Ja rozumiem, że ludzie się burzą, ale 350 metrów to nie jest wcale budowa "pod samymi oknami"Dennis pisze:Mów co chcesz Kleszczu, ale budowanie dróg ekspresowych i autostrad ludziom pod samymi oknami, szczególnie, jeśli nie było ich w planie wcześniej, to jest jakaś paranojaR-11 Kleszczowa pisze:350 metrów i się nie zgadzająTo niech się przeprowadzą do bloków na Niedźwiadek, najlepiej na 8 piętro przy Orląt Lwowskich- już wkrótce będa mieli S-2
(...)
[PL] Infrastruktura drogowa
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Zapewne zawodzi (o ile w ogóle istnieje) pozytywny PR. Ludzie boją się uciążliwej drogi, hałasu i spalin. Założę się, że -jak wszyscy w Polsce- dowiedzieli się o planach przesunięcia drogi z mediów ogólnopolskich. Co zwykli ludzie mają sobie wtedy pomyśleć innego?
Powinno im się obiecać ograniczenie uciążliwości tej drogi poprzez ekrany, zieleń, czy inną formę redukcji hałasu itd. Myślicie, że ktoś to robi?
Powinno im się obiecać ograniczenie uciążliwości tej drogi poprzez ekrany, zieleń, czy inną formę redukcji hałasu itd. Myślicie, że ktoś to robi?
To, co piszesz jest oczywiste. Nie można ulegać głupocie tych, którzy zezwolili na budowę i tych, którzy wybudowali domy nie sprzawdzając/ignorując plany rozwoju infrastruktury.
Jednak w tym przypadku rozważamy dosyć... "nietypowe"
plany zmiany przebiegu trasy. Plany przewidywały, że po łódzkiej stronie S8 planuje się po północnej stronie miasta, ale je chce się nagle zmienić...
Jednak w tym przypadku rozważamy dosyć... "nietypowe"
Taaak, ten przypadek jest specyficzny, niewątpliwie
I jak to rozwiążą, to już zupełnie inna sprawa (aczkolwiek na moje oko, po zerknięciu na mapkę wklejoną tu przez Kleszcza, wcale nie istnieje konieczność budowania obwodnicy Wieruszowa w odległości 350m od miasta - jeśli zaś chodzi o pojedyncze zabudowania, to odpowiednie odszkodowanie, zapłacone oczywiście z kieszeni GDDKiA, a więc de facto wszystkich podatników, powinno sprawę załatwić ostatecznie). Ja wypowiedziałem się tak raczej bardziej ogólnie (a co?
). Patrz np. na pierepały z przebiegiem S-7 na Bemowie / Chomiczówce. Przebieg od dawna planowany przechodzi przez Bemowo (obecnie, dzięki Bogu, w tunelu) i przez Chomiczówkę (także wywalczono, o ile się orientuję, wkopanie w tunel sporego fragmentu trasy). I co? I źle. Durni mieszkańcy w kooperacji z chciwymi developerami, przy wsparciu parlamentarzystów (Poncyliusz) oprotestowali i to i wygrali. Obecnie rozpatrywany najpoważniej jest wariant przez Radiowo, gdzie takiej drogi nigdy nie było (ale SISKOM nie powiedział jeszcze ostatniego słowa). Po prostu paranoja 
Taka sama sytuacja jest z S7. Miała iść koło Chomiczówki i tak było od dawna w planach, a teraz zmienili coś czego nie było nigdy w planach i zburzone ma zostać kilkanaście domów jednorodzinnych. Nie dziwie się, że jest takie oburzenie.Dennis pisze:Mów co chcesz Kleszczu, ale budowanie dróg ekspresowych i autostrad ludziom pod samymi oknami, szczególnie, jeśli nie było ich w planie wcześniej, to jest jakaś paranoja
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dobre wiadomości z południa Polski. Mamy pierwszy otwarty w tym roku fragment nowej drogi ekspresowej. Chodzi o trasę S69
GDDKiA pisze: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad informuje, że 8 stycznia zostaną oddane do ruchu trzy odcinki drogi ekspresowej S-69 realizowane w ramach I etapu inwestycji drogowej Żywiec – Zwardoń. Długość obecnie oddawanych odcinków to 10,5 km wybudowanej drogi ekspresowej oraz 3,3 km dróg przebudowanych i przystosowanych do przeniesienia ruchu ciężkiego.
Zadanie zostało podzielone na trzy zadania:
Odcinek Milówka – Szare obejmujący budowę drogi ekspresowej długości 2,8 km oraz przebudowę drogi powiatowej długości 1,8 km służącej jako dojazd do S-69. Wykonawcą tego zadania była firma Skanska S.A. Koszt realizacji zadania to 106,6 mln zł
Odcinek węzeł „Żywiec” – węzeł Browar” obejmujący budowę drogi ekspresowej długości 2,8 km oraz 1,5 km trasy dojazdowej łączącej węzeł „Żywiec” z mostem na Sole w Żywcu. Wykonawca to konsorcjum firm Kirchner / Mosty Łódź. Koszt zadania 74,1 mln zł.
