Opóźnianie odjazdów z pętli - 2007

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 01 sty 2007, 22:10

Jamnik pisze:
R-9 Chełmska pisze:niech włączy awaryjne. Kiedy się zepsuje i czeka 2h na tatrę to jakoś 30 autobusów za nim nie stoi zablokowanych ](*,)
Używanie świateł awaryjnych w tym celu jest, zdaje się, zabronione. :D
A poza tym, idąc Twoją metodą, zdarzy się jeszcze drugi taki "blokujący", i trzeci autobus już się nie zmieści na przystanek.
To już jego problem, nie mój, kto mu zabroni w takim razie jechać 20 km/h? Nigdzie nie widziałem w mieście liczby 50 na niebieskim tle, raczej na białym, z czerwoną obwódką...

@Topic: Nie spodziewałem się, że jest takie ogólne przyzwolenie na odjazd z pętli przez widzimisię kierowcy, a nie rozkład jazdy :shock:
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 01 sty 2007, 22:11

Jamnik pisze:Jeszcze nie widziałem takiego, który widzi, że będzie przed czasem, a mimo wszystko jedzie ile mu się podoba, a potem blokuje przystanek. ](*,)
A ja widziałem :)
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Tm

Post autor: Tm » 01 sty 2007, 22:11

Hieronim pisze:Owszem, wygodnictwa należy unikać. Jednak zwróć uwagę, jak zachowują się pasażerowie autobusu, który jedzie 25 km/h...
a jak zachowują się niedoszli pasażerowie, bo autobus był przed czasem? :twisted:
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 01 sty 2007, 22:11

Proboszcz pisze:
R-9 Chełmska pisze:niech włączy awaryjne
Przepisy Ruchu Drogowego dopuszczają używanie świateł awaryjnych jedynie w przypadku awarii pojazdu i aby zasygnalizować osobie jadącej z tyłu jakieś poważne problemy na drodze
jakoś kiedy kierowcy chcą sobie porozmawiać o swoich nieziemskiej urody żonach podczas zmiany mogą sobie bezkarnie załączyć takowe :D
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 01 sty 2007, 22:13

R-9 Chełmska pisze:jakoś kiedy kierowcy chcą sobie porozmawiać o swoich nieziemskiej urody żonach podczas zmiany mogą sobie bezkarnie załączyć takowe :D
Co nie oznacza, że jest to dozwolone

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 sty 2007, 22:13

Hieronim pisze:
inż. Glonojad pisze:Być może. Papierów że jest inaczej w ręku nie miałem. Powinna jednak zaczynać się od +0.
A pracodawca zaopatrzy pracowników w idealnie punktualne czasomierze synchronizowane GPS/DCF?
Zegary systemu kasownikowego są synchronizowane. Co rano zdaje się nawet.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 01 sty 2007, 22:13

JacekM pisze:
Jamnik pisze:Jeszcze nie widziałem takiego, który widzi, że będzie przed czasem, a mimo wszystko jedzie ile mu się podoba, a potem blokuje przystanek. ](*,)
A ja widziałem :)
A to dobre. =D>
R-9 Chełmska pisze:jakoś kiedy kierowcy chcą sobie porozmawiać o swoich nieziemskiej urody żonach podczas zmiany mogą sobie bezkarnie załączyć takowe :D
A kto powiedział, że mogą :?:

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 01 sty 2007, 22:15

Hieronim pisze:
Nazgul pisze:No wytłumacz nam, że nie jest to spowodane złą wolą kierowcy.
Jest to dopuszczalne opóźnienie/przyspieszenie. Takie są warunki pracy kierowcy określone w regulaminie pracy i innych przepisach. To, że ktoś korzysta ze swoich praw nie jest żadnym grzechem. Choć ja staram się unikać sytuacji dopuszczalnych prawem, które mogą przeszkadzać pasażerom.
To czemu układając rozkład 196, który powstał TYLKO I WYŁĄCZNIE dzięki pojawieniu się SKM w Rembertowie, ustalono 5 minut na dojście do pociągu z przystanku? Ano właśnie po to, żeby każdy, nie tylko osoba w pełni sprawna fizycznie mogła zdążyć. Uważasz nadal, że kierowca "korzystający ze swoich praw" bez ŻADNEGO UZASADNIENIA ma prawo pozbawiać możliwości skorzystania z opcji dowozówka - SKM osoby nie mogące dojść z autobusu do pociągu w 2 minuty, chociaż rozkład zapewnia im to :!:

EDIT: Pomyśl logicznie a nie wciskaj tu jakiś biurokratyczny kit.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 01 sty 2007, 22:15

Jamnik pisze:A to dobre. =D>
Co to wnosi do tematu? :-s Pogardę dla kontrargumentu? Więcej szacunku dla interlokutorów =;
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 01 sty 2007, 22:18

JacekM pisze:
Jamnik pisze:A to dobre. =D>
Co to wnosi do tematu? :-s Pogardę dla kontrargumentu? Więcej szacunku dla interlokutorów =;
Wyraziłem w ten sposób rzadkość występowania takiego zjawiska. A jeżeli widziałeś takiego kierowcę, to nie znaczy, że jego postępowanie jest odpowiednie. Moje stwierdzenie "jeszcze nie widziałem takiego" było wyrazem absurdalności takiego zachowania.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 01 sty 2007, 22:19

R-9 Chełmska pisze:@Topic: Nie spodziewałem się, że jest takie ogólne przyzwolenie na odjazd z pętli przez widzimisię kierowcy, a nie rozkład jazdy :shock:
Przecież wiesz, że dla niektórych zarówno pasażerowie, jak i kierowcy to bydło - tylko, że kierowcy to święte krowy :)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 01 sty 2007, 22:20

Ma dwa wyjścia: jechać 20km/h albo czekać na przystanku. Proste, nie? ;-)

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 01 sty 2007, 22:21

Nazgul pisze:bez ŻADNEGO UZASADNIENIA
Uzasadnienie zawsze się znajdzie
Nazgul pisze:"korzystający ze swoich praw"
Po to takowe ma żeby z nich korzystał. Tym powinien zająć się ZTM tzn. zlecić przewoźnikowi (MZA R10 "Ostrobramska") poinformowanie kierowców poprzez wywieszkę na dyspozytorni i odpowiednią notkę w karcie drogowej o tym, że na liniach 196 i 198 wycofuje się tolerancję -3 wprowadzając nową +2 - 0. I wszystko. Powinien na trasie tych linii stanąć NR ZTM i zacząć spisywać kierowców za spóźnienia, a zakład nakładać na kierowców słowne reprymendy. Wtedy ten problem powinien się skończyć

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 01 sty 2007, 22:21

JacekM pisze:jechać 20km/h
I usnąć za fajerą.
JacekM pisze:czekać na przystanku
I zablokować przystanek.

Może też lekko opóźnić odjazd i nie należy go za to potępiać. ;)

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 01 sty 2007, 22:23

Jamnik pisze:I usnąć za fajerą.
Kierowca przychodząc do pracy powinien być wyspany

Zablokowany