A którędy ma biec, jak nie przez Łódź? Myślałem, że tylko na pekapie są zwolennicy jeżdżenia z Wrocławia do Wawy przez Częstochowę bądź Poznań.R-11 Kleszczowa pisze:Kto wymyślił absurdalny przebieg S8 przez Łodź
[PL] Infrastruktura drogowa
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Pełna zgoda.geograf pisze:Polska nie jest warszawocentryczna (to znaczy jest, ale to nie jest dobry obyczaj) i nie należy wszystkiego projektować pod stolicę.
Budowa S8 w ciągu obecnej ówsemki także polepszy komfort jazdy.geograf pisze:Są w tym kraju też inne miasta, które mają swoje potrzeby. Obecną krajową "ósemkę" można (i to się właśnie robi) zmodernizować i polepszyć jakoś jazdy na niej (np. poprzez budowę obwodnicy Bełchatowa i innych).
Tak samo skomunikuję Wrocław z centralną Polską gdyby nie zahaczała o Łodź.S8 do Piotrkowa i potem hop na A1. Albo tak jak pisałem budowa S14 do S8.gegoraf pisze:Taka trasa ma nie tylko połączyć Wawę z Wrocławiem, ale i skomunikować Wrocław z centralną Polską oraz w kierunku północno-wschodnim.
Gdybyśmy zbudowali S14 ciągiem planowanej S8 te miasta także doczekałyby się obwodnic z prawdziwego zdarzenia. A co do prac to są prowadzone: buduje się S8 za Radzyminem i zbudowano własnie obwodnicę Oleśnicy w ciagu S8. Jak narazie nic więcej.gegoraf pisze:Dodatkowo jest to jedyna szansa na budowę prawdziwych obwodnich takich miast jak Pabianice, Łask, Zduńska Wola, Sieradz...O tych miastach obecnie się nie myśli. Natomiast prace na "ósemce" już teraz się prowadzi.
Czekam więc na lepsze argumenty za budową S8 przez Łódź
Przez Bełchatów i Piotrków. Mniej więcej tak jak obecna DK8.Fikander pisze:A którędy ma biec, jak nie przez Łódź? Myślałem, że tylko na pekapie są zwolennicy jeżdżenia z Wrocławia do Wawy przez Częstochowę bądź Poznań.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- fik
- Naczelne Chamidło
Weź mapę Polski, linijkę i poprowadź linię prostą między Warszawą a Wrocławiem.R-11 Kleszczowa pisze:Czekam więc na lepsze argumenty za budową S8 przez Łódź
[ Dodano: 2006-12-21, 11:04 ]
Metropolie normalnie.R-11 Kleszczowa pisze: Przez Bełchatów i Piotrków.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tyle, że to Warszawa generuje największe potoki.
A A-1 przez Warszawę wcale by absurdalna nie była - potok na S-10 do Torunia będzie z potokiem na A-1 między Łodzią a Toruniem co najmniej porównywalny, jeśli nie silnie większy.
Podobnie, zrealizowana w całości S-7 będzie miała potok porównywalny z A-1 na odcinku na północ od A-2.
A A-1 przez Warszawę wcale by absurdalna nie była - potok na S-10 do Torunia będzie z potokiem na A-1 między Łodzią a Toruniem co najmniej porównywalny, jeśli nie silnie większy.
Podobnie, zrealizowana w całości S-7 będzie miała potok porównywalny z A-1 na odcinku na północ od A-2.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Widać to po połączeniach IC chociażby...inż. Glonojad pisze:Tyle, że to Warszawa generuje największe potoki.
Czy to oznacza, że należy zapominać o potrzebach innych miast?
A-1 ma przede wszystkim połączyć Śląsk i południe kraju z Trójmiastem i jego portami. Obecnie rzeczą absurdalną jest to, że polskie porty nie mogą konkurować z Hamburgiem w walce o klientów ze Słowacji, czy Węgier, bo nie ma jak dojechać do polskich portów.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Niech Ci będzie. Ale dla mnie to żaden argument. Bo w takim razie S7 powinna biec przez Przysuchę, a nie przez Radom bo wg. linijki właśnie przez to miasteczko biegnie prosta droga z Wawy do Krakowa.Fikander pisze:Weź mapę Polski, linijkę i poprowadź linię prostą między Warszawą a Wrocławiem.R-11 Kleszczowa pisze:Czekam więc na lepsze argumenty za budową S8 przez Łódź
No Sieradz, Łask i Zduńska Wola są większeFikander pisze:Metropolie normalnie.R-11 Kleszczowa pisze: Przez Bełchatów i Piotrków.
inż. Glonojad pisze:Tyle, że to Warszawa generuje największe potoki.
