Objazdy i inne okresowe zmiany tras tramwajów - 2025

Moderator: Wiliam

michael112

Objazdy i inne okresowe zmiany tras tramwajów - 2025

Post autor: michael112 » 18 sty 2025, 23:40

Jak często dokonuje się w Warszawie tzw. "skrótów" brygad, które wcześniej utknęły w zatrzymaniu? Dzisiaj wieczorem "obserwowałem" na CzyNaCzas pewne zatrzymanie przy Metrze Wierzbno, które spowodowało zmianę trasy linii 18.
Czwarta brygada osiemnastki utknęła centralnie przed miejscem zatrzymania, przez co potem miała ponad godzinne opóźnienie.
Przeglądając na szybko rozkład tej brygady, doszedłem do wniosku że mogłaby się wpasować w normalny rozkład, jadąc skróconym kursem - po trasie do placu Zbawiciela, następnie do placu Narutowicza i z powrotem, włączając się na trasę i w normalny rozkład od przystanku "Trasa Łazienkowska" kier. PKP Służewiec.
Obserwując dalej tę brygadę na CzyNaCzas... dokładnie tak się stało, co więcej brygada idealnie wpasowała się w rozkładowy czas, praktycznie co do minuty.
Uważam że motorowy i Nadzór Ruchu postąpili w tej sytuacji prawidłowo, bo po co tramwaj miałby włóczyć się po mieście godzinę opóźniony w sobotni wieczór i potem zjechać na zakład o 1 w nocy zamiast o północy. Chociaż zdaję sobie sprawę że pasażerowie chcący dojechać do Śródmieścia czy na Żerań mogli być innego zdania. :P
No i ciekawe, jak to wygląda proceduralnie... O ile wiem, taką decyzję władny jest podjąć NR, a nie motorniczy samowolnie (a może dyspozytor zdalnie z zakładu?). Pewnie zrobił to ten sam patrol, który obsługiwał w.w. wypadek przy Metrze Wierzbno.

Walas

Post autor: Walas » 19 sty 2025, 6:37

michael112 pisze:
18 sty 2025, 23:40
Jak często dokonuje się w Warszawie tzw. "skrótów" brygad, które wcześniej utknęły w zatrzymaniu? Dzisiaj wieczorem "obserwowałem" na CzyNaCzas pewne zatrzymanie przy Metrze Wierzbno, które spowodowało zmianę trasy linii 18.
Czwarta brygada osiemnastki utknęła centralnie przed miejscem zatrzymania, przez co potem miała ponad godzinne opóźnienie.
Przeglądając na szybko rozkład tej brygady, doszedłem do wniosku że mogłaby się wpasować w normalny rozkład, jadąc skróconym kursem - po trasie do placu Zbawiciela, następnie do placu Narutowicza i z powrotem, włączając się na trasę i w normalny rozkład od przystanku "Trasa Łazienkowska" kier. PKP Służewiec.
Obserwując dalej tę brygadę na CzyNaCzas... dokładnie tak się stało, co więcej brygada idealnie wpasowała się w rozkładowy czas, praktycznie co do minuty.
Uważam że motorowy i Nadzór Ruchu postąpili w tej sytuacji prawidłowo, bo po co tramwaj miałby włóczyć się po mieście godzinę opóźniony w sobotni wieczór i potem zjechać na zakład o 1 w nocy zamiast o północy. Chociaż zdaję sobie sprawę że pasażerowie chcący dojechać do Śródmieścia czy na Żerań mogli być innego zdania. :P
No i ciekawe, jak to wygląda proceduralnie... O ile wiem, taką decyzję władny jest podjąć NR, a nie motorniczy samowolnie (a może dyspozytor zdalnie z zakładu?). Pewnie zrobił to ten sam patrol, który obsługiwał w.w. wypadek przy Metrze Wierzbno.
Ekspedycja na PKP Służewiec mogła też podjąć taką decyzję bo ekspedytorzy wprowadzają tryb SB i robią skróty.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 19 sty 2025, 9:53

