A jak powinno być?inż. Glonojad pisze:bo jak 10/30/30, to skórka wyrpawki nie warta.
SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
to skrót z ŻW:

dalej jest o tym, że planowane jest zagęszczenie częstotlwiości SKM w obrębie Warszawy. Dodatkowe składy miałyby jeździć wg ŻW w godz. szczytu na trasie Rembertów - Włochy[ŻW] Ten sam tor, ten sam rozkład, różne pociągi
autor: Maciej Czerski, ar, 2007-01-02, Ostatnia aktualizacja: 2007-01-02
Wspólny bilet na terenie Warszawy już jest. Teraz przyszła kolej na zsynchronizowanie połączeń kolejowych. Ratusz chce, by składy Szybkiej Kolei Miejskiej i Kolei Mazowieckich uzupełniały się.
Dobra wiadomość dla kilkudziesięciu tysięcy pasażerów dojeżdżających do Warszawy z kierunku Pruszkowa i Sulejówka (końcowe stacje Szybkiej Kolei Miejskiej). Zarząd Transportu Miejskiego chce porozumieć się z kolejarzami w sprawie takiego ułożenia rozkładu, aby pociagi SKM i KM kursowały w dziesięciominutowym takcie.
Pociąg co chwila
– Pociągi Kolei Mazowieckich, które w ramach wspólnego biletu mogłyby uzupełnić ofertę komunikacyjną miasta, jeżdżą w sposób nieskoordynowany z komunikacją miejską. Zdarza się, że dwa pociągi podjeżdżają na stację jeden za drugim, a na następny trzeba czekać 20 minut, czasem dłużej – mówi Michał Dąbrowski, doradca dyrektora ZTM.
Tymczasem gdyby pociągi jeździły w ramach jednego rozkładu, więcej osób chciałoby z nich korzystać.
Dlatego dyrektor ZTM Leszek Ruta polecił władzom Szybkiej Kolei Miejskiej przygotowanie projektu korekty. Koleje Mazowieckie też opracują propozycje zmian w swoim rozkładzie. Strony ustalą wspólny harmonogram przejazdów.
W grudniu?
Synchronizacja pociągów jest na razie planowana na najbardziej obciążonej linii średnicowej (biegnącej m.in. pod Śródmieściem). Niestety wciąż zamknięta jest podmiejska nitka tunelu średnicowego.
– Wprowadzenie skoordynowanego rozkładu ma sens dopiero, gdy tunel zostanie otwarty. Jednak projekt zmian trzeba przygotować już teraz, by być gotowym na uruchomienie tunelu i szybkie wprowadzenie wspólnego rozkładu – mówi Dąbrowski.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Rembertów - Włochy
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Może i bym się cieszył, gdyby nie fakt, że pomysł z zakończeniem trasy we Włochach jest absurdalny.Piotrek pisze:Nie cieszyłbyś się?R-11 Kleszczowa pisze:Ciekawe, naprawdę ciekawe
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wziąć dodatkowe składy to piwo- problem byłby we WłochachSiecool pisze:Skąd oni wezmą te "dodatkowe składy"? Zdejmą z trasy Sulejówek - Pruszków, kosztem częstotliwości poza miastem, uruchomią rezerwy czy może już wliczają te dwa na które jest przetarg?
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Te "czasem dłużej" to 33 minuty przy 4 składach na godzinę na przykład...
Zaś absurd z zawracaniem we Włochach to gdzieś już czytałem...
Zaś absurd z zawracaniem we Włochach to gdzieś już czytałem...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Suma obecnych częstotliwości - czyli 6-9/15/15. Pamiętajmy, że do Grodziska jechałby co drugi, a do Skierek - co czwarty.Piotrek pisze:A jak powinno być?inż. Glonojad pisze:bo jak 10/30/30, to skórka wyrpawki nie warta.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A jak będzie wyglądała integracja Kolei Mazowieckich i SKM na poziomie informacji dla pasażera? Trochę trudno mi sobie wyobrazić jak pokazać, że pociąg jadący np. ze Skierniewic nagle staje się w Pruszkowie pociągiem SKM linii S2. Komunikaty głosowe (to raczej byłoby potrzebne na trasie w drugą stronę - granica strefy taryfowej), informacje na wyświetlaczach? Czy to wystarczy zwłaszcza dla nieobeznanych pasażerów?
I druga, chyba znacznie ciekawsza sprawa...Jaki powinien być tabor linii, które w przyszłości będą lub są trasami SKM? Do pewnego miejsca (weźmy na przykład linię w stronę Rembertowa) pociąg regionalny jadący do Siedlec (z Warszawy Śródmiescia jedzie tam godzinę i czterdzieści pięć minut) jest typowo aglomeracyjnym środkiem transportu czyli pasażerowie mogą podróżować nawet na stojąco, nie potrzebują wygodnych foteli ale powinno być wiele drzwi w wagonie, ze względu na sporą wymianę podróżnych. Nie więcej niż pół godziny podróży do Sulejówka spędzone w takich warunkach jest do zaakcpetowania. Ale co pasażerami, którzy posiedzą w takim pociągu jeszcze ponad godzinę?
Czy to, że taki pociąg Kolei Mazowieckich jest aglomeracyjny i regionalny nie jest ze sobą w pewien sposób sprzeczne?
