Awarie i utrudnienia w metrze
Moderator: JacekM
Daleko posunięty etap "betonowania bagna" nie wziął się z niczego. Przez wiele lat obowiązywała nieformalna zasada, że o metrze można mówić/pisać dobrze albo wcale, a jakikolwiek przejaw krytyki wytykający błędy w działaniu podziemnej kolei wywoływał i wywołuje syndrom oblężonej twierdzy i natychmiastowy kontratak spółki MW i zaprzyjaźnionych dziennikarzy.
Może SIP w metrze nie jest rewelacyjny, ale za to metro jest liderem w kwestii reklam. Na peronach, w pociągach, w przejściach podziemnych, na antersolach, reklamy do porzygu. Można odnieść wrażenie, że podstawowa działalność metra warszawskiego to wyświetlanie reklam, a przewóz pasażerów odbywa się przy okazji.
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"
- Bastian
- Sułtan Maroka
W pociągach zdarza mi się już bezskutecznie rozglądać za wyświetlaczem ze stacją oraz czasem - i okazuje się, że jak onegdaj połowa ekranów pokazywała reklamy, tak teraz już wszystkie 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Fakt że pojawiły się wyświetlacze reklamowe w wagonach metra, ale one w żadne sposób nie pozbawiają pasażera informacji.
Gdyby właśnie porównać to z pociągami, szczególnie składami ER160, to tam nazwa stacji i rozkład jazdy wyświetlają się małą czcionką na rzadko rozmieszczonych dwulinijkowych wyświetlaczach, zaś na dużych monitorach są tylko reklamy.
W metrze jest całkiem nieźle, choć może to irytować pasażera.
Gdyby właśnie porównać to z pociągami, szczególnie składami ER160, to tam nazwa stacji i rozkład jazdy wyświetlają się małą czcionką na rzadko rozmieszczonych dwulinijkowych wyświetlaczach, zaś na dużych monitorach są tylko reklamy.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No właśnie też tak sądziłem, ale jest różnie w wagonach różnego typu. I naprawdę jechałem takim, w którym wszystkie wyświetlacze pokazywały reklamy. Inaczej bym przecież o tym nie pisał.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Czyli w PKP IC jest gorzej, więc cieszmy się, że pasażerom rzucono na żer jeden-dwa ekrany na wagon, tak? Wow...Paweł D. pisze: ↑11 lip 2025, 13:17Fakt że pojawiły się wyświetlacze reklamowe w wagonach metra, ale one w żadne sposób nie pozbawiają pasażera informacji.
Są miasta i systemy, w których ekrany mogą służyć i reklamom, i informacji pasażerskiej. U nas nie da się (pod ziemią i nad), a na dodatek widać że pasażer jest dodatkiem do podstawowej działalności MW.
Poza tym uważam, że Lejk powinien odejść.
Raczej chodziło o KM, bo PKP IC ma ED160 i w nich informacja pasażerska jest zupełnie w porządku.
Skoro jeżdżą to rezerwa jest. Gdyby nie było to by nie jeździły.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
BTW. Rakowiecka miała zostać przywrócona "do końca tygodnia". Ubiegłego tygodnia. Co tam się stało?
Racławickaperson pisze:BTW. Rakowiecka miała zostać przywrócona "do końca tygodnia". Ubiegłego tygodnia. Co tam się stało?
Ja tam przy braku 17 sobie mocno cenię 174 Wierzbno - Centralny
ŁK
- fik
- Naczelne Chamidło
Patrzę na ten wyświetlacz, moim zdaniem - dość jednak spory - i za cholerę nie wiem, czego to ma być reklama. Osobiście jednak patrzy mi to bardziej na nazwę stacji i rozkład jazdy, i sporo więcej linijek niż dwie.Paweł D. pisze: ↑11 lip 2025, 13:17Gdyby właśnie porównać to z pociągami, szczególnie składami ER160, to tam nazwa stacji i rozkład jazdy wyświetlają się małą czcionką na rzadko rozmieszczonych dwulinijkowych wyświetlaczach, zaś na dużych monitorach są tylko reklamy.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Powyższy wyświetlacz jest tylko reklamą przejazdów bezbiletowych na podstawie biletów czasowych i jednorazowych ZTM, gdyż 2. strefa ZTM kończy się w Legionowie-Przyst. tylko dla biletów długookresowych. Ale tej informacji już nie zamieszczono.
A wracając do meritum. Pisząc "wyświetlacz dwulinijkowy" miałem na myśli ten wyświetlacz, których za dużo nie ma i czcionkę ma dość małą. Oczywiście, ze te boczne są, reklam nie wyświetlają, ale żeby zobaczyć ich treść trzeba podejść i spojrzeć prawie przodem.
A wracając do meritum. Pisząc "wyświetlacz dwulinijkowy" miałem na myśli ten wyświetlacz, których za dużo nie ma i czcionkę ma dość małą. Oczywiście, ze te boczne są, reklam nie wyświetlają, ale żeby zobaczyć ich treść trzeba podejść i spojrzeć prawie przodem.
To teraz porównaj to z Alstomami metra, gdzie za informację pasażerską robi naklejka nad drzwiami, a jednocześnie wstawiono po 2 nowoczesne wyświetlacze reklam nad siedzeniami pomiędzy każde drzwi. To pokazuje, co dla metra jest priorytetem, a co działalnością dodatkową. Tych wyświetlaczy diodowych podających następną stację przez chwilę po zamknięciu drzwi nie liczę.