Przystanki na żądanie
Moderator: Wiliam
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Czasem się zatrzymuje? Raczej przypadkiem bardziej niż epizodycznym jest to kiedy się nie zatrzymuje.
Ja odnośnie odnażądowienia przystanków: przystanek Reymonta w Latchorzewie powinien być stały. Tak jak często bywam w Babicach i zawsze korzystam z 714 (jeśli nie muszę korzystać z 719, omijam ten ścisk szerokim łukiem), tak o żadnej porze dnia w weekend czy dzień roboczy nie widziałem, żeby ktoś nie wsiad lub nie wysiadł na tym przystanku. Jestem pewien, że gdyby przeprowadzono testy na tym przystanku, dużo więcej, niż 75% kursów by na nim stanęło. Biorąc pod uwagę stan taboru na 714, gdzie na szczęście dużo mniej, niż przed czerwcem, ale brak zapowiadania przystanków i/lub niedziałające przyciski dalej się zdarzają, a także znikome w skali dnia oszczędności z niezatrzymywania się na Reymonta, można by oszczędzić pasażerom machania i nerwowego rozglądania się, czy już nacisnąć przycisk, czy nie.
Ja jak jeżdżę 714 do/z Babic, to też zawsze widzę, że kilka osób wsiada/wysiada na tym przystanku, jednak ZTM pewnie ta zaobserwowana sytuacja nie obchodzi, poza tym, można by uzwyklić również Cmentarz.Często tam ktoś wsiada/wysiada ze starszych osób, po co mają się stresować czy dobrze nacisnęli Stop lub czy kierowca widzi, że machają.
Czy jest możliwe do ustalenia, kiedy powstał przystanek 4150-01-CENTRUM MODY "ND-Nadarzyn" (jako warunkowy), szosa krakowska, dla linii 703 obsługiwany w kierunku Okęcie?
W httm'ach z 19990621 jeszcze nie istnieje a w trasówce z 2000.09.20 już widnieje, a na Trasbusie nic niema o tym fakcie.
W httm'ach z 19990621 jeszcze nie istnieje a w trasówce z 2000.09.20 już widnieje, a na Trasbusie nic niema o tym fakcie.
- Krzysztof_J
- Kontakt:
Według mnie następujące przystanki tramwajowe powinny być na żądanie:
- Toruńska
- NIK
- Bohomolca
- Las Bielański
- Przy Agorze
- Cmentarz Włoski
- Konopacka
Moim zdaniem Toruńska jednak nie. W pobliżu jest centrum handlowe Factory i dużo osób tam wsiada/wysiada. Chyba że przystanek na żądanie w niedzielę bez handluKrzysztof_J pisze: ↑27 paź 2018, 23:26Według mnie na stepujące przystanki tramwajowe powinny być na żądanie:
- Toruńska
- NIK
- Bohomolca
- Las Bielański
- Przy Agorze
- Cmentarz Włoski
- Konopacka
Ja bym dorzucił jeszcze Staniewicką, Lipowczana, Budzińskiej-Tylickiej, Dyrekcję FSO, Faradaya, Odlewniczą. A jeśli chodzi o Bohomolca, to jest dylemat, czy trasę na Marymont wydłużyć, czy zlikwidować, ale czy na Konopackiej wymiana pasażerska jest tak mała, by Konopacka była NŻ?
- vernalisadonis
To już bardziej przystanek Środkowa.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Jaki tak naprawdę byłby zysk na tym? Jak to się ma do smart-sygnalizacji? Nie wszystkie przystanki są przy światłach, to prawda, ale zatrzymanie na kilka sekund na ciepłym guziku to ledwie kilka sekund zysku, przecież i tak trzeba by max. 20 km/h jechać, tramwaj nie zatrzymuje się tak szybko jak autobus, chyba.
Bardziej dałbym możliwość przejeżdżania przez każdy przystanek z prędkością 20km/h, jeśli nikogo na nim nie ma i w środku nikt nie stoi przy drzwiach.
Bardziej dałbym możliwość przejeżdżania przez każdy przystanek z prędkością 20km/h, jeśli nikogo na nim nie ma i w środku nikt nie stoi przy drzwiach.
ŁK
- Krzysztof_J
- Kontakt:
O tych przystankach też myślałem, ale już wcześniej były wspomniane, więc nie chciałem powtarzać. A co do Konopackiej, to bardzo rzadko widziałem, żeby była tam wymiana pasażerska, w szczególności na przystanku w kierunku Czynszowej.Yelonker pisze: ↑28 paź 2018, 10:02Ja bym dorzucił jeszcze Staniewicką, Lipowczana, Budzińskiej-Tylickiej, Dyrekcję FSO, Faradaya, Odlewniczą. A jeśli chodzi o Bohomolca, to jest dylemat, czy trasę na Marymont wydłużyć, czy zlikwidować, ale czy na Konopackiej wymiana pasażerska jest tak mała, by Konopacka była NŻ?
W przypadku tego przystanku to trzeba się w ogóle zastanowić nad sensem jego istnienia, zwłaszcza po przeniesieniu go z ul. Środkowej na Wileńską.
Każde pominięcie przystanku na żądanie przez tramwaj raczej pozwoliłoby zaoszczędzić nie kilka, tylko kilkanaście sekund, ponieważ tramwaj potrzebuje z reguły więcej czasu na hamowanie i rozruch. Poza tym, są takie przystanki jak np. Bohomolca, Cmentarz Włoski, Las Bielański, które widać z daleka i są na prostym odcinku. Zresztą kierowca autobusu też raczej powinien zwolnić przed przystankiem na żądanie, że by móc się bezpiecznie zatrzymać, zwłaszcza w przypadku przystanków o słabej widoczności, np. Biblioteka Narodowa kier. Metro Pole Mokotowskie.Łukasz pisze: ↑28 paź 2018, 10:30Jaki tak naprawdę byłby zysk na tym? Jak to się ma do smart-sygnalizacji? Nie wszystkie przystanki są przy światłach, to prawda, ale zatrzymanie na kilka sekund na ciepłym guziku to ledwie kilka sekund zysku, przecież i tak trzeba by max. 20 km/h jechać, tramwaj nie zatrzymuje się tak szybko jak autobus, chyba.
Wtedy raczej na pewno dochodziłoby do sytuacji, że motorniczy kogoś nie zauważył i się nie zatrzymał.
- fik
- Naczelne Chamidło
Oczywiście, że jest, ludzie normalnie z tego przystanku korzystają.Krzysztof_J pisze: ↑28 paź 2018, 11:54O tych przystankach też myślałem, ale już wcześniej były wspomniane, więc nie chciałem powtarzać. A co do Konopackiej, to bardzo rzadko widziałem, żeby była tam wymiana pasażerska, w szczególności na przystanku w kierunku Czynszowej.
Na Środkowej wysiada zazwyczaj więcej osób niż na Czynszowej (in fact to wygląda tak, że na Środkowej zazwyczaj ktoś wysiada, a na Czynszowej tylko wsiada).W przypadku tego przystanku to trzeba się w ogóle zastanowić nad sensem jego istnienia, zwłaszcza po przeniesieniu go z ul. Środkowej na Wileńską.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
Snake.Griffin
Biblioteka Narodowa również nie jest najpopularniejszym przystankiem.
Obowiązkowo Cmentarz Prawosławny jako na żądanie
Przystanek Bohomolca dla tramwajów na żądanie? ZTM wprowadził tam właśnie stały dla autobusów, twierdząc, że "wymiana pasażerska" występuje w większości kursów. Nie podzielam tych obserwacji.