Tylko trochę by na około było przez Warszawę.inż. Glonojad pisze: A A-1 przez Warszawę wcale by absurdalna nie była - potok na S-10 do Torunia będzie z potokiem na A-1 między Łodzią a Toruniem co najmniej porównywalny, jeśli nie silnie większy.
Pełna zgoda. Szkoda tylko, że to bedzie S7, a nie A7. No ale wiadomo- taniej. Kiedyś słyszałem tłumaczenie, że S7 nie będzie A7 bo byłaby zbyt duża konkurencja w dziedzinie płatych autostrad w relacji północ- południeinż. Glonojad pisze:Podobnie, zrealizowana w całości S-7 będzie miała potok porównywalny z A-1 na odcinku na północ od A-2.
Pełna zgoda. Dlatego tez priorytetem powinna być budowa trasy S3 (też kiedys miało to być A3geograf pisze: A-1 ma przede wszystkim połączyć Śląsk i południe kraju z Trójmiastem i jego portami. Obecnie rzeczą absurdalną jest to, że polskie porty nie mogą konkurować z Hamburgiem w walce o klientów ze Słowacji, czy Węgier, bo nie ma jak dojechać do polskich portów.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Ale Radom może wygenerować większe potoki. Niekiedy opłaca się nieco wydłużyć drogę, by udostępnić ją większej ilości pasażerów.R-11 Kleszczowa pisze: Niech Ci będzie. Ale dla mnie to żaden argument. Bo w takim razie S7 powinna biec przez Przysuchę, a nie przez Radom bo wg. linijki właśnie przez to miasteczko biegnie prosta droga z Wawy do Krakowa.
Sieradz, Łask i Zduńska Wola razem z Pabianicami mają więcej mieszkańców, niż tamte dwa.Fikander pisze:Metropolie normalnie.R-11 Kleszczowa pisze: Przez Bełchatów i Piotrków.
A jakby wrzucić do tego grona Łódź? Ona już mniej ważna od Bełchatowa?!
- fik
- Naczelne Chamidło
Drogi powinny biec przez największe miasta w otoczeniu prostej linii łączącej punkty krańcowe.R-11 Kleszczowa pisze:Bo w takim razie S7 powinna biec przez Przysuchę, a nie przez Radom bo wg. linijki właśnie przez to miasteczko biegnie prosta droga z Wawy do Krakowa.
Węglówkę rozebrali?geograf pisze:Obecnie rzeczą absurdalną jest to, że polskie porty nie mogą konkurować z Hamburgiem w walce o klientów ze Słowacji, czy Węgier, bo nie ma jak dojechać do polskich portów.
- fik
- Naczelne Chamidło
Bo pekap. Tylko że całkowite otwarcie rynku przewozów towarowych nastąpi raczej szybciej niż budowa A1, i skoro już dyskutujemy o przyszłości i planach, a nie teraźniejszości, to twierdzenie, że A1 ma być remedium na problemy transportu Śląsk-Trójmiasto, jest nie do końca 'poprawne politycznie'.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ciekawe, jaka byłaby różnica w czasie przejazdu zgodnie z przepisami między A-7 + A-8 a A-1, na odcinku między Piotrkowem a Trójmiastem?
Ciekawe, czy ciężarówkom zrobiłoby różnicę czy Sląsk połączy z Trójmiastem S-1 czy A-1? Oprócz tego, że S-1 mogłaby powstać szybciej...
Ciekawe, czy ciężarówkom zrobiłoby różnicę czy Sląsk połączy z Trójmiastem S-1 czy A-1? Oprócz tego, że S-1 mogłaby powstać szybciej...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Bez przesady. Nie wywlekajmy na forum odwiecznej walki Warszawy z Łodziągeograf pisze:Zapomniałem, że w Warszawie tylko o niej można dyskutować.
Natomiast jeszcze co do trasy. Nie zmienię zdania. S8 powinna biec mniej więcej śladem DK8, a Łodź powinna dostać jako rekompensadę S14 w kierunku Wrocławia. Wówczas "wielkie" metropolie typu Zduńska Wola dostaną obwodnice i Łódź będzie także zadowolona. Dodatkowo za budową S8 przez Bełchatów świadczy fakt, że jadąc S8 przez Łódź będziemy musieli się wracać na południe, żeby znów wjechać na S8
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
R-11 Kleszczowa pisze:Bo w takim razie S7 powinna biec przez Przysuchę, a nie przez Radom bo wg. linijki właśnie przez to miasteczko biegnie prosta droga z Wawy do Krakowa.
Fikander pisze:Drogi powinny biec przez największe miasta w otoczeniu prostej linii łączącej punkty krańcowe.