Z miesięcznego Biuletynu ZTM można dowiedzieć się, że we wrześniu skontrolowano ponad 740 tys. osób.
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Oraz można się dowiedzieć, że kontroler dziennie ujawnia 5-6 osób bez biletu. Co daje średnią ok. 1 na godzinę pracy. Oczywiście można to interpretować, że ciężko złapać gapowicza, takie uczciwe społeczeństwo 
- fik
- Naczelne Chamidło
Można też dowiedzieć się, że kontrolerzy ZTM+PKB (nie ma już Cursora? o.) przepracowali 11 tys. godzin, czyli stanowczo przeszacowałem efektywną liczbę kontrologodzin.
Przy czym, szacując liczbę pax miesięcznie na 100 mln miesięcznie (1,2 mld rocznie zgodnie z raportem za 2019) mamy skontrolowanie 0,7% pax. Nawet uwzględniając, że wciąż nie odbudował się w 100% ruch przedcovidowy (jakie są obecne szacunki?), to wciąż wychodzą wartości bardzo niskie.
Ostatnio znalazłem moje statystyki sprzed kilku lat i wprowadzenia umundurowania i jakoś tak się złożyło, że średnia wystawionych kwitków była bliższa 3 osobom/godzinę. Niestety, nie prowadziłem statystyk osób wysiadających z autobusu na mój widok, ale różnica była zauważalna nieumundurowanym okiem
Przy czym, szacując liczbę pax miesięcznie na 100 mln miesięcznie (1,2 mld rocznie zgodnie z raportem za 2019) mamy skontrolowanie 0,7% pax. Nawet uwzględniając, że wciąż nie odbudował się w 100% ruch przedcovidowy (jakie są obecne szacunki?), to wciąż wychodzą wartości bardzo niskie.
Ostatnio znalazłem moje statystyki sprzed kilku lat i wprowadzenia umundurowania i jakoś tak się złożyło, że średnia wystawionych kwitków była bliższa 3 osobom/godzinę. Niestety, nie prowadziłem statystyk osób wysiadających z autobusu na mój widok, ale różnica była zauważalna nieumundurowanym okiem
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Cursor nie dał rady, rekrutacja widać też niewiele dała. Ludzi do kontrolowania jest po prostu za mało i tyle. Kwestia mundurów nie jest aż tak istotna.
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
No tak, podwyżki cen biletów są nieuniknione. Ale o wprowadzeniu oplat w SPPN w weekendy i wieczorami oraz w nocy dla kierowców jakoś nikt nie mówi. Taką to właśnie mamy priorytetyzację transportu zbiorowego.
Musisz być zdecydowanie pozbawiony jakichkolwiek uczuć, żeby jeszcze bardziej uciemiężać najbardziej prześladowaną grupę w RP, jaką są kierowcy samochodów, dodatkowymi opłatamiAutobus Czerwon pisze: ↑19 maja 2022, 14:10No tak, podwyżki cen biletów są nieuniknione. Ale o wprowadzeniu oplat w SPPN w weekendy i wieczorami oraz w nocy dla kierowców jakoś nikt nie mówi. Taką to właśnie mamy priorytetyzację transportu zbiorowego.
Opłaty miały służyć wymuszeniu rotacji miejsc, a nie być kolejnym para podatkiem od samochodu. Choć co do ścisłego centrum można się nad tym zastanowić.
Ale to chyba jest nielegalne w myśl ustawy, w sensie w weekendy. Przynajmniej nie w takiej publicznej strefie. Gdynia jakoś to obchodzi, ale Sopot już nie.Autobus Czerwon pisze:No tak, podwyżki cen biletów są nieuniknione. Ale o wprowadzeniu oplat w SPPN w weekendy i wieczorami oraz w nocy dla kierowców jakoś nikt nie mówi. Taką to właśnie mamy priorytetyzację transportu zbiorowego.
ŁK
-
Matt Cubis
Należy utworzyć Śródmiejską Strefę Płatnego Parkowania, w której można pobierać opłatę codziennie i całodobowo. W takiej strefie można również ustawić wyższe ceny za parkowanie.
https://warszawa19115.pl/-/abonament-pa ... mieszkancawarszawa19115.pl pisze: Opłata abonamentowa
Są dwa rodzaje abonamentów: abonament rejonowy i abonament obszarowy.
Abonament rejonowy kosztuje 30 zł rocznie – w przypadku zdalnego (drogą internetową) wyrabiania lub przedłużania abonamentu, opłatę należy uiścić na rachunek bankowy Zarządu Dróg Miejskich – 45 1030 1508 0000 0005 5005 9002; w przypadku załatwiania sprawy w jednym z Punktów Obsługi Pasażerów ZTM płatne przy wydaniu abonamentu mieszkańca (gotówką lub kartą płatniczą).
Abonament obszarowy obowiązuje od 15 listopada 2021 r. Kosztuje 600 zł rocznie – płatne przy wydaniu abonamentu mieszkańca (gotówką lub kartą płatniczą), możliwość opłaty w dwóch ratach po 300 zł.
Abonament rejonowy powinien zostać zlikwidowany, a abonament obszarowy płatny co miesiąc w wysokości ceny biletu miesięcznego. Można też zastosować zniżki, jednak nie mniejsze niż 50% najtańszego biletu miesięcznego. Jeśli ktoś zapłacić chce z góry za cały rok w jednej racie, kwota 300 zł (dla tych co mieliby ulgę 50% najtańszego biletu miesięcznego) i 600 zł dla pozostałych jest optymalna.
- fik
- Naczelne Chamidło
Obawiam się, że to są nieco inne rzędy wielkości przychodów, jakkolwiek z przesłaniem się zgadzam.Autobus Czerwon pisze: ↑19 maja 2022, 14:10No tak, podwyżki cen biletów są nieuniknione. Ale o wprowadzeniu oplat w SPPN w weekendy i wieczorami oraz w nocy dla kierowców jakoś nikt nie mówi. Taką to właśnie mamy priorytetyzację transportu zbiorowego.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Opłaty w weekend gdy tną rozkłady autobusów w najbardziej oblegane miejsca (trakt, 116, 503) i zawieszają inne linie do centrum (501)? Takiego wała. Albo niech przywrócą stare rozkłady.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.