[Wrocław] Miasto kupiło za szerokie tramwaje

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 wrz 2006, 2:04

I tak dobrze, że się o tym nie przekonali w momencie wyjazdu nowych tramwajów na trasy :mur:

Obrazek
Torowiska za wąskie na tramwaje za 30 mln euro
Marek Szempliński2006-09-13, ostatnia aktualizacja 2006-09-13 21:11

Nowoczesne tramwaje kupione przez Wrocław od czeskiej firmy Skoda Transportation są za szerokie. Żeby mogły jeździć po naszych ulicach, trzeba przerabiać perony na niektórych przystankach

17 czeskich tramwajów ma kosztować około 30 mln euro. Pierwsze mają przyjechać do Wrocławia za trzy miesiące. Mają 246 centymetrów szerokości, o sześć więcej niż polskie, jeżdżące teraz po Wrocławiu. Okazuje się, że to wystarczająco dużo, żeby stworzyć problem.

W 1997 Poznań zafundował sobie tramwaje tatra, które były szersze tylko o cztery centymetry. Po przetestowaniu pierwszych wagonów okazało się, że w wielu miejscach zahaczają one o perony przystanków, wiaty, płotki i ściany budynków. Na kilku łukach nie mogły się minąć. Potrzebne były poważne przeróbki na trasie przejazdu. Ministerstwo Transportu dopuściło je do ruchu warunkowo.

Podobnie może być także u nas. Wicedyrektor wrocławskiego MPK Witold Turzański przyznaje, że nie wszystko pasuje: - Znaleźliśmy kilka miejsc, gdzie nowe tramwaje mogą mieć problemy.

- Sześć centymetrów to z pozoru niewiele, ale tramwaj badany jest w ruchu i musi zmieścić się na trasie także wtedy, gdy się przechyla - wyjaśnia Zygmunt Tarchalski, kierownik Zakładu Komunikacji w Instytucie Gospodarki Przestrzennej i Mieszkalnictwa.

Jego instytucja przeprowadza badania potrzebne do uzyskania przez tramwaje homologacji. Bez tego dokumentu nie będą mogły wozić pasażerów. Tarchalski: - Polskie normy dopuszczają tramwaje o szerokości 2,6 m. Jednak w poszczególnych miastach torowiska mogą być dostosowane do starych, węższych tramwajów.

Dlatego w środku nocy, kiedy wrocławianie śpią, drogę skodom dosłownie przeciera tajemniczy pojazd. Dyrektor Turzański: - Z desek zamontowanych na zwykłym tramwaju stworzyliśmy makietę, która jeździ po torowiskach linii 6 i 7.

Skody trafią na te trasy, gdyż zakup związany jest finansowo z kontraktami na przebudowę ulic Szewskiej-Grodzkiej i placu Powstańców Wielkopolskich.

Dzięki tym wstępnym testom Zarząd Dróg i Komunikacji już przerobił perony przystanku na Drobnera i Dubois. Zostały o kilka centymetrów oddalone od torów.

- Wkrótce dostosujemy do skód także wysepkę na placu Bema. A na jesieni szlifowane będzie torowisko na ulicy Powstańców Śląskich - wylicza Michał Gołębiewicz z biura prasowego ZDiK. Ale uspokaja: - Do przeróbki są same drobiazgi.

Problem w tym, że pierwsze tramwaje przyjadą do Wrocławia w grudniu. W tym czasie będą jeszcze trwały remonty na linii 6 i 7. Skody będą więc musiały stać w zajezdni, jeździć objazdami lub obsługiwać inne połączenia.

- Przymierzamy się, żeby jeździły jako "dwójki" - mówi Gołębiewicz. - Na tej trasie jedynym problemem jest torowisko na Skłodowskiej-Curie, ale wkrótce zostanie zmodernizowane.

STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 wrz 2006, 15:29

To co oni, poszaleli? W SIWZie szerokości nie wpisali??
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 15 wrz 2006, 13:47

MeWa pisze:I tak dobrze, że się o tym nie przekonali w momencie wyjazdu nowych tramwajów na trasy :mur:
Z tego co wrocławiaki mówiły to wynika, że wszelkie przeróbki pod 16T są już dawno zaplanowane i mają być wykonane przed dostarczeniem tych wagonów. Sam artykuł jest podobno strasznie dramatyczny. ;-)

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 15 wrz 2006, 13:54

Do Wrocławia zostaną dostarczone Skody 16T ;) A różnić się bedą tylko tym, że 16T nie będzie posiadać stopnia w środkowym module.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 wrz 2006, 14:08

To jest różnica wtórna ;). Pierwotna jest taka, że wózek środkowy będzie bierny, bez silników - w praskich warunkach mógłby sobie nie poradzić - 14T ma dopuszczalne pochylenie 8 czy nawet 8,5%, podczas gdy u nas rzadko stosuje się więcej, niż 3,5%.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 15 wrz 2006, 14:30

Myślałem o 16T a napisałem o 14T :-" . Już poprawione.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 wrz 2006, 17:29

