Co w dzielnicy Ursynów piszczy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 cze 2018, 10:32

Wydaje mi się, że nieco inaczej rozumiem słowo relacja. :roll:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 19 cze 2018, 10:44

Kiedyś jechałem do pracy jednym autobusem. Teraz jadę z jedną przesiadką. Niedługo będą to dwie przesiadki i nie jest to świetlana przyszłość. Podróż w tej samej relacji co kilka lat się wydłuża, mimo tej samej odległości.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 cze 2018, 10:46

To sobie porozmawialiśmy, nie ma co.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 19 cze 2018, 12:37

Jeżeli ktoś za niemałe pieniądze kupuje sobie mieszkanie w takim rejonie jak Kłobucka to może mieć tylko jeden powód - praca na Mordorze. A więc jeśli już psuć 218, to właśnie ta linia powinna tam trafić, a nie 193. Ten zawijas prze Bokserską tak jak obecnie proponują to kpina. Jak rozumiem teraz w mniejszym lub większym stopniu 218 zapewnia połączenie do metra czy tramwaju w obu kierunkach. Można iść na przystanek do którego autobus akurat podjeżdża. Psują to aby coś obsłużyło jeden przystanek na żądanie położony niedaleko innych ZP. Kpina.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 cze 2018, 13:00

Ergo, na Wyczółki należy wydłużyć 138. :>

W ogóle z tego, co tam jest napisane, wynika, że zachodnią Domaniewską będzie kursowało nic, do czego przekonania zupełnie nie mam (albo, co gorsza, będzie oznaczać, że zachodnią Domaniewską będzie kursować 136 i, o ile jeszcze trasę przez Konstruktorską-Nowoworonicza da się obronić, o tyle tego zygzaka już nie).

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 19 cze 2018, 13:22

TGM, z taniością na Kłobuckiej to historia, na Cybernetyki jest taniej.
Fik, organizator i tak zrobi to, co sobie wymyśli. Na szczęście mam 306, 331 i 148, żeby omijać Kłobucką.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 cze 2018, 13:43

fik pisze:
19 cze 2018, 13:00
W ogóle z tego, co tam jest napisane, wynika, że zachodnią Domaniewską będzie kursowało nic, do czego przekonania zupełnie nie mam (albo, co gorsza, będzie oznaczać, że zachodnią Domaniewską będzie kursować 136 i, o ile jeszcze trasę przez Konstruktorską-Nowoworonicza da się obronić, o tyle tego zygzaka już nie).
O ile zachodnia Domaniewska (przynajmniej do Postępu) kluczowa nie jest, to cały czas zastanawia mnie brak czegokolwiek na wschodniej Domaniewskiej (z brakiem ZP Bryły w szczególności).
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 cze 2018, 14:22

Chyba Langego? Bryły jest tuż przy Modzelewskiego wszak.

Yelonker

Post autor: Yelonker » 19 cze 2018, 18:20

Niektóre koncepcje są, przyznam, ekscentryczne. Ja się zastanawiałem nad czymś takim (pewnie jeszcze głupsze, ale ja przynajmniej jestem amatorem):
218 przez Cybernetyki i Rzymowskiego/Gintrowskiego do alei Wilanowskiej
223 (nowa linia) CH BLUE CITY - al. Jerozolimskie - Grzymały - Białobrzeska - Bitwy Warszawskiej - Banacha - Pawińskiego - Korotyńskiego - Mołdawska - Pruszkowska - ŻiW - Nowo-Woronicza - Suwak/Wołoska - Domaniewska - Nowo-Bukowińska - Rolna - al. KEN - Bartoka - al. Rodowicza - Ciszewskiego - Oś Królewska - Kieślowskiego - al. Wilanowska - Przyczółkowa - WILANÓW (z powrotem Przyczółkową - Klimczaka - Kieślowskiego do Osi Królewskiej)
402 od GalMoku Wołoska - Domaniewska - Suwak - Cybernetyki - Postępu - Bokserska - Kłobucka - WYCZÓŁKI (lub też przez Nowo-Bukowińską i całą długością Domaniewskiej)

