Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
nie 75 a od 70 lat
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
Na dodatek nie musi być emerytem - każdy, kto ukończył 70 r.ż. (bez względu na miejsce zamieszkania czy narodowość) jest uprawniony do bezpłatnych przejazdów.
ZTM po raz kolejny przypomina, że posiadacze biletów warszawiaka i młodego warszawiaka będą mogli od 1 września podróżować w obydwu strefach za dotychczasową cenę. Tylko ani razu nie wspomniał o szczegółach technicznych tej zmiany, mianowicie czy bilety zakodowane do 31 sierpnia automatycznie od 1 września będą ważne w strefie 2? 
Automatycznie. Tak wyjaśniano na fejsie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- fik
- Naczelne Chamidło
Automatycznie, hyhyhy.
No więc stare bilety nadal wybijają się jako ważne na strefę 1 lub 2 tylko i wyłącznie, ale kontrolerzy dostali info, że mają je uznawać w obu strefach. Podejrzewam, że analogicznie działają kasowniki, co sprawi, że aktywacja takiego biletu (na przykład kupionego przed zmianą taryfy) nie będzie możliwa w "niewłaściwej" strefie. Nowe bilety oczywiście są już ładowane poprawnie.
No więc stare bilety nadal wybijają się jako ważne na strefę 1 lub 2 tylko i wyłącznie, ale kontrolerzy dostali info, że mają je uznawać w obu strefach. Podejrzewam, że analogicznie działają kasowniki, co sprawi, że aktywacja takiego biletu (na przykład kupionego przed zmianą taryfy) nie będzie możliwa w "niewłaściwej" strefie. Nowe bilety oczywiście są już ładowane poprawnie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
stołecznynocnik
Mam dokładnie taką samą sytuację z tymi biletami, zostałem wyproszony z autobusu L20 pomimo ważności mojego biletu w drugiej strefie zgodnie z zapowiedziami ZTM. Mam kwartalny bilet warszawiaka który widniał w kasowniku powyższej linii jako "Nie obowiązuje w tej strefie". Bilet kupowany w sierpniu..
Operacja się udała, pacjent zmarł.
-
Robert 514
Ogólnie jest problem. Bilet kupiony do 31.08 np za 98 zl mogę tylko usunąć. Sprawdzałem to w swoich punktach wszystkich. Mogę tylko naładować bilet który jest już nieważny
- fik
- Naczelne Chamidło
Mam nadzieję, że poskarżysz/łeś się, gdzie trzeba?stołecznynocnik pisze: ↑04 wrz 2018, 16:07Mam dokładnie taką samą sytuację z tymi biletami, zostałem wyproszony z autobusu L20 pomimo ważności mojego biletu w drugiej strefie zgodnie z zapowiedziami ZTM. Mam kwartalny bilet warszawiaka który widniał w kasowniku powyższej linii jako "Nie obowiązuje w tej strefie". Bilet kupowany w sierpniu..
Bzdura, mi się automatycznie przekodował.fik pisze: ↑04 wrz 2018, 15:57Automatycznie, hyhyhy.
Mogę wiedzieć dlaczego w ogóle przykładałeś bilet do kasownika?stołecznynocnik pisze: ↑04 wrz 2018, 16:07Mam dokładnie taką samą sytuację z tymi biletami, zostałem wyproszony z autobusu L20 pomimo ważności mojego biletu w drugiej strefie zgodnie z zapowiedziami ZTM. Mam kwartalny bilet warszawiaka który widniał w kasowniku powyższej linii jako "Nie obowiązuje w tej strefie". Bilet kupowany w sierpniu..
-
stołecznynocnik
Odpowiadając na wasze komentarze - nigdzie się nie poskarżyłem bo nie jestem osobą rozczeniową ani taką która ma za cel robić komuś tyły, kierowca to nie kanar, który nosi przy sobie czytnik aby sprawdzić czy mam wgrany hologram czy też nie.
Ashir - zostałem poproszony o to kierowcę, siedziałem z tyłu Ambassadora i kierowca sam się odwrócił i zapytał czy mam ważny bilet..
Ashir - zostałem poproszony o to kierowcę, siedziałem z tyłu Ambassadora i kierowca sam się odwrócił i zapytał czy mam ważny bilet..
Operacja się udała, pacjent zmarł.
Skoro tylko zapytał to było odpowiedzieć, że tak. ZTM nie wymaga odbijania biletów. Teoretycznie PKS Polonus mógłby zapisać to sobie w wewnętrznym regulaminie obowiązującym na tej linii, ale nie wiem czy zgodziłby się na to ZTM. Poza tym oczywiście musiałby być zamieszczony w autobusie, w siedzibie operatora, na stronie internetowej itd. Do obowiązków kierowcy nie należy sprawdzanie biletów, a zdecydowanie tego nie nakazuje ZTM. Takie parcie na kasę (przykładanie/kasowanie biletów) jest przede wszystkim tam, gdzie jest niska stawka za wzkm i przewoźnik ma ciśnienie, aby dorobić jak najwięcej ze sprzedaży biletów. Ale chwasty już z "eLek" (ku nieszczęściu gmin i ich budżetów) w zasadzie wypadły. 
PS. Bycie roszczeniowym, a bycie wymagającym i nie tolerującym fuszerki to nie to samo.

PS. Bycie roszczeniowym, a bycie wymagającym i nie tolerującym fuszerki to nie to samo.
Ale z czym jest problem, bo nie zrozumiałem? Ja miałem bilet 30-dniowy na strefę 1 ważny do 3 września, który mi się automatycznie przekodował (wbrew temu co twierdzi fik). Sprawdzałem to dwukrotnie: 1 września w Arrivie na ZS7 w Otwocku i 2 września w MZA na 800 w Pociesze. W obydwu przypadkach kasownik odczytał bilet jako ważny (z krótkim terminem do 3 września). Dzisiaj zakodowałem bilet na 90 dni już na strefę 1+2 i też żadnych problemów nie miałem. A może jest tak, że problem jest tylko ze starszymi wozami, w których informacje same się nie aktualizują. Ja sprawdzałem w 94xx i 44xx może to by wyjaśniało dlaczego mój bilet wyświetlał się jako ważny?Robert 514 pisze: ↑04 wrz 2018, 16:18Ogólnie jest problem. Bilet kupiony do 31.08 np za 98 zl mogę tylko usunąć. Sprawdzałem to w swoich punktach wszystkich. Mogę tylko naładować bilet który jest już nieważny
- fik
- Naczelne Chamidło
Który z nas jest kanarem i sprawdza te bilety, bo zapomniałem?ashir pisze: ↑04 wrz 2018, 16:57Bzdura, mi się automatycznie przekodował.fik pisze: ↑04 wrz 2018, 15:57Automatycznie, hyhyhy.
No więc stare bilety nadal wybijają się jako ważne na strefę 1 lub 2 tylko i wyłącznie, ale kontrolerzy dostali info, że mają je uznawać w obu strefach. Podejrzewam, że analogicznie działają kasowniki, co sprawi, że aktywacja takiego biletu (na przykład kupionego przed zmianą taryfy) nie będzie możliwa w "niewłaściwej" strefie. Nowe bilety oczywiście są już ładowane poprawnie.![]()
Nie zmienia to faktu, że mijasz się z prawdą. Mój bilet się automatycznie przekodował (co kasowniki potwierdziły), może mnie wyjątkowo traktuje ZTM?