Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 gru 2006, 22:42

Nie bardzo widzę związku?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 02 sty 2007, 14:59

W dzisiejszym Dzienniku napisali, że w FPS zobowiązali się na dostarczenie 2x123N do końca tygodnia.

Proszę używać wyłącznie rozmiaru fontu 12pkt.

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 02 sty 2007, 18:05

A homologację dostali :?:

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 02 sty 2007, 18:06

Twierdzą, że mają wszystkie papierki.

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 02 sty 2007, 18:45

No to miejmy nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 sty 2007, 0:14

Obrazek
Zapowiada się dobry rok dla Fabryki Pojazdów Szynowych
Jacek Łuczak2007-01-03, ostatnia aktualizacja 2007-01-03 19:39

Produkcja nowych tramwajów i starty w licznych przetargach mają zapewnić firmie przyszłość na rynku

Obrazek
Fot.Lukasz Cynalewski / AG

W przyszłym tygodniu spółka odda Warszawie pierwsze wysokopodłogowe tramwaje, w lutym wystartuje w przetargu na modernizację wagonów pociągów ekspresowych, a swoje szynobusy będzie przerabiać na pociągi elektryczne.

Już nie ma obaw o dostarczenie wysokopodłogowych tramwajów dla Warszawy. Mimo że tramwaje spełniają wszystkie wymogi i pomyślnie przeszły badania oraz testy na poznańskich torach, to opóźnienie w dostawie pierwszych dwóch egzemplarzy spowodował brak świadectwa homologacyjnego z Ministerstwa Transportu. Był to niezbędny dokument do tego, by wyprodukowane w poznańskiej Fabryce Pojazdów Szynowych pojazdy w ogóle mogły pojawić się na warszawskich torach. Taki dokument przyszedł już do spółki córki zakładów HCP Cegielski z datą 27 grudnia 2006 r. Tramwaje, które bardzo spodobały się przedstawicielom Urzędu Miasta w Warszawie, pojadą do stolicy w przyszłym tygodniu. Choć są gotowe, to nie ma możliwości dostarczenia ich wcześniej, bo firma transportowa dopiero za kilka dni ma pierwsze wolne terminy. - Dokładnej daty jeszcze nie znam - przyznaje Bogdan Pohl, zastępca dyrektora Fabryki Pojazdów Szynowych. Wszystkie zamówione 30 sztuk tramwajów Poznań chce przekazać Warszawie do końca maja, czyli miesiąc przed uzgodnionym w umowie terminem.

FPS wystartuje niebawem w długo oczekiwanych intratnych przetargach. Ogłosiła je jeszcze w starym roku (28 grudnia) spółka PKP Intercity. Przetargów jest 38 na różnego typu zadania: naprawy i modernizacje 258 wagonów pasażerskich, 1336 napraw rewizyjnych, a także remonty tzw. wózków jezdnych, po których poruszają się wagony oraz wymiany platform wagonowych. Poznańska fabryka wystartuje w co najmniej siedmiu przetargach związanych głównie z naprawami i modernizacją wagonów pasażerskich. - Uważam, że mamy duże szanse. Z sukcesami naprawialiśmy już wagony dla PKP Intercity w latach 2005 i 2006, więc przez to mamy przewagę doświadczenia nad konkurencją - zapewnia dyrektor Pohl. Termin złożenia ofert minie w połowie lutego, a przetargi powinny zostać rozstrzygnięte do końca tego miesiąca.

Czy Fabryka Pojazdów Szynowych stanie się konkurencją dla bydgoskiej PESY, która wyprodukowała już m.in. niskopodłogowy tramwaj i szynobusy dla wielkopolskiego Urzędu Marszałkowskiego? Zdaniem dyrektora Pohla to bardzo możliwe. Uważa on, że rynek autobusów szynowych to rynek schyłkowy, że zapotrzebowanie na nie będzie się zdecydowanie zmniejszało. Dlatego posiadaną konstrukcję autobusów szynowych fabryka z Poznania w tym roku przekonstruuje na elektryczne zespoły trakcyjne. - Będziemy chcieli nimi zaistnieć na rynku w 2008 r. - przewiduje Pohl.

To nie koniec nowych planów FPS. Na przełomie pierwszego i drugiego kwartału tego roku będzie gotowy projekt tramwaju niskopodłogowego, o którym pisaliśmy już wcześniej. Spółka Cegielskiego będzie chciała produkować go nie tylko na rynek polski, ale także za granicę. Na razie pewne jest, że wystartuje w przetargu na 50 niskopodłogowych tramwajów dla Warszawy. Przetarg jest właśnie przygotowywany. - Byłoby miło, gdyby nasz wyrób spodobał się także w Poznaniu - przekonuje Pohl.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 05 sty 2007, 0:17

Ten tekst jest jedną wielką żenadą. "Tramwaje które się bardzo spodobały Warszawie"... :wow: #-o OJP!!!!!! ](*,) ](*,) ](*,)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 05 sty 2007, 0:17

Wyborcza pisze:Zdaniem dyrektora Pohla to bardzo możliwe. Uważa on, że rynek autobusów szynowych to rynek schyłkowy, że zapotrzebowanie na nie będzie się zdecydowanie zmniejszało.
Hmm, dlaczego? Ja bym sądził dokładnie odwrotnie...

