Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Aneks był... IX 07 albo coś w ten deseń (może październik).TLG pisze: Dostawa 120N ma się zakończyć do końca 2008r
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Aneks był jakiś czas temu i prócz skrócenia terminu nic nie zmieniał. Pierwotnie rzeczywiście był to 2008.
Dodam jeszcze, że pierwszych 120ek planowo możemy się spodziewać w II kwartale 07.
[ Dodano: 2006-10-26, 20:19 ]
Dodam jeszcze, że pierwszych 120ek planowo możemy się spodziewać w II kwartale 07.
[ Dodano: 2006-10-26, 20:19 ]
Dodajmy jednak, że PESie też źle nie idzie, w końcu te 11 jednostek na 160 i 13 trójczłonowych spalinowych ZT też trochę jest warta.TLG pisze:FPS ma dużo bardziej intratne kontrakty po prostu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Planowoinż. Glonojad pisze:Dodam jeszcze, że pierwszych 120ek planowo możemy się spodziewać w II kwartale 07.
I bierzące naprawy główne i rewizyjne wagonów, modernizacje EN57 i lokomotyw (ostatnio ST44)inż. Glonojad pisze:Dodajmy jednak, że PESie też źle nie idzie, w końcu te 11 jednostek na 160 i 13 trójczłonowych spalinowych ZT też trochę jest warta.
15/12/2005-12/7/2019
Napisali o 123N w dzisiejszej gazecie i dali zdjęcie tyłu wagonu
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3706266.html
Zamiast rzucać linkami na prawo i lewo, zacznij cytować te artykuły.fala pisze:Napisali o 123N w dzisiejszej gazecie i dali zdjęcie tyłu wagonu
[ Dodano: 2006-10-27, 10:38 ]
GW pisze:Spory poślizg nowych tramwajów z Poznania
Jeszcze przed wyjazdem pierwszego wagonu na testy ujawniły się usterki.
Stolica nie ma szczęścia do nowych tramwajów. Nie dość, że zamówiła wagony z wysoką podłogą, to do stolicy trafią ze sporym opóźnieniem. Pierwszy z 30 tramwajów zgodnie z umową miał pojawić się na torach w stolicy już we wrześniu. - Jesteśmy mocno zaniepokojeni tymi opóźnieniami. Czekamy na wyjaśnienia od producenta - mówi nam Krzysztof Karos, prezes Tramwajów Warszawskich.
Okazuje się, że wciąż nie zaczęły się nawet testy nowych wagonów. Tymczasem latem produkująca je Fabryka Pojazdów Szynowych przy zakładach Cegielskiego w Poznaniu zapowiadała, że próby przeprowadzi na przełomie sierpnia i września. Skąd ten poślizg? - Przyczyn było kilka. M.in. popsuły się urządzenia badawcze, które miały testować tramwaj. W dodatku Fabryka Cegielskiego rozpoczęła wielką operację podłączenia rur ciepłowniczych, przez co tramwaj nie mógł wyjechać na ulice miasta - usprawiedliwia się Bogdan Pohl, wicedyrektor poznańskiej fabryki.
Jak się jednak dowiedzieliśmy, jest jeszcze jedna przyczyna opóźnień: w pierwszym egzemplarzu wykryto wadę. Wózki wagonu podczas skręcania w fabryce zaczęły trzeć o boczne ścianki. - Ja bym nie robił z tego sensacji. Usterkę już usunięto - zapewnia Bogdan Pohl.
Zapowiada, że tramwaj zacznie próbne testy na poznańskich ulicach w przyszłym tygodniu. Próby, które są niezbędne przed uzyskaniem homologacji, potrwają około miesiąca. - Pierwsze trzy tramwaje trafią do Warszawy przed końcem roku. Produkcję pozostałych 27 postaramy się przyspieszyć. Dostarczymy je w pierwszej połowie przyszłego roku - dodaje wicedyrektor Pohl.
Prezes Krzysztof Karos zapowiada, że jeśli ostateczne terminy nie zostaną dotrzymane, producentowi zostaną naliczone kary.
Tymczasem w Bydgoszczy zaczęły się próby nowocześniejszego niskopodłogowego tramwaju podobnego do tego, jaki zamówiła stolica w zakładach PESA. Testowany egzemplarz trafi jednak do Elbląga. Tramwaj warszawski ma być dłuższy - zamiast dwóch przegubów będzie miał aż cztery. Pierwsze niskopodłogowce powinny trafić do Warszawy późną wiosną przyszłego roku. W sumie będzie ich 15 i wyjadą na zmodernizowaną trasę z Ochoty przez Al. Jerozolimskie i al. Waszyngtona na Gocławek.
Przepraszam, a co obchodzi zamawiającego, że wytwórca ma remont. Z litości nie wspomnę o pechu z urządzeniami. Tyle robią tych tramwajów i akurat teraz awaria.GW pisze:Skąd ten poślizg? - Przyczyn było kilka. M.in. popsuły się urządzenia badawcze, które miały testować tramwaj. W dodatku Fabryka Cegielskiego rozpoczęła wielką operację podłączenia rur ciepłowniczych, przez co tramwaj nie mógł wyjechać na ulice miasta - usprawiedliwia się Bogdan Pohl, wicedyrektor poznańskiej fabryki.
Jasne, że usunięto ,ale osłony a nie problem.GW pisze:Jak się jednak dowiedzieliśmy, jest jeszcze jedna przyczyna opóźnień: w pierwszym egzemplarzu wykryto wadę. Wózki wagonu podczas skręcania w fabryce zaczęły trzeć o boczne ścianki. - Ja bym nie robił z tego sensacji. Usterkę już usunięto - zapewnia Bogdan Pohl.
Czuje, że przejdziemy się, ale nie tymi tramwajami a na tych tramwajach.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jestem prawie pewien, że osłony można też założyć bezpośrednio na wózkach.