Ależ mają, jeśli Warszawę na to stać kosztem innych inwestycji, to jak najbardziej.Fischlein pisze:Bo nie mają możliwości rozwoju?
SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
Nie zgadzam się, każdy oczywiście ma inne odczucia. Jak wsiadam do SKM to troszkę jakby w podmiejskim za zachodnią granicą, w KM ... bez komentarza. A co do lekceważenia klientów przez KM to taki przykład - na stronie internetowej, co rozkład to inaczej zaznaczony autobus szynowy, dwa rozkłady zapomnieli doczepić pliki *.pdf (i jak tu zgadnąć kiedy jest pociąg). To dla mnie m.in. obraz KM, a szkoda gdyż liczyłem, że ich powstanie powoli podniesie poziom kolei jako takich.Tm pisze:jak ulał pasuje do SKMKra pisze:Naprawdę do tego aby doczyścić pociągi nie trzeba wiele, trzeba chcieć, trzeba chcieć traktować klientów poważnie
Jak jadę np. do Błonia co jakiś czas to wybieram PKS (jest kilku przewoźników), czas w miarę podobny ale cena niższa (efekt konkurencji) a i pojazd zazwyczaj w lepszym stanie niż pociąg. Taka jest niestety sytuacja (a chciałbym by to koleje były tym lepszym środkiem transportu).
Może i by pozostały, ale mnie bardziej chodzi o to, że KM jest spółką województwo - PKP, SKM spółką miejską - na taką łatwiej wpływać (kierować) przedstawicielom samorządu wybranym przez nas warszawiaków. Jeżeli już zlikwidować SKM to raczej łączyć z inną spółką miejską (Metro, TW ?) a nie z KM wypełniającym nieco inne zadania. SKM powinno być moim zdaniem firmą wypełniającą zadania z zakresu komunikacji w mieście i z taborem dostosowanym do tego zadania.geograf pisze:Przecież wchłonięcie SKM przez KM nie musi się wiązać z przerzuceniem 14WE na inne trasy w województwie. Mogą być dalej przypisane do tej trasy...
- MeWa
- Cukiereczek
Problem z tym, że wymaga to dużych nakładów, by SKM mogło "spełniać swoje zadania" - można to osiągnąć niższym kosztem. Poza tym w przypadku biletu aglomeracyjnego, to oddzielność spółek - poza taryfą jednorazową i biletów czasowych i krótkookresowych, co stanowić będzie jedynie uniedogodnienie dla pasażerów korzystających z tej oferty - dla pasażerów korzystających z kolei regularnie nie będzie miała zbytniego znaczenia. Te spółki powinny ze sobą współpracować, a nie konkurować!
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Bingo! Konkurencji to ja bym się upatrywal, gdyby pojawiła się tu jakaś prywatna spółka z kapitałem na nowe pociągi. Przydałby się taki model jak w autobusach tzn. ZTM ogłasza przetargi na obsługę konkretnych tras pociągami.MeWa pisze:Te spółki powinny ze sobą współpracować, a nie konkurować!
I jedna kwestia: czy istnieje możliwość, aby to ZTM występował do PLK o wytrasowanie pociągów, a następnie zlecał wykonanie tych przewozów firmie zewnętrznej?
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
wystarczyłoby wpierw podac dane do PLK, a potem podać je jako wymóg przetarguFikander pisze:@Siecool - ciężko mi to stwierdzić, ale chyba nie - przewoźnicy dysponują innym taborem, PLK trasując pociąg musi znać dane techniczne taboru. Szkoda, wiem.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- fik
- Naczelne Chamidło
No to byłby krzyk, że przetarg ustawiony jest pod przewoźników dysponujących danym taborem...Tm pisze:wystarczyłoby wpierw podac dane do PLK, a potem podać je jako wymóg przetarguFikander pisze:@Siecool - ciężko mi to stwierdzić, ale chyba nie - przewoźnicy dysponują innym taborem, PLK trasując pociąg musi znać dane techniczne taboru. Szkoda, wiem.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
trudno, sąd by zgodził z ZTMem, poza tym w końcu nikt broni zaproponować tabor o parametrach lepszych niz podaneFikander pisze:No to byłby krzyk, że przetarg ustawiony jest pod przewoźników dysponujących danym taborem...
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
- MeWa
- Cukiereczek
hmm no chyba, że ZTM ogłaszałby przetarg na dłuugo przed trasowaniem pociągów, w którym zakładałby pewną liczbę pociągów niezbędnych do obsługi (to zrobić chyba może) i potem dopiero zgłaszane byłoby to PLK.
Zresztą to da się zrobić, tylko to wymagałoby współpracy - niedawno miało miejsce podzielenie przewozów w Pomorskim pomiędzy SKM i PR.
Zresztą to da się zrobić, tylko to wymagałoby współpracy - niedawno miało miejsce podzielenie przewozów w Pomorskim pomiędzy SKM i PR.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Chociaż zobaczymy, jaki będzie ten wspólny rozkład - bo jak 10/30/30, to skórka wyrpawki nie warta.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.