Nie wiem, czy 402 nie będzie tak samo upośledzone, jak 218 według oryginalnego projektu z tym krążeniem po Mordorze, ale pomyślałem, że może pasować na taką trasę, bo załapuje się na GalMok, Rondo Żabczyńskiego i PKP Służewiec, czyli punkty chyba najważniejsze na obecnej zawrotce, przytula się do pętli na Marynarskiej, wiąże się z metrem, a przy tym jest okresowe jak 365, którego skasowanie pozwoli zwolnić odrobinę miejsca na Wilanowskiej.

223 na Rakowcu zaś wzięło się stąd, że 172 niestety omija zarówno M1, jak i Mordor, a 136 zasuwa jak najprostszą trasą na Wolę i nie upieram się przy tym, żeby ta linia jechała akurat tam. Na Wilanów przez Oś Królewską, bo aleja Wilanowska wiecznie w korkach, na Osi Królewskiej jak się ją połączy z Ciszewskiego powinno coś kursować, a na Ursynowie Północnym nie ma już miejsca na dołożenie kolejnej dowozówki. Ma to pewną wadę, bo takowa dowozówka kursowałaby zapewne przez <M> Stokłosy, a tutaj trzeba dojeżdżać do stacji Ursynów.

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 19 cze 2018, 21:07

pawcio pisze:
19 cze 2018, 13:43
fik pisze:
19 cze 2018, 13:00
O ile zachodnia Domaniewska (przynajmniej do Postępu) kluczowa nie jest, to cały czas zastanawia mnie brak czegokolwiek na wschodniej Domaniewskiej (z brakiem ZP Bryły w szczególności).
Moim zdaniem pasowałaby tam jakaś szczytowa trzysetka z okolic Suwaka, przez Domaniewską do Metra Wilanowska (mogłaby mieć pętlę na Bukowińskiej). Zawsze jakaś alternatywa w dojazdach do metra.
Yelonker pisze:
19 cze 2018, 18:20
Niektóre koncepcje są, przyznam, ekscentryczne. Ja się zastanawiałem nad czymś takim (pewnie jeszcze głupsze, ale ja przynajmniej jestem amatorem):
218 przez Cybernetyki i Rzymowskiego/Gintrowskiego do alei Wilanowskiej
223 (nowa linia) CH BLUE CITY - al. Jerozolimskie - Grzymały - Białobrzeska - Bitwy Warszawskiej - Banacha - Pawińskiego - Korotyńskiego - Mołdawska - Pruszkowska - ŻiW - Nowo-Woronicza - Suwak/Wołoska - Domaniewska - Nowo-Bukowińska - Rolna - al. KEN - Bartoka - al. Rodowicza - Ciszewskiego - Oś Królewska - Kieślowskiego - al. Wilanowska - Przyczółkowa - WILANÓW (z powrotem Przyczółkową - Klimczaka - Kieślowskiego do Osi Królewskiej)
402 od GalMoku Wołoska - Domaniewska - Suwak - Cybernetyki - Postępu - Bokserska - Kłobucka - WYCZÓŁKI (lub też przez Nowo-Bukowińską i całą długością Domaniewskiej)

Nie wiem, czy 402 nie będzie tak samo upośledzone, jak 218 według oryginalnego projektu z tym krążeniem po Mordorze, ale pomyślałem, że może pasować na taką trasę, bo załapuje się na GalMok, Rondo Żabczyńskiego i PKP Służewiec, czyli punkty chyba najważniejsze na obecnej zawrotce, przytula się do pętli na Marynarskiej, wiąże się z metrem, a przy tym jest okresowe jak 365, którego skasowanie pozwoli zwolnić odrobinę miejsca na Wilanowskiej.

