Bo i jest.MZ pisze:ratraciak pisze:al. RodowiczaAleja Rodowicza? A wydawało mi się zawsze, że formalnie to jest nadal tylko ulica
.
O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
Dennis pisze:Z tą(ym) Agric(yk)olą to jest dziwna sprawa i przynajmniej ja jasności tu nie mam. Próbowałem sprawę omawiać z kilkoma osobami i nadal nie wiem, jak jest. Bo jeśli byłaby ulica Karola Arricola, to powinno się mówić "idę Agrykola", "będę na Agrykola" etc. I znaczyłoby to, iż gość nazywał się Karol Agricol. A wiemy, że nazywał się Karol Agricola. A więc nazwa od imienia brzmieć powinna Karola Agricoli i odmieniać się ją powinno "idę Agrykoli", "będę na Agrykoli" etc![]()
Stała się nazwą zwyczajową, stąd odmiana.pawcio pisze:Przede wszystkim, to nazwisko to już dawno zostało spolszczone na Agrykolę. To raz. A dwa, to kwestia, czy ulica obecnie nosi nazwę od rzeczonego gościa, czy już zwyczajową nazwę miejscową. Kiedyś próbowałem to ustalić i do niczego nie doszedłem.
Kiedyś powiesili tam tabliczki MSI: "Agrykola", a na dole "K. Agricola"
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wcale nie dziwię sięfirmie "Makro"- większość osób szybciej znajdzie Pstrowskiego niż Zgrupowania AK "Kampinos".Hieronim pisze:A "Makro" na swoich reklamach używa nazwy Pstrowskiego. Szczerze powiedziawszy, to uważam, że powinno się zacząć robić porządek z nazewnictwem ulic w Wesołej...Plesim pisze:Tak przy okazji to zmieniono już Pstrowskiego na Zgrupowania "AK" Kampinos w ternie. Powieszono już nowe tabliczki MSI.
Natomiast co do Wesołej to w pełni popieram. Chociaż to już trochę późno, ale zmiany powinny tam zostać sukcesywnie wprowadzone.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Długie więc IMHO mniej "chwytliwe" dla ludziMZ pisze:R-11 Kleszczowa pisze:Wcale nie dziwię się firmie "Makro"- większość osób szybciej znajdzie Pstrowskiego niż Zgrupowania AK "Kampinos".To niech piszą: Zgrupowania AK Kampinos (d. Pstrowskiego).
Długie to jest, ale przynajmniej to jedyny możliwy kompromis.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
R-11 Kleszczowa pisze:Długie więc IMHO mniej "chwytliwe" dla ludzi.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Podejrzewam, że 100% planów Warszawy, które są obecnie na rynku mają jeszcze zaznaczoną ulicę Pstrowskiego, a do Makro raczej się komunikacją miejską nie jedzieMZ pisze:R-11 Kleszczowa pisze:Długie więc IMHO mniej "chwytliwe" dla ludzi.Ale jeśli ktoś nie zna lokalizacji ulicy i będzie chciał ją w jakiś sposób znaleźć, to powinien mieć obie nazwy, bo nie wiadomo, na podstawie jakiego źródła będzie szukał. Przynajmniej przez rok to powinno funkcjonować, żeby ludzie mogli się przyzwyczaić.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Niekoniecznie.
Map24
Pstrowskiego
Szukacz
Pstrowskiego
wikimapa
Pstrowskiego

Map24
Szukacz
wikimapa
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Idąc tym tropem to za krótki czas może zostać wydany aktualny plan 
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
A skąd mają brać info, jak nawet na oficjalnym planie Warszawy (ortomapa) jest nadal Pstrowskiego.MZ pisze:R-11 Kleszczowa pisze:Podejrzewam, że 100% planów Warszawy, które są obecnie na rynku mają jeszcze zaznaczoną ulicę Pstrowskiego.Owszem, mają. Ale są też przecież różne plany elektroniczne w sieci, gdzie zmiany można nanosić na bieżąco
.