Dofinansowanie z UE w latach 2007-2013

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2007, 22:11

zawsze można próbować wywalczyć pieniądze w Sejmie + wkład własny :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2007, 22:14

Skończy się pewnie tak, że w I turze zostanie złożony tylko wniosek na środkową część trasy, bo tylko na tyle stać będzie chwilowo miasto (i ten będzie przygotowany). Tyle, że liczba złożonych wniosków przez inne jednostki, w tym np. TW* oznaczać będzie, że II tury nie będzie i w rezultacie powstanie tylko odcinek centralny, ale za to w 50% za pieniądze miejskie...

* - no chyba, że skuteczny lobbing je znowu "załatwi" - 120N mogłoby być 24...

[ Dodano: 2007-01-04, 22:15 ]
MeWa pisze:zawsze można próbować wywalczyć pieniądze w Sejmie + wkład własny :)
Wklad własny? Ty w ogóle zdajesz sobie sprawę, o jakich pieniądzach tu mowa?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2007, 22:19

inż. Glonojad pisze:
MeWa pisze:zawsze można próbować wywalczyć pieniądze w Sejmie + wkład własny :)
Wklad własny? Ty w ogóle zdajesz sobie sprawę, o jakich pieniądzach tu mowa?
tak, tylko że budowa nie jest przeznaczona na rok, a rozłożona na kilka lat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2007, 22:22

Doprawdy?
Tak, przez siedem lat 500 milionów rocznie wydawać na budowę metra. Rzeczywiście, tego potrzebuje budżet M. St. Warszawy...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2007, 22:30

tego potrzebuje Warszawa :) W innym przypadku nigdy się tego nie zbuduje. Na pewno wariant rozwlekania budowy jak na I linii nie wchodzi w grę.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2007, 22:34

MeWa pisze:tego potrzebuje Warszawa :)
Bzdura.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2007, 22:41

żadna bzdura.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2007, 22:45

Owszem, bzdura. Warszawy po prostu na to nie stać. A i w systemie transportowym jest szereg pilniejszych wydatków. 200 baniek -czyli poziom wydawany obecnie - na odcinek centralny to absolutne maksimum.
Na fakt wydawawania przez Warszawę ponad 90% środków inwestycyjnych na transport zbiorowy na przewożące 1/10 (w porywach) pasażerów metro, kosztem inwestycji w inne podsystemy transportu, zwłaszcza modernizacyjnych, zwracali uwagę wiele razy różni, niezależni eksperci. Nie słyszałem o żadnym, który by postulował zwiększenie tych wydatków dwuipółkrotnie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2007, 22:48

inaczej metra nie zbudujesz, faktem jest też, że praktycznie żadnego miasta nie stać na realizowanie budowy tylko i wyłącznie z własnych pieniędzy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2007, 22:51

W takim razie go nie budujmy. Nie jest ono, wbrew temu co się próbuje opinii publicznej wmawiać, niezbędne - jest tylko jednym z możliwych rozwiązań.

Podaj mi proszę miasta o podobnym do warszawskiego poziomie zamożności i wielkości, które budują metro pokrywając 50% kosztów. No, chociaż jedno niech będzie.

[ Dodano: 2007-01-04, 22:57 ]
Aha - wciąż czekam też na jakąś fachową pozycję naukową lub wypowiedź eksperta, który by zalecał zwiększenie poziomu wydatków z budżetu miasta na budowę metro do poziomo 500 milionów złotych rocznie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2007, 23:00

Sęk w tym, że nie ma takiego, o czym była wielokrotnie mowa. Ale to nie jest wina Warszawy.
Patrząc na zapełnienie I linii i tego, jaki wpływ ma linia na rozwój miasta, można spokojnie powiedzieć, że rozwój metra jest dla miasta potrzebny i ma pozytywny wpływ.

I co ma być alternatywą - super szybkie tramwaje? Tak jak w przypadku linii na Bemowie? Może nie jest szybka, bo to wina Metra, ZDM-u, ZTM-u i wszystkich innych...

