Taborowe kłopoty i potrzeby komunikacji szynowej

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 19 gru 2006, 18:30

piotram pisze:A Wrocław - kilka lat i wszystkie będą zmodernizowane.
Do nas za kilka lat dojdą tramy z Cegielskiego :D
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 19 gru 2006, 18:42

Piotrek pisze:
piotram pisze:A Wrocław - kilka lat i wszystkie będą zmodernizowane.
Do nas za kilka lat dojdą tramy z Cegielskiego :D
Ta, 15 sztuk... A oni już dawno będą mieli 20 nowych "wrasów".

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2006, 18:53

Piotram, przecież to wszystko kosztuje, a na nowe tramwaje TW nie dostały ani złotówki - to skąd miały wziąć?
Jest jeszcze kwestia, że moce przerobowe zakład ma jakie ma. Na przykład rozszerzona modernizacja 13N (może lepszesłowo - cywilizacja... ) spowodowała obsuwy w planie remontów - vide http://tramwar.republika.pl/tw13modyf.html

[ Dodano: 2006-12-19, 18:55 ]
piotram pisze: Ta, 15 sztuk...
30. A i tak prasa ujada, jakby 116ki miały zastąpić, a nie szroty z epoki gierka i bękart z PCC :-?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 19 gru 2006, 19:28

inż. Glonojad pisze:Piotram, przecież to wszystko kosztuje, a na nowe tramwaje TW nie dostały ani złotówki - to skąd miały wziąć?
Jest jeszcze kwestia, że moce przerobowe zakład ma jakie ma. Na przykład rozszerzona modernizacja 13N (może lepszesłowo - cywilizacja... ) spowodowała obsuwy w planie remontów - vide http://tramwar.republika.pl/tw13modyf.html

Kosztuje oczywiście. Tylko skąd takie "peryferia" maja na tak kosztowne modernizacje? A problem w mocach przerobowych lezy gdzie indziej - zamiast co 4 lata tramwaje mają stać na tzw. "remoncie" (znaczy malowaniu), to dwa razy rzadziej chodzą na porządny kapitalny remont (który na dłużej starczy niż kilka takich "malowań"). A same nasze warsztaty to krótko mówiąc jakaś "amatorszczyzna" zrobiła się niestety. Obsuwy też zawsze mieli pod koniec roku. Kiedyś robili znacznie więcej tych "remontów", a teraz to nawet na powypadkowe naprawy nie mają czasu. Nie wiem co się z nimi porobiło.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2006, 20:04

piotram pisze: Kosztuje oczywiście. Tylko skąd takie "peryferia" maja na tak kosztowne modernizacje?
Zapytaj ich. Sądzę, że mogą nowy tabor kupować z przeznaczonych na to środków miasta a nie "dziadować" ze środków na remonty? Wkład własny na Aleje skądś trzeba było wziąć...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 21 gru 2006, 17:08

piechocinski pisze:Na koniec 2004 roku poszczególne miasta posiadały :
• Warszawa -859 sztuk w tym w wieku powyżej 20 lat 345 tj.40,2 %
• Łódź -468 sztuk w tym w wieku powyżej 20 lat 218 tj. 46,6 %
• Kraków -417 sztuk w tym 209 w wieku powyżej 20 lat tj.50,1 %
• Wrocław -403 sztuki w tym 268 w wieku powyżej 20 lat tj. 66,5 %
• Katowice 380 sztuk w tym 240 powyżej 20 lat tj.63,2 %
• Poznań -321 sztuk w tym 231 powyżej 20 lat tj.72,0 5 .
No tak tylko zauważmy że w wieku pow. 20 lat kwalifikują się wozy z Wiednia, Norymbergii, Dussendorfu itd. Teraz porównajcie to ze stanem 13N z jego technologią i wykonaniem. No tylko w Warszawie, Łódzi i GOP-ie faktyczny stan i wiek tramwajów odzwierciedla ich jakość.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 21 gru 2006, 17:49

205WrAs pisze:No tylko w Warszawie, Łódzi i GOP-ie faktyczny stan i wiek tramwajów odzwierciedla ich jakość.
Jeszcze Gdańsku i innych pare miast by się znalazło.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 22 gru 2006, 19:09

Mówiąc o tym miałem wzgląd na modernizacje taboru, popatrzmy na Wrocław. Tam bulwy są stare tylko na papierze.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 gru 2006, 15:18

No nie wiem, jak z pudłami. Raczej nowych nie mają (pamiętając, jaka zagwozdka była "kto zbudował szkielet WrAsów), a to pudła są największym problemem stopiątek.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 31 gru 2006, 17:14

Same szkielety są oczywiście stare, ale ponoć są wzmacniane. Rozebrane szkielety są piaskowane, a następnie zanurzane w powłoce antykorozyjnej. Oblachowanie jest całkowicie nowe, do tego doklejane są nowe przody i tyły. Niestety technologia nieosiągalna w T-3 ](*,)
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 sty 2007, 10:54

Tak czy siak, nie jest to nowy tramwaj. A jeśli chodzi o T-3, to... ja tam bym najchętniej NGII outsourceował.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 01 sty 2007, 16:56

Ważne że większość pasażerów myśli że jest nowy :D :D
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 sty 2007, 17:25

Wiesz, dla niektórych 2k2k są niskopodłogowe... :D Zresztą, pomyśl o 123N jako o kompleksowej modernizacji 105N, będzie Ci lżej ;). :shock: ;-)

Awatar użytkownika
piechocinski
Kontakt:

Post autor: piechocinski » 03 cze 2007, 17:22

Misiekk miał wątpliwości co do podanych danych szkoda ,ze nie widziałem Go na zadnej otwartej konferencji na temat taboru.Jak chłopie nie masz czasu to chociaż szukaj na rynku kolejowych info to bedziesz coś wiedział ,dane podane pochodziły z najbardziej wówczas aktualnego zestawienia wprost z zakładów komunikacyjnych pozdrowienia jp
lubię naszą okolicę

ODPOWIEDZ