[ Dodano: 2007-01-05, 00:18 ]
A co do powyższego:
Wyborcza pisze:tzw. wózków jezdnych, po których poruszają się wagony
To mi się spodobało, całe życie myślałem, że wagony poruszają się jednak po torach, a tu taka niespodzianka. ;)
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 05 sty 2007, 0:49

ratraciak pisze:Tego umazanego Poznań może sobie wziąć ;-)
Juz jest umyty.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2007, 7:52

Piotrek pisze:Ten tekst jest jedną wielką żenadą. "Tramwaje które się bardzo spodobały Warszawie"... :wow: #-o OJP!!!!!! ](*,) ](*,) ](*,)
Jeszcze śmieszniej - "przedstawicielom Urzędu Miasta" ;). Intrygujące.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Sławek

Post autor: Sławek » 05 sty 2007, 10:53

Piotrek pisze:Ten tekst jest jedną wielką żenadą. "Tramwaje które się bardzo spodobały Warszawie"... :wow: #-o OJP!!!!!! ](*,) ](*,) ](*,)
Całkowicie się zgadzam, że tekst i opowiastki pana Pohla są żenujące. Sorry, ale guzik mnie obchodzi, że fabryka w Poznaniu nie może dogadać się z firmą w sprawie transportu tramwajów do Warszawy. To jest ich problem. To niech je wyśle koleją, przecież linia istnieje. Albo niech na własny koszt zbuduje linię tramwajową do Warszawy. Takie tłumaczenia są diabła warte. Jak dla mnie, to dyr. Pohl i jego wspólpracownicy mogą nawet te 123 N popchać własnymi rękami, albo wynająć jakichś tragarzy. Poznań bez przerwy wynajduje jakieś kłopoty, by tramwajów nie dostarczyć. A to koła im trą o osłony, a to zakład im rozkopali i biedacy nie mieli jak wywieźć tych wagonów do zajezdni, a to jakiegoś papira nie ma. A jak się już znajduje, to zamiast oryginału, jest kopia. To komedia lepsza, niż Miś i Rejs razem wzięte. W każdym normalnym zakładzie działającym w warunkach gospodarki rynkowej pan Pohl i spółka mogliby co najwyżej parzyć kawę. Chociaż nie. Boję się, że zabrakłoby im wody...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2007, 10:58

Obawiam się, że diagnoza kolegi Sławka jest słuszna. Zresztą wypowiadałem się już w tym tonie.

Cóż. Bardzo się zdziwią, jak zamawiający ich rozliczy...

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 05 sty 2007, 11:04

Sławek pisze:To komedia lepsza, niż Miś i Rejs razem wzięte.
Żeby to była tylko komedia to można by było się śmiać. Niestety, to jest Polska właśnie... Zastanawia mnie kiedy (a raczej czy kiedykolwiek) przeminie era ludzi, którzy w CV mogliby wpisać "zawód wyuczony - prezes" - maksymalnie niekompetentny ale piastujący swoje stanowisko "z nadania" i "z błogosławieństwem".( Niestety, patrząc na działania partii rządzącej, co najmniej przez najbliższe lata taka sytuacja się utrzyma)
A jeśli FPS jeszcze kilka razy da spektakularnie ciała to może zapomnieć o zawojowaniu polskiego rynku, no chyba że znowu jakimś władzom miasta "spodobają się tramwaje"...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 05 sty 2007, 14:38

I oni mają jeszcze czelność startować w przetargu na niskopodłogowce ](*,) I jeszcze ktoś taki artykuł przeczyta i się da nabrać #-o
Obawiam się, że diagnoza kolegi Sławka jest słuszna.
Też tak uważam. Cały czas coś im się nie zgadza - chyba, że przeciągają jak najdłużej, żebyśmy się już przyzwyczaili, że ten tramwaj to jeden wielki bubel.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 05 sty 2007, 14:50

Sławek pisze:Całkowicie się zgadzam, że tekst i opowiastki pana Pohla są żenujące. Sorry, ale guzik mnie obchodzi, że fabryka w Poznaniu nie może dogadać się z firmą w sprawie transportu tramwajów do Warszawy....
KMKM ma praktyke w wozeniu tramwajow z Poznania koleja - chetnie powiemy Cegielskiemu co i jak. Nawet mozemy im powiedziec jak uruchomic nieczynna bocznice kolejowa do zajezdni Staroleka-:)

ODPOWIEDZ