Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
Jeszcze jakiś czas temu, gdy MZA nie przyjmowało na zlecenie, część osób, którzy nie wiązali swojej przyszłości z zawodem kierowcy, a było to zajęcie na jakiś czas, woleli się zatrudniać u ajentów ze względu na bardziej elastyczny grafik i mniejszą liczbę linii do ogarnięcia na raz. Kiedyś rozmawiałem z kierowcą z Arrivy, który studiował ratownictwo medyczne, a kierowanie autobusem miało być tylko tymczasowym zajęciem na czas studiów (kurs zrobił za własną kasę). Do dziś to pewnie został już tym ratownikiem i ciekawe, w której pracy mu się bardziej podoba...
Teraz nie zazdroszczę ajentom, bo z miejską spółką trudno wygrać walkę o kierowców.
Teraz nie zazdroszczę ajentom, bo z miejską spółką trudno wygrać walkę o kierowców.
-
ziemniakizostaw
To jest nadal - sama dlatego jestem u ajenta na cześć etatu i nie interesuje mnie na razie umowa zlecenie. Nie wiem, czy przeszłabym na uop do mza, bo bałabym się, że sami wskazywaliby mi dni pracy, a tu pracuję, gdy zgłaszam + kiedy mogę i jest czas. Wiem, że są pracownicy zasilający z innych firm. Nie wiem, czy to prawda, bo wydawało mi się, że w mza jest lojalka, ale poznałam osobę stamtąd mówiącą, że też dorabia u ajenta, bo jest kiepsko z nadgodzinami u głównego pracodawcy (może jest tam na część etatu, nie dopytałam).fraktal pisze: ↑18 wrz 2025, 23:26Jeszcze jakiś czas temu, gdy MZA nie przyjmowało na zlecenie, część osób, którzy nie wiązali swojej przyszłości z zawodem kierowcy, a było to zajęcie na jakiś czas, woleli się zatrudniać u ajentów ze względu na bardziej elastyczny grafik i mniejszą liczbę linii do ogarnięcia na raz.
Natomiast np. Relobus potrafił pocisnąć ludzi na mniej niż 1/10 etatu tak, że też pozwiewali (nie dostawali przeszkolenia na linie weekendowe tylko pon.-pt., choć pracowali w weekendy. Zmieniano im zajezdnie etc., ciągnięto o więcej dni pracy). Nie wiem, jak takie postępowanie ma szansę przyciągnąć nowych do pracy. Chyba, że liczą na przejścia z Mobilisa.
- R-9 Chełmska
Bez "szkolenia weekendowego" można jeździć tylko w DP? :O
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Może na weekendowym uczą, że trzeba punktualnie jeździćR-9 Chełmska pisze:Bez "szkolenia weekendowego" można jeździć tylko w DP? :O
ŁK
Co to jest to przeszkolenie weekendowe ??? XD
Relobus może liczy, że przyjdzie do nich sporo kierowców z turystyki na okres jesienno-zimowy, a przez ten czas pogłowią się jak pościągać większą ilość ludzi, żeby potencjalnie wyjechać nowy kontrakt jak w końcu (jeżeli w ogóle) go podpiszą z ZTMem. Tyle, że kierowcy zobaczą tą stawkę godzinową to na te kilka miesięcy kiedy ruch w turystyce w części zanika to będą woleli pójść na zasilanie (UZ) do MZA.
Swoją drogą to po zajezdni krąży wieść, że przyszło pismo od ZTM, gdzie są bardzo zaniepokojeni, iż zawieszane są brygady.
Swoją drogą to po zajezdni krąży wieść, że przyszło pismo od ZTM, gdzie są bardzo zaniepokojeni, iż zawieszane są brygady.
