Aplikacje oparte o dane udostępnione przez m.st. Warszawa

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Georg

Post autor: Georg » 19 sie 2024, 17:35

Też to zauważyłem. Czynaczas dobrze działa?

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 19 sie 2024, 17:38

Na czynaczas.pl jest opóźnienie w lokalizacji ok. 90 sekund zamiast standardowych 30 sekund. Innych problemów nie zauważyłem.
Obrazek

Georg

Post autor: Georg » 19 sie 2024, 17:43

Zgadza się.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 02 wrz 2024, 23:16

Od jakiegoś czasu na Google maps nie wyświetla mi się realny czas przyjazdu autobusu, tylko wg rozkładu. Coś się ogólnie zmieniło, czy to u mnie coś się stało po jakiejs aktualizacji?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 wrz 2024, 6:14

Może Google nie strawił jeszcze końca Tadziomana?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 14 wrz 2024, 9:15

Czy zna ktoś interfejs umożliwiający uruchomienie pod Windows 10 aplikacji z Androida - a dokładnie Time4BUS? Te polecane są głównie pod gry i mi się to nie udało.
A tak na marginesie - jest na forum ktoś z GenesisMobo? Mam kilka pytań odnośnie apki.

Na chwilę obecną Time4BUS to chyba jedyna (albo jedna z niewielu) pokazująca w miarę dokładnie położenie tramwajów (autobusów nie sprawdzałem). Inne mają opóźnienie rzędu jednego przystanku, co nieco zabiło całą funkcjonalność. Ale domyślam się, że to kwestia rzadszego wysyłania lokalizacji. Widać też komuś to przeszkadzało.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 16 wrz 2024, 9:45

Ale zdajesz sobie sprawę, że im częściej wysyłany/odbierany jest sygnał GPS, tym większe obciążenie serwera i baz? Nie bez powodu nie są wysyłane co sekundę...
Czemu niewielkie opóźnienie "zabiło funkcjonalność"?

px33

Post autor: px33 » 16 wrz 2024, 11:18

Jeden przystanek to opóźnienie rzędu 60-120 sekund, czyli dość kosmiczne. I o ile pojazdy nie zgłaszają się co sekundę (ale i nie co minutę), o tyle system raczej powinien mieć dość przepustowości żeby podawać dane w czasie w miarę rzeczywistym. Przy rozsądnej konstrukcji zapytanie o aktualne pozycje w ogóle nie powinno dotykać baz danych tylko być wyliczane z RAM-u, dla celów współpracy z innymi systemami pewnie też byłoby opłacalne żeby mieć w pamięci wyliczoną odpowiedź na zapytanie "daj mi pozycje wszystkich pojazdów".
Trzymanie list odjazdów dla przystanków w pamięci pewnie też nie byłoby jakimś dużym wyzwaniem pamięciowym, chociaż tu pewnie bardziej opłacałoby się liczyć na żądanie i cache'ować odpowiedzi.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 16 wrz 2024, 11:25

Faktycznie kiedyś w Wawie opóźnienie było mniejsze (polecam uwadze jak źle z tym jest w Gdańsku) - ciekawe z jakiego powodu zmieniono to... Niemniej - wciąż nie rozumiem zabicia funkcjonalności. Ktoś na podstawie sygnału dopiero zaczyna wychodzić z domu?

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 16 wrz 2024, 11:43

Nie z domu, ale np. z metra. Jak widzę, że tramwaj jest na poprzednim przystanku, a po drodze się jeszcze światła, to wiem czy zdążę.
I naprawdę, to nie czasy Pentium III. Ale powtórzę, wygląda że się poprawiło od piątku. Choć na BusLive jest komunikat o problemie z danymi, więc coś jest na rzeczy.
A tak na marginesie, to gdybym widział położenie pociągów KM, to mógłbym dostosować właśnie wyjście z domu czy szybkość kroku. Ci, którzy mają komunikację miejską z kursami co kilkanaście minut mogą się z tego śmiać.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 16 wrz 2024, 14:49

Paweł D. pisze:Nie z domu, ale np. z metra. Jak widzę, że tramwaj jest na poprzednim przystanku, a po drodze się jeszcze światła, to wiem czy zdążę.
I naprawdę, to nie czasy Pentium III. Ale powtórzę, wygląda że się poprawiło od piątku. Choć na BusLive jest komunikat o problemie z danymi, więc coś jest na rzeczy.
A tak na marginesie, to gdybym widział położenie pociągów KM, to mógłbym dostosować właśnie wyjście z domu czy szybkość kroku. Ci, którzy mają komunikację miejską z kursami co kilkanaście minut mogą się z tego śmiać.
Możesz sobie we własnym ramie również zaproksymować pozycję tramwaju. Ja tak robię.
ŁK

kajo

Post autor: kajo » 16 wrz 2024, 18:26

Paweł D. pisze:
16 wrz 2024, 11:43
Nie z domu, ale np. z metra. Jak widzę, że tramwaj jest na poprzednim przystanku, a po drodze się jeszcze światła, to wiem czy zdążę.
Przez chwilę KolMazy udostępniały położenia pojazdów, ehhh piękne stare czasy. W sumie nie wiem czemu pociągi nie dzielą się takimi informacjami.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

DomeQ

Post autor: DomeQ » 04 paź 2024, 14:54

Na zbiorkom.live szykuje się duży update z pociągami... 👀👀

Obrazek

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 05 paź 2024, 6:42

Co to za apka? Czcionka tak mała, że prawie nieczytelna. Lokalizacja tramwajów z księżyca - 15 i 22 na Dw. Wschodnim.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 05 paź 2024, 6:49

Zbiorkom.live

Normalny font. Tramwaje często na GPS mają dziwne pozycje vs numery. Prawdopodobnie coś zostaje z poprzedniego dnia, ale tak przychodzi z API (na czynaczas jest identycznie).
ŁK

ODPOWIEDZ