Można podać dwa przykłady istnienia takich sprzeczności w systemach kolejowych dużych aglomeracji. W Berlinie zastosowano absloutną separację relacji aglomeracyjnych i regionalnych. S-bahn ma wydzieloną parę torów, inny tabor i jeszcze inny system zasilania niż system kolei krajowej. W Warszawie chyba nigdy nie do zastosowania, mimo że berlińska sieć kolei ewoluowała do swej dzisiejszej postaci bardzo długo.
Więcej systemów aglomeracyjnych powstało przez nałożenie na centralnych odcinkach relacji regionalnych. Dobrym przykładem jest Sydney i CityRail gdzie na odcinku centralnym kolei zbiegają się relacje pociągów podmiejskich i nierezerwowanych InterCity. Są relacje, które wybiegają nawet 100 km od miasta i są takie które wybiegają na tylko kilkanaście kilometrów, są pociągi pośpieszne i lokalne (jedna taryfa). Ciekawy jest też tabor na tej kolei, piętrowe ezt, podobne do nowszych pociągów paryskiej sieci RER
I druga, chyba znacznie ciekawsza sprawa...Jaki powinien być tabor linii, które w przyszłości będą lub są trasami SKM? Do pewnego miejsca (weźmy na przykład linię w stronę Rembertowa) pociąg regionalny jadący do Siedlec (z Warszawy Śródmiescia jedzie tam godzinę i czterdzieści pięć minut) jest typowo aglomeracyjnym środkiem transportu czyli pasażerowie mogą podróżować nawet na stojąco, nie potrzebują wygodnych foteli ale powinno być wiele drzwi w wagonie, ze względu na sporą wymianę podróżnych. Nie więcej niż pół godziny podróży do Sulejówka spędzone w takich warunkach jest do zaakcpetowania. Ale co pasażerami, którzy posiedzą w takim pociągu jeszcze ponad godzinę?
Czy to, że taki pociąg Kolei Mazowieckich jest aglomeracyjny i regionalny nie jest ze sobą w pewien sposób sprzeczne?
Można podać dwa przykłady istnienia takich sprzeczności w systemach kolejowych dużych aglomeracji. W Berlinie zastosowano absloutną separację relacji aglomeracyjnych i regionalnych. S-bahn ma wydzieloną parę torów, inny tabor i jeszcze inny system zasilania niż system kolei krajowej. W Warszawie chyba nigdy nie do zastosowania, mimo że berlińska sieć kolei ewoluowała do swej dzisiejszej postaci bardzo długo.
Więcej systemów aglomeracyjnych powstało przez nałożenie na centralnych odcinkach relacji regionalnych. Dobrym przykładem jest Sydney i CityRail gdzie na odcinku centralnym kolei zbiegają się relacje pociągów podmiejskich i nierezerwowanych InterCity. Są relacje, które wybiegają nawet 100 km od miasta i są takie które wybiegają na tylko kilkanaście kilometrów, są pociągi pośpieszne i lokalne (jedna taryfa). Ciekawy jest też tabor na tej kolei, piętrowe ezt, podobne do nowszych pociągów paryskiej sieci RER
Integracja prawdopodobnie by była taka, że pociągi osobowe pozostałyby pociągami osobowymi, a SKM by miała trasy typowo aglomeracyjne (do Otwocka, Grodziska, Wołomina). Zresztą w pociągach SKM muszą być kasowniki do biletów, więc Km musiałyby wydzielić określone pociągi do obsługi SKM.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Już dziś na odcinkach miejskich część pociągów jedzie w relacjach krótkich, SKM, a inne w dłuższych, regionalnych. I zjawisko to będzie narastać chociażby w relacji Pruszków - Sulejówek.Busmann pisze:Integracja prawdopodobnie by była taka, że pociągi osobowe pozostałyby pociągami osobowymi, a SKM by miała trasy typowo aglomeracyjne (do Otwocka, Grodziska, Wołomina)
Kasowniki chyba można wzorem metra instalować na stacjach. Jeśli pozostawić je w pociągach to czy wyposażenie w nie wszystkich pociągów na liniach warszawskich, zintegrowanych z SKM jest takie kosztowne?Zresztą w pociągach SKM muszą być kasowniki do biletów, więc Km musiałyby wydzielić określone pociągi do obsługi SKM.
Kasowniki sporo kosztują (dokładnej ceny nie znam), a zostaje jeszcze kwestia obiegu danego składu. jednego dnia jeździ w okoliczch Warszawy, a później na trasie Dęblin - Skarżysko, albo jeszcze innej. Zanim to jednak nastąpi, jeszcze dużo czasu upłynie.mamadoo pisze:Kasowniki chyba można wzorem metra instalować na stacjach. Jeśli pozostawić je w pociągach to czy wyposażenie w nie wszystkich pociągów na liniach warszawskich, zintegrowanych z SKM jest takie kosztowne?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- fik
- Naczelne Chamidło
No tak, a trzeba ich by było 'trochę' zamontować. 184 EZTy razy przynajmniej 9 kasowników na pociąg = 1656... do tego dochodzą jeszcze VT627/628 i bipy.Busmann pisze:Kasowniki sporo kosztują
Znacznie lepszym pomysłem jest faktycznie instalacja kasowników na stacjach.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!