-
ziemniakizostaw
Wiem do czego pijesz, co latem pięknie pokazało 167 u nas na Estrady. Jednak w dobie internetu, gdzie jest jak dojade, mapy Google, filmy na YT czy najprostszy sposób czyli po prostu przejechać się w wolnej chwili to nie jest żadne usprawiedliwienie dla pomyłek na trasieziemniakizostaw pisze: ↑19 wrz 2025, 8:30
Na trasy weekendowe. Sorry. Przychodzą nowe osoby spoza Wawy bez znajomości miasta i rzucają ich na szkolenia na trasy, których nie ma w weekendy. Podobno strasznie się później ludzie gubią etc. i obcinają im po pensji.
-
ziemniakizostaw
myślę, że tak (sama jeździłam na gps) jeśli masz czas na przejechanie się dostatecznie wcześnie. jak ich tam rzucali po dwóch zajezdniach i zmieniali trasy w nocy lub dzień przed, to nikt mający normalną pracę i życie nie będzie dla pracy dodatkowej się tak poświęcał.Kron38 pisze: ↑19 wrz 2025, 8:41Wiem do czego pijesz, co latem pięknie pokazało 167 u nas na Estrady. Jednak w dobie internetu, gdzie jest jak dojade, mapy Google, filmy na YT czy najprostszy sposób czyli po prostu przejechać się w wolnej chwili to nie jest żadne usprawiedliwienie dla pomyłek na trasieziemniakizostaw pisze: ↑19 wrz 2025, 8:30
Na trasy weekendowe. Sorry. Przychodzą nowe osoby spoza Wawy bez znajomości miasta i rzucają ich na szkolenia na trasy, których nie ma w weekendy. Podobno strasznie się później ludzie gubią etc. i obcinają im po pensji.
Na kierowców z turystyki to oni mogli liczyć jak zaczął się covid i turystyka padła.Kron38 pisze: ↑19 wrz 2025, 8:21Relobus może liczy, że przyjdzie do nich sporo kierowców z turystyki na okres jesienno-zimowy, a przez ten czas pogłowią się jak pościągać większą ilość ludzi, żeby potencjalnie wyjechać nowy kontrakt jak w końcu (jeżeli w ogóle) go podpiszą z ZTMem. Tyle, że kierowcy zobaczą tą stawkę godzinową to na te kilka miesięcy kiedy ruch w turystyce w części zanika to będą woleli pójść na zasilanie (UZ) do MZA.
Pamiętam kolejkę kierowców w maseczkach i z teczkami pod pachą, jak czekali przed starą dyspozytornią Arrivy.
Arriva wtedy chyba jako jedyny przewoznik przyjmował kierowców do pracy.
Szkoliłem wówczas kilku z nich, z tego co mówili to część z nich na swoich działalnościach, a część na najniższych krajowych i pieniążki do rączki.
Pobrali leasingi i kredyty i z dnia na dzień pozostali na lodzie.
Wtedy faktycznie w Arrivie miał kto jezdzić, teraz tak łatwo kierowców nie zdobędą
-
marco_wawa
A to nie jest troche tak, ze jak Relobus wyjechal z Plochocińskiej, to sie czesc kierowcow zwolniła, bo mieliby dojazd na drugi koniec miasta do pracy? 
I sie nagle zrobił problem....
I sie nagle zrobił problem....
To też napewno, aczkolwiek dojazd zapewnili w postaci ekstrówek i nawet radiowozu z Marek 
To też, zwłaszcza że firma przeprowadzkę trzymała w wielkiej tajemnicy niemal do ostatniego tygodnia/miesiąca.marco_wawa pisze: ↑19 wrz 2025, 12:39A to nie jest troche tak, ze jak Relobus wyjechal z Plochocińskiej, to sie czesc kierowcow zwolniła, bo mieliby dojazd na drugi koniec miasta do pracy?
I sie nagle zrobił problem....![]()
Zapewne żeby kierowcy wcześniej papierami nie rzucili, a tak to dopiero teraz zaczął obowiązywać trzy miesięczny okres wypowiedzenia.
Jakaś część jezdzi już w PKS GM i dzięki Arrivie grodzio dostał zastrzyk pełnowartościowych kiermanów