Plesim pisze:
MeWa pisze:I tak dobrze, że się o tym nie przekonali w momencie wyjazdu nowych tramwajów na trasy :mur:
Z tego co wrocławiaki mówiły to wynika, że wszelkie przeróbki pod 16T są już dawno zaplanowane i mają być wykonane przed dostarczeniem tych wagonów. Sam artykuł jest podobno strasznie dramatyczny. ;-)
to tyle dobrze, bo artykuł rzeczywiście dramatyczny...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

fala

Post autor: fala » 22 gru 2006, 10:00

O pierwszej w nocy dotarła do Wrocławia pierwsza skoda 16T =D>
link do zdjęcia http://transport.asi.pwr.wroc.pl/autobu ... 0&ticket=2

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 23 gru 2006, 18:43

Paskudztwo... Dobrze że my mamy Pesę. A wyłupek przy tym to pikuś ;)
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 13 sty 2007, 16:17

Obrazek
Wkrótce nowe tramwaje

Ma nowoczesną linię, jest przyjazny dla niepełnosprawnych, cichy i bezpieczny - pierwsze dwa niskopodłogowe tramwaje firmy Skoda pod koniec stycznia wyjadą na wrocławskie ulice.

Obrazek

Orkiestra zagrała "Mkną po szynach niebieskie tramwaje" i dwa nowe wozy wyprodukowane w czeskiej Skodzie majestatycznie wjechały do hali zajezdni przy Powstańców Śląskich. W piątek mogli się nimi przejechać m.in. samorządowcy i dziennikarze. Pasażerowie muszą jeszcze poczekać, aż nowy zakup uzyska homologację. - To jedynie formalność, może potrwać najdalej do końca miesiąca - mówi prezes MPK Ryszard Jaśkowski.

Nowe tramwaje początkowo kursować będą na linii nr 6. To specjalnie dla nich przebudowano torowiska na pl. Teatralnym, ul. Widok, Szewskiej i Grodzkiej. Szyny na tych odcinkach badane są przez specjalistów z politechniki. Mają wykazać, dlaczego podczas próbnych jazd tramwaje wypadały tam na zakrętach. - Ekspertyza powinna być gotowa w przyszłym tygodniu - mówi Ewa Mazur z Zarządu Dróg i Komunikacji. - Chcemy się dowiedzieć, kto popełnił błąd przy budowie torowiska i na czym on polegał. Szyny musiały być szlifowane, musimy wiedzieć, czy nie wpłynie to na ich dalszą eksploatację i czy nie będą wymagały wcześniejszego remontu. Będziemy wtedy negocjować wydłużenie okresu gwarancji i obniżymy wynagrodzenie dla wykonawcy.

ZDiK wyznaczył już wykonawcy karę 40 tys. zł za opóźnienie oddania torowiska. Tramwaje, choć jeszcze nie te nowe, miały kursować Szewską najpóźniej od 30 grudnia. Jest szansa, że pojadą w przyszły weekend.

Czekać musimy także na kolejne wozy Skody. Na razie we Wrocławiu są tylko dwa. Następnych sześć Czesi dostarczą do końca marca. W listopadzie pojawi się dziewięć nowych, które kursować będą na linii nr 7. Dla nich modernizowany jest pl. Powstańców Wielkopolskich.

Jeden taki tramwaj kosztuje ok. 1,8 mln euro. - Skody są niezwykle bezpieczne - mówi Karol Żyromski, specjalista od kontroli i planowania ruchu w MPK, który jako jeden z pierwszych wypróbował nowe wozy. - W ziemie nie wpadają w poślizg, bo wyposażone są w automat posypujący szyny piaskiem. 50 m mogą przejechać na energii z baterii. Zjadą ze skrzyżowania nawet, gdy zabraknie prądu. W drzwiach są fotokomórki, więc nikt nie będzie przytrzaśnięty.
Brzydkie toto;-)

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 13 sty 2007, 16:45

Ta kabina to jakby ;) kabina odrzutowca taka wielka

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 13 sty 2007, 20:57

Ogólnie ten tramwaj, który zyskał sobie nazwę "potworka" niezbyt mi się podoba.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 13 sty 2007, 21:30

O ile z tego zdjęcia wygląda jeszcze nieźle, to już na innych jest "nieco" gorzej. Tramwaj brzydki - ciekawe, jak się sprawdzi w eksploatacji.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

TLG

Post autor: TLG » 14 sty 2007, 8:31

3002 jest lepiej pomalowany, jakoś daje się ukryć brzydotę. Jeśli chodzi o eksploatację, to Skody cieszą się nie najgorszą opinią, świadczą o tym kontrakty zagraniczne fabryki z Pilzna (np. Portland WA, Tacoma czy ostatnio realizowany dla włoskiego Cagliari).
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sty 2007, 10:27

Tak patrzę na to zdjęcie i to: http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-131193.html i za gwizdek nie widzę różnicy między 3001 i 3002.

ODPOWIEDZ