223 na Rakowcu zaś wzięło się stąd, że 172 niestety omija zarówno M1, jak i Mordor, a 136 zasuwa jak najprostszą trasą na Wolę i nie upieram się przy tym, żeby ta linia jechała akurat tam. Na Wilanów przez Oś Królewską, bo aleja Wilanowska wiecznie w korkach, na Osi Królewskiej jak się ją połączy z Ciszewskiego powinno coś kursować, a na Ursynowie Północnym nie ma już miejsca na dołożenie kolejnej dowozówki. Ma to pewną wadę, bo takowa dowozówka kursowałaby zapewne przez <M> Stokłosy, a tutaj trzeba dojeżdżać do stacji Ursynów.
Generalnie uważam że taki zawijas dla 218 byłby zupełnie zbędny - Cybernetyki obsługuje 317 i robi to dobrze, zaś mieszkańcy osiedla Nowy Mokotów i okolicy z dowozówki do metra mają linię donikąd.

Szczerze wątpię aby ktokolwiek dojeżdżał 223 z Ochoty do metra. Już z pewnością szybciej jest przejść te 200 metrów z Odyńca do Metra Racławicka.

Yelonker

Post autor: Yelonker » 19 cze 2018, 22:58

Autobus Czerwon pisze:
19 cze 2018, 21:07
Moim zdaniem pasowałaby tam jakaś szczytowa trzysetka z okolic Suwaka, przez Domaniewską do Metra Wilanowska (mogłaby mieć pętlę na Bukowińskiej). Zawsze jakaś alternatywa w dojazdach do metra.
Może 218 na taką relację przeznaczyć? 402 na podanej przeze mnie trasie dalej by jeździło przez GalMok. Tylko że z drugiej strony, gdyby przesunąć na wschodnią Domaniewską właśnie 402, trasa w rejonie Mordoru byłaby mniej kręta, a okolice obsługiwane przez zaproponowaną przeze mnie trasę na chwilę obecną mają już dojazd pod Rondo Unii Europejskiej - wiąże się to jednak z problemem, że od Metra Służew ta linia musiałaby się zatrzymywać praktycznie na każdym przystanku, tracąc swój przyspieszony charakter. Trudno mi ocenić, które rozwiązanie byłoby mniej szkodliwe.
Autobus Czerwon pisze:
Szczerze wątpię aby ktokolwiek dojeżdżał 223 z Ochoty do metra. Już z pewnością szybciej jest przejść te 200 metrów z Odyńca do Metra Racławicka.
Chodziło mi przede wszystkim o dojazd z Ochoty do Mordoru, ale nie dyskutuję. Tylko co w takim razie dać na Nowo-Woronicza? 136? A z linią 223 przez Oś Królewską też nie wiem, co zrobić. Skrócić do Wilanowskiej? Zawsze to by była jakaś alternatywa dla tych wszystkich linii w betonowym korku, ale przejazd mniej zakorkowaną trasą, by móc poczekać na ten sam stojący w korku autobus to trochę kiepska sprawa.

Jakby przebudowana Marynarska okazała się dostatecznie przejezdna, by odetkać ten ciąg, można by puścić Aleją Lotników i dalej do WKD Raków - wówczas dla Ursynowa i Wilanowa Mordor byłby zaliczony, a dla reszty tamtejszych pracowników WKD-ka widać triumfuje, co można zauważyć po dodatkach na 401 i 504, więc pozwoliłoby to upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 19 cze 2018, 23:25