Odcinek węzeł „Browar” – węzeł „Przybędza” – zakres zadania obejmował budowę drogi ekspresowej dł. 4,9 km a wykonawcą było konsorcjum MSF/TGA. Koszt zadania to 80 mln zł
Zakres robót wykonanych w ramach trzech w/w zadań obejmował także wybudowanie 17 obiektów mostowych, z których największym jest estakada nad Doliną Kameszniczanki o długości 660 mb.
W ubiegłych latach oddano do ruchu dwa odcinki drogi ekspresowej o łącznej długości 2,5 km, odcinek w Lalikach wraz z węzłem oraz Zwardoń – Myto.
Do zakończenia I etapu budowy pozostaje do zrealizowania:
odcinek Szare – Laliki
odcinek Laliki II – Zwardoń
Dla obu odcinków trwa procedura przetargowa na wyłonienie Wykonawcy robót budowlano – montażowych .
Prowadzone są prace przygotowawcze na realizację pozostałych etapów budowy drogi ekspresowej tj. odcinek Bielsko-Biała – Żywiec oraz obwodnica Węgierskiej Górki. Zakłada się, że realizacja odcinka Bielsko-Biała – Żywiec dł. 27,0 km drogi dwujezdniowej nastąpi w latach 2008 – 2010, a obwodnicy Węgierskiej Górki – o dł. 8,5 km drogi jednojezdniowej – w latach 2009 – 2011.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Do przejścia granicznego ? Kiedyś przez to przejście jechałem autokarem do GrecjiFikander pisze:Powiedzcie mi tylko, po co do Zwardonia trasa ekspresowa![]()
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
- fik
- Naczelne Chamidło
No dobrze, ale na Słowację jeździ się raczej przez Chyżne albo Cieszyn, Zwardoń jest w sumie położony na zadupiu, droga po stronie słowackiej nie jest nawet drogą krajową i raczej nie wierzę, żeby zaraz została zmodernizowana do standardów drogi ekspresowej...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Ta budowa jest niezwykle potrzebna a i stanowi (wreszcie) wypełnienie zobowiązania RP co do budowy drogi ekspresowej do przejścia granicznego Zwardoń - Skalite. Proszę zauważyć, iż Słowacja od Żyliny wybudowała estakadami znaczną część ekspresówki, roboty przerwano jak nasz kraj nic nie robił (poza budową przejścia granicznego z Zwardoniu, też po części stało się niepotrzebne po wejściu obydwu krajów do UE). Jeżeli my zbudujemy całą trasę od Bielska (wraz z porządną obwodnicą Bielska N-S) a Słowacy dokończą odcinek u siebie (a budowa odcinka Povazska Bystrica - Zylina trwa w najlepsze) to będzie naprawdę świetne połączenie z centralnej i południowej Polski do Bratysławy, Wiednia ...Fikander pisze:No dobrze, ale na Słowację jeździ się raczej przez Chyżne albo Cieszyn, Zwardoń jest w sumie położony na zadupiu, droga po stronie słowackiej nie jest nawet drogą krajową i raczej nie wierzę, żeby zaraz została zmodernizowana do standardów drogi ekspresowej...
Przejazd przez Chyżne ma mankament w postaci tzw. zakopianki, a i prowadzi raczej w kierunku Budapesztu drogami zwykłymi (niezłej jakości, piękne widoki, ale jak trafisz na TIR-y to koniec jazdy) przez góry, zaś przez Cieszyn jeździ się dlatego, iż nie można inaczej a w wybudowanie ekspresówki Czeski Cieszyn - Zylina nie wierzę, lepiej by zakończono wreszcie drogę Czeski Cieszyn - Frydek Mistek.
- fik
- Naczelne Chamidło
heh, to ja mam wrażenie, że trochę bez głowy ktoś to wymyślił, ale skoro chcą pchać cały ruch w górę na przełęcz Przysłop, niech pchają 
A modernizacja czeskiej krajówki #11 od Hawirzowa do Jablunkova i przejścia ze Słowacją jest koniecznością IMHO i w końcu do niej dojdzie.
A modernizacja czeskiej krajówki #11 od Hawirzowa do Jablunkova i przejścia ze Słowacją jest koniecznością IMHO i w końcu do niej dojdzie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Dobrze, że jednak budują, może wspólnie powstanie sporo nowych dróg. Jeżdżę dość często na Słowację i na Morawy więc troszkę "pozwiedzałem" te drogi po obydwu stronach i mam swoje rozwiązania ale wolałbym jechać jednak głównymi drogami a nie kombinować.Fikander pisze:heh, to ja mam wrażenie, że trochę bez głowy ktoś to wymyślił, ale skoro chcą pchać cały ruch w górę na przełęcz Przysłop, niech pchają![]()
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jest to częśc europejskiego korytarza transportowego. Przejście graniczne jest imponujące- chociaż ciekawe co tam zrobią jak wejdziemy do strefy SchengenFikander pisze:Powiedzcie mi tylko, po co do Zwardonia trasa ekspresowa
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"