Przede wszystkim tylko ekspedycja na Służewcu lub w przypadku braku ekspedytora na miejscu, ten z rejonu obsługujący linie nieekspediowane. Ani motorniczy nie podejmie takiej decyzji ani dyspozytor z zakładu bo nie zajmuje się ruchem na mieście. A nadzór ruchu po zatrzymaniach też nie daje skrótów - nadzor tylko włącza do ruchu po usuniętych awariach/kolizjach jeżeli był zjazd na pętle techniczną i dotyczy to tylko tramwaju robiącego zatrzymanie a nie pozostałych co w nim stały.
Obrazek

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 19 sty 2025, 12:13

A dalej nie jest tak, że przy linii bez ekspedycji to dyżurny ZTM podejmuje decyzje o ewentualnych skrótach?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 sty 2025, 12:13

Gdyby tak istniała jakaś technologia pozwalająca się łączyć zdalnie i zarządzać centralnie…
ŁK

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 19 sty 2025, 12:49

No przecież jest taka technologia. Napisałem że jak nie ma ekspedytora to podejmuje decyzje rejon. Myślisz że jak przekazuje informacje motorniczemu siedząc w biurze? :roll:
Paweł D. pisze:
19 sty 2025, 12:13
A dalej nie jest tak, że przy linii bez ekspedycji to dyżurny ZTM podejmuje decyzje o ewentualnych skrótach?
Kontaktem z ZTM zajmują się ekspedytorzy. Nigdy motorniczowie.
Obrazek

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 19 sty 2025, 14:05

Przecież pisałem o podejmowaniu decyzji przez ZTM. Oczywiście że odbywa się to poprzez CR TW, a nie indywidualne kontakty.

fraktal

Post autor: fraktal » 19 sty 2025, 15:23

Łukasz pisze:
19 sty 2025, 12:13
Gdyby tak istniała jakaś technologia pozwalająca się łączyć zdalnie i zarządzać centralnie…
Nie tylko, że istnieje, ale czasem sami motorniczowie proponują skrócenie przez radio i uzyskują zgodę z centrali.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 19 sty 2025, 16:14

Paweł D. pisze:
19 sty 2025, 14:05
Przecież pisałem o podejmowaniu decyzji przez ZTM. Oczywiście że odbywa się to poprzez CR TW, a nie indywidualne kontakty.
Pisałeś o liniach bez ekspedycji a tymczasem dla linii z ekspedycją jest taka sama procedura wiec niech nie dziwi Cię, że staram się pisać dokładnie aby nie powstawały niedopowiedzenia jak przy Twoich wypowiedziach.
Obrazek

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 19 sty 2025, 16:27

Już jest taka sama procedura? Jak przez radio poprosisz o skrót to go dostaniesz czy każą jechać do krańca z ekspedycją która prowadzi tryb SB?
Gwoli ścisłości to moje wypowiedzi są pytaniami.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 19 sty 2025, 16:43

Nie ma tak że w trakcie trasy nagle potrzebujesz skrót. Ustala się to na krańcu. Jak jest ekspedytor to z ekspedytorem. Jak nie ma to przez radio. Poza tym obecnie ekspedytorzy sami wywołują i informują o skrótach - nie trzeba się o to prosić poza wyjątkowymi sytuacjami.
Obrazek

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 19 sty 2025, 17:15

O, to na ekspedycjach zamontowano radia do łączności z pojazdami. Postęp nastąpił. Dawno temu?

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 19 sty 2025, 17:29

W 2023 roku.
Obrazek

gfedorynski

Post autor: gfedorynski » 19 sty 2025, 18:02

Bywalec pisze:
19 sty 2025, 16:43
Nie ma tak że w trakcie trasy nagle potrzebujesz skrót. Ustala się to na krańcu. Jak jest ekspedytor to z ekspedytorem. Jak nie ma to przez radio. Poza tym obecnie ekspedytorzy sami wywołują i informują o skrótach - nie trzeba się o to prosić poza wyjątkowymi sytuacjami.
Więcej niż raz jechałem czymś w kierunku Nowego Bemowa/Boernerowa z dużym opóźnieniem po zatrzymaniu albo objeździe i na trasie następował (pojawiał się na SIP-ie, oczywiście w beznadziejnej formie) skrót do Koła.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 19 sty 2025, 18:18

Ileż to lat TW broniło się przed sterowaniem przez radio na szerszą skalę.... A jednak można i da się.
Kierowania na objazdy też radiowo czy stoimi i na instruktora czekamy?

ODPOWIEDZ