Ale wtedy własnie kioski były wszędzie. Teraz mieszkam na Goclawiu, dzisiaj mi sie skonczyl bilet i jutro idąc do autobusu musze liczyć na to że w autobusie będzie biletomat w ktorym doladuje karte bo ani kiosku ani biletomatu w okolicach os Wilga nie ma. (biletomat i kiosk dopiero przy Bora-Komorowskiego)Pawel_ pisze: ↑11 gru 2017, 10:49Kurde, za małolata nie było tych automatów z tymi bilecikami. I się żyło. Były kioski. I się w nich kupowało. A kartę miejską doładowywało na poczcie. I też się żyło. A jak się rzadko jeździło, gdziekolwiek, to zawsze miało się bileciki 'na zapas'. I też się żyło. A teraz? Automaty, kioski, telefony, jakdojade. A teraz, gdy ludziom zabiera się jedną z dziesiątki opcji kupienia biletu, wielki płacz.![]()
Po pierwsze primo przy przystanku Os.Wilga 02 jest kiosk, w którym możesz doładować kartę miejską.Rosa pisze: ↑11 gru 2017, 13:54Ale wtedy własnie kioski były wszędzie. Teraz mieszkam na Goclawiu, dzisiaj mi sie skonczyl bilet i jutro idąc do autobusu musze liczyć na to że w autobusie będzie biletomat w ktorym doladuje karte bo ani kiosku ani biletomatu w okolicach os Wilga nie ma. (biletomat i kiosk dopiero przy Bora-Komorowskiego)
Po drugie primo możesz przecież zakupić jeszcze dzisiaj drugi taki sam bilet i będzie on automatycznie przedłużony... (a jeśli wieczorem, po powrocie na osiedle, zakodujesz inny, to i tak będzie on czekał na aktywację kolejnego dnia)
Po pierwsze primo to przy przystanku Wilga 02 BYL kiosk gdzie mozna było doładowac, teraz jest sklep kup za 1 zł i kiosku w okolicy nie ma.person pisze: ↑11 gru 2017, 14:41Po pierwsze primo przy przystanku Os.Wilga 02 jest kiosk, w którym możesz doładować kartę miejską.Rosa pisze: ↑11 gru 2017, 13:54Ale wtedy własnie kioski były wszędzie. Teraz mieszkam na Goclawiu, dzisiaj mi sie skonczyl bilet i jutro idąc do autobusu musze liczyć na to że w autobusie będzie biletomat w ktorym doladuje karte bo ani kiosku ani biletomatu w okolicach os Wilga nie ma. (biletomat i kiosk dopiero przy Bora-Komorowskiego)
Po drugie primo możesz przecież zakupić jeszcze dzisiaj drugi taki sam bilet i będzie on automatycznie przedłużony... (a jeśli wieczorem, po powrocie na osiedle, zakodujesz inny, to i tak będzie on czekał na aktywację kolejnego dnia)
Po drugie to ja wiem że TEN SAM rodzaj biletu mozna przedłuzyć, ale zmieniałem z 3 miesięcznego na miesięczny.
Po trzecie to zarówno ja, jak i osoby siedzace od lat na tym forum zapewne sobie poradzą, zwracam jedynie uwagę że dla ludzi okazjonalnie jeżdżących komukacją miejską może byc pewnym problemem bo kiosków jest obecnie DUŻO mniej niz 10-20 lat temu.
Ale akurat w tym przypadku popieram pomysł zeby kierowcy nie sprzedawali biletów, niepotrzebna strata czasu dla innych pasazerów i niewygoda dla kierowcy. Wolałbym jednak aby wprowadzono zasadę że kontroler nie może wystawiac mandatu w przypadku nieobecnego lub niesprawnego biletomatu w pojeździe.
b) przetarg został anulowanymichael112 pisze:Z tego co wiem, biletomatów nie ma wcale w:
a) SU12 Mobilisu (są zakontraktowane do końca lutego, ale kto wie, czy znów im nie przedłużą),
b) Grodzioscaniach (jeden kontrakt tylko do grudnia, ale słyszałem o przetargu na 2x10 wozów 12m, który mogą wygrać, drugi kontrakt - na ZP, ZW i 717 chyba do sierpnia)
c) wszystkich tramwajach oprócz Swingów
d) być może jeszcze w niektórych busikach EEC (chyba że zamontowali już we wszystkich)
d) wszystkie już mają biletomaty, ostatnim był chyba A261, bo nie miał zamontowanej instalacji pod biletomat, ale też już dawno temu dostał
We wszystkich pociągach SKM zamontowano biletomaty z płatnością bilonem.michael112 pisze:Biletomaty na gotówkę (bilon) są w:
a) SU18 Mobilisu (kontrakt do końca grudnia za rok)
b) Swingach TW
Nie wiem jak SKM, ale być może tutaj sprzedaje je konduktor.
Wpłać sobie na SkyCash i przestań p*lić, że akurat tego dnia musisz zmienić bilet z 90 dniowego na 30-dniowy. Nie jesteś w grupie docelowej, Twój problem osobisty nie jest istotny globalnie, kiedy to sprzedaż biletów generuje generalnie problemy.
PS Ty = ktoś kto ma ten problem.
PS Ty = ktoś kto ma ten problem.
ŁK