Ale ja o burzy, nie o deszczu.
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Ciepło!
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- a/p TALENT
Witajcie w latach 70-tych na Suwalszczyźnie i Pomorzu - 14 stopni ciepła, deszcz i wiatr. Ogrzejecie się w jeziorze póki ciepłe.
Idiokracja nas otacza
U nas maks. 19 (w lipcu, sic!), a we Francji…
https://polskieradio24.pl/pogoda/50c-w- ... -widzialem
https://polskieradio24.pl/pogoda/50c-w- ... -widzialem
person pisze:Przyznam, że 13 stopni nad ranem (i ludzie w kurtkach) było równie zaskakujące.
Często chodzę w bluzie i krótkich spodenkach. Po prostu w ciągu dnia się z tych 13 stopni robi 23. Po drugie, w nogi jest mniej zimno niż w tułów czy ręce.MZ pisze:person pisze:Przyznam, że 13 stopni nad ranem (i ludzie w kurtkach) było równie zaskakujące.Przy takich temperaturach zawsze mnie zastanawia logika ludzi wychodzących jednocześnie w kurtce i krótkich spodenkach.
ŁK
Ile odchyleń standardowych poniżej średniej to jest? Copilot podpowiada, że średnia to 24 *C, a odchylenie 5 *C, więc akurat jedno odchylenie. Czyli na 31 dni lipca powinno z taką (lub niższą) temperaturą wypadać ok. 4 dni. Przykładowo dane IMGW (tab. 49.1 s. 127) dla stacji Warszawa za zeszły rok podają 17 dni powyżej 25*C, a 3 dni powyżej 30 *C. NB. to już z ociepleniem.
Plus 12 stopni to nigdy nie bywało.
Moim zdaniem to logiczne - dbasz o temperaturę głęboką wewnątrz ciała (tułów), bo jej utratę ciężko odtworzyć. Poza tym jak w ciągu dnia zrobi się cieplej lub wręcz gorąco, to kurtkę zdejmiesz.
Ja wolę w pierwszej kolejności dbać o końcówki (długi rękaw, długie spodnie, a może jedna warstwa mniej). Ale to jak wiem, że nie będzie upału. Acz wydaje mi się, że to raczej też kwestia jak komu wygodnie.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
19 stopni nie jest szczególnie niską Tmax w lipcu - zdarza się. Statystyka zna Tmax na poziomie 13 (2011 rok w Warszawie), aczkolwiek lipiec 2011 był mocno patologiczny pod względem chłodu, szarówki i deszczu.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Na pojutrze znowu zapowiadają ~38 *C w Warszawie.
Tymczasem w Rumunii wysadzają skały w korycie Dunaju, żeby doprowadzić więcej wody dla utrzymania chłodzenia drugiego reaktora Cernavoda (pierwszy już wygaszony). Całemu regionowi brakuje wody do elektrowni wodnych. W efekcie może brakować prądu.
Tymczasem w Rumunii wysadzają skały w korycie Dunaju, żeby doprowadzić więcej wody dla utrzymania chłodzenia drugiego reaktora Cernavoda (pierwszy już wygaszony). Całemu regionowi brakuje wody do elektrowni wodnych. W efekcie może brakować prądu.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?