Yelonker pisze:
19 cze 2018, 22:58
Autobus Czerwon pisze:
Może 218 na taką relację przeznaczyć? 402 na podanej przeze mnie trasie dalej by jeździło przez GalMok. Tylko że z drugiej strony, gdyby przesunąć na wschodnią Domaniewską właśnie 402, trasa w rejonie Mordoru byłaby mniej kręta, a okolice obsługiwane przez zaproponowaną przeze mnie trasę na chwilę obecną mają już dojazd pod Rondo Unii Europejskiej - wiąże się to jednak z problemem, że od Metra Służew ta linia musiałaby się zatrzymywać praktycznie na każdym przystanku, tracąc swój przyspieszony charakter. Trudno mi ocenić, które rozwiązanie byłoby mniej szkodliwe.
Autobus Czerwon pisze:
Chodziło mi przede wszystkim o dojazd z Ochoty do Mordoru, ale nie dyskutuję. Tylko co w takim razie dać na Nowo-Woronicza? 136? A z linią 223 przez Oś Królewską też nie wiem, co zrobić. Skrócić do Wilanowskiej? Zawsze to by była jakaś alternatywa dla tych wszystkich linii w betonowym korku, ale przejazd mniej zakorkowaną trasą, by móc poczekać na ten sam stojący w korku autobus to trochę kiepska sprawa.

Jakby przebudowana Marynarska okazała się dostatecznie przejezdna, by odetkać ten ciąg, można by puścić Aleją Lotników i dalej do WKD Raków - wówczas dla Ursynowa i Wilanowa Mordor byłby zaliczony, a dla reszty tamtejszych pracowników WKD-ka widać triumfuje, co można zauważyć po dodatkach na 401 i 504, więc pozwoliłoby to upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.
218 spełnia obecnie inne funkcje i moim zdaniem nie powinno się go w ten sposób przesuwać, chyba nawet kiedyś był już taki eksperyment (Domaniewska - Modzelewskiego - aleja Wilanowska) i szybko się z tego wycofano.

A co przez przedłużoną Woronicza? W sumie, to zamiast tej trzysetki którą proponowałem wcześniej mogłoby powstać jakieś 144 na trasie Metro Wilanowska - Domaniewska - Postępu - Racjonalizacji - Woronicza - Żwirki i Wigury - 1 sierpnia - aleja Krakowska - Instalatorów. W tym momencie mamy kilka pieczeni na jednym ogniu, Mordor ma alternatywny dojazd do metra, tak samo okolice osiedla Nowy Mokotów i 1 sierpnia. Co do Instalatorów, buduje się tam teraz sporo nowych bloków, więc poprawienie dojazdu do tramwajów również by się przydało. Może przy okazji dałoby się skrócić tego potworka 154?

Yelonker

Post autor: Yelonker » 20 cze 2018, 0:07

Gdyby ta linia nie zakończyła się na Instalatorów, tylko przejęła dalszą trasę 306 (a od niej najchętniej przez Posag 7 Panien, Czerwoną Drogę i Keniga do Ursusa-Niedźwiadka zamiast pokręconego 177 o tragicznej częstotliwości), 154 mogłoby wówczas wchłonąć drugą część - pytanie tylko, czy do Żwirek powinno dojechać przez 1 Sierpnia, czy przez 17 Stycznia, i czy w ogóle taka trasa jest potrzebna, bo w czerwcu 2013 miała zniknąć na rzecz tylko podjazdów do Osmańskiej-DHL wykonywanych przez 165.

A tak poza tym, wysunę dość odważne stwierdzenie, że na Konstruktorską - Postępu komunikacja już nie wróci, tylko od Racjonalizacji będzie się jeździć przez Suwak do Domaniewskiej, bo w ten sposób łapie się w zasięg linii dużo więcej zabudowy. Do Wilanowskiej zaś wolałbym, żeby 106, bo zważywszy na to, co napisałem wyżej, bardziej mi pasuje ten numerek, jeździło przez Bukowińską w ramach albo pętli ulicznej, albo przejazdu w obie strony.

Georg

Post autor: Georg » 20 cze 2018, 7:51

W jakich dniach i w jakich godzinach powinna być zapewniona obsługa DHL-u na Osmańskiej?

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 20 cze 2018, 8:12

Autobus na Kieślowskiego? Powodzenia ;D
Ostatnio widziany 12.04.2018 w 522

ODPOWIEDZ