Rosa

Post autor: Rosa » 04 sty 2007, 23:01

Przeciążona trasa WZ i pękające w szwach tramwaje jadące z Pragi przez Poniatoszczaka pokazują że 2 linia metra jest potrzebna i należy ją budować jak najszybciej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2007, 23:01

inż. Glonojad pisze: Aha - wciąż czekam też na jakąś fachową pozycję naukową lub wypowiedź eksperta, który by zalecał zwiększenie poziomu wydatków z budżetu miasta na budowę metro do poziomo 500 milionów złotych rocznie.
sprowadzanie dyskusji do takiego pytania jest bezcelowe.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2007, 23:10

MeWa pisze:Sęk w tym, że nie ma takiego, o czym była wielokrotnie mowa. Ale to nie jest wina Warszawy.
Patrząc na zapełnienie I linii i tego, jaki wpływ ma linia na rozwój miasta, można spokojnie powiedzieć, że rozwój metra jest dla miasta potrzebny i ma pozytywny wpływ.
No normalnie, cóż za rzeczowa argumentacja. MeWa powiedział "można spokojnie powiedzieć", sprawa załatwiona. Żadnych badań, żadnych analiz. ](*,) ](*,) ](*,)
A kołderka jest po prostu za krótka i wydawanie tych ograniczonych środków w ten sposób jest błędem, na który wielokrotnie specjaliści zwracali uwagę.
I Tak jak w przypadku linii na Bemowie? Może nie jest szybka, bo to wina Metra, ZDM-u, ZTM-u i wszystkich innych...
Nie znasz sprawy, to nie bredź. Konkretniej wina leży głównie (choć nie jedynie) po stronie ZDM. Jest to jednak odcinek w wielu aspektach -także tym - prototypowy i oczywistym jest, że pewne rzeczy muszą się dotrzeć. Problemy z organizacją ruchu nie mogą być argumentem, żeby iść w 10x droższy tunel (chociaż przez wiele lat tak właśnie było - bo przecież "łatwiej" iść w tunel niż usprawniać komunikację naziemną, do czego trzebaby coś było autom zabrać).
A co wzamian, to przecież doskonale wiesz bo była o tym mowa nie raz.
Aha - wciąż czekam też na jakąś fachową pozycję naukową lub wypowiedź eksperta, który by zalecał zwiększenie poziomu wydatków z budżetu miasta na budowę metro do poziomo 500 milionów złotych rocznie.
sprowadzanie dyskusji do takiego pytania jest bezcelowe.
Dlaczego? Czy nie to właśnie twierdziłeś? Do czego się zatem odnosiło "tego potrzebuje Warszawa"?

[ Dodano: 2007-01-04, 23:13 ]
Rosa pisze:Przeciążona trasa WZ i pękające w szwach tramwaje jadące z Pragi przez Poniatoszczaka pokazują że 2 linia metra jest potrzebna i należy ją budować jak najszybciej.
Trasa W-Z przeciążona? Przy 30 tramwajach na godzinę? Doprawdy, ciekawostka. Z tym pękaniem tramwajów na Poniatoszczaku w szwach to też się trochę Kolega zagalopował.
Nadmienię także, że możnaby też wybudować tramwaj na Świętokrzyskiej i zmodernizować kolejową linię średnicową... te cztery trasy zaś z górką pokryłyby zapotrzebowanie na podróże wschód-zachód.

Rosa

Post autor: Rosa » 04 sty 2007, 23:20

inż. Glonojad pisze: Trasa W-Z przeciążona? Przy 30 tramwajach na godzinę? Doprawdy, ciekawostka. Z tym pękaniem tramwajów na Poniatoszczaku w szwach to też się trochę Kolega zagalopował.
Nadmienię także, że możnaby też wybudować tramwaj na Świętokrzyskiej i zmodernizować kolejową linię średnicową... te cztery trasy zaś z górką pokryłyby zapotrzebowanie na podróże wschód-zachód.
No tak, na trasie WZ panuje całkowity luz a co do Poniatoszczaka to 43 dodano tak w ramach promocji do 25 bo było całkowicie zbędne.

